STRAH OD ŠPIJUNAŽE

Sve više država zabranjuje TikTok, no u cijeloj priči postoji jedan problem: ‘Nemate nikakvih dokaza!‘

Iz TikToka osporavaju takve optužbe i nazivaju ih dezinformacijama, a dodaju i da za takvo što nema dokaza

TikTok na mobitelu

 Remko De Waal/Anp Via Afp

Australija je posljednja zemlja u nizu njih koja je zabranila korištenje TikToka na mobitelima vladinih dužnosnika zbog zabrinutosti za sigurnost.

Tijekom posljednjih nekoliko tjedana slične korake su protiv TikToka poduzele SAD, Kanada, Velika Britanija i Novi Zeland. Stručnjaci strahuju da bi osjetljive informacije mogle biti izložene krađi prilikom skidanja te aplikacije, posebice na vladinim uređajima.

Iz TikToka osporavaju takve optužbe i nazivaju ih dezinformacijama, a dodaju i da za takvo što nema dokaza.

TikTok je u vlasništvu kineske tehnološke tvrtke Bytedance, no tvrde da su neovisni te da ne dijele podatke s kineskom vladom.

Unatoč tome, mnoge su zemlje i dalje na oprezu kada je riječ o toj platformi i njezinoj vezi s Kinom. Zapadne tehnološke tvrtke, uključujući Yahoo, Airbnb i LinkedIn također smanjuju poslovanje u Kini ili ga potpuno napuštaju, zbog strogih zakona o privatnosti u Pekingu, koji određuju kako kompanije mogu prikupljati i pohranjivati podatke.

Euronews.com donosi popis zemalja koje su već djelomično ili potpuno zabranile tu aplikaciju.

Australija

Australija je 4. travnja objavila zabranu korištenja TikToka na mobitelima vladinih dužnosnika zbog zabrinutosti za sigurnosne interese.

U obavijesti koju je izdao Ured glavnog državnog odvjetnika navodi se da TikTok predstavlja rizik za sigurnost i privatnost zbog opsežnog prikupljanja korisničkih podataka i izloženosti izvansudskim uputama strane vlade, koje su u suprotnosti s australskim zakonom.

Glavni državni odvjetnik Mark Dreyfus rekao je da će zabrana stupiti na snagu što je prije moguće.

Estonija

Krajem ožujka je estonski ministar vanjskih poslova u odlasku Kristjan Järvan za lokalne novine rekao da će TikTok biti zabranjen na pametnim telefonima vladinih dužnosnika.

- Ako javni službenik koristi svoj privatni telefon dok je na poslu, to nećemo ispitivati, dodao je.

Ujedinjeno Kraljevstvo

16. ožujka je državni tajnik Oliver Drowden najavio trenutnu zabranu aplikacije TikTok na uređajima vladinih službenika.

- Ovo je mjera predostrožnosti. Znamo da već postoji ograničena upotreba TikToka u cijeloj vladi, no to je kibernetička higijena, rekao je ministar u obraćanju zastupnicima.

Zabrana se temelji na izvješću Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva, koje govori da može postojati rizik u vezi s pristupom osjetljivim vladinim podacima.

Ujedinjeno Kraljevstvo bila je jedna od prvih zemalja koje su zabranile korištenje druge tehnologije u kineskom vlasništvu, poput Huaweija.

Europske institucije

Europski Parlament, Europska Komisija i Vijeće EU, tri glavna tijela Europske unije, zabranili su TikTok na vladinim uređajima, također zbog zabrinutosti za sigurnost.

U Parlamentu je zabrana stupila na snagu 20. ožujka, a članovima Parlamenta je preporučeno da uklone tu aplikaciju i sa svojih privatnih uređaja.

Francuska

24. ožujka je francuska vlada zabranila instalaciju i korištenje ‘rekreativnih aplikacija‘ kao što su TikTok, Netflix i Instagram na službenim telefonima 2.5 milijuna javnih dužnosnika.

Zabrana je odmah stupila na snagu, a ne odnosi se na privatne telefone državnih službenika.

Nizozemska

Nizozemsko ministarstvo unutarnjih poslova ne podržava korištenje svih aplikacija ‘iz zemalja s agresivnim cyber programom usmjerenim na Nizozemsku ili nizozemske interese‘ na vladinim telefonima.

Nije spomenut sam TikTok imenom, ali do te je preporuke došlo nakon procjene nacionalne obavještajne agencije AIVD, koja je upozorila da aplikacije iz zemalja kao što su Kina, Rusija, Sjeverna Koreja i Iran nose ‘povećani rizik od špijunaže‘.

- Vlada mora moći sigurno obavljati svoj posao, a to uključuje i mobilne uređaje, rekla je 21. ožujka nizozemska ministrica digitalizacije Alexandra van Huffeln.

Nizozemska vlada želi i da svi službeni telefoni budu konfigurirani tako da se na njima mogu instalirati i koristiti samo one aplikacije koje su prethodno autorizirane.

Norveška

Norveški je parlament 23. ožujka zabranio TikTok na poslovnim uređajima nakon što je Ministarstvo pravosuđa upozorilo da se ta aplikacija ne smije instalirati na telefone državnih zaposlenika.

Ministrica pravosuđe Emilie Enger Mehl rekla je da norveške obavještajne službe govore o Rusiji i Kini kao glavnim čimbenicima rizika za norveške sigurnosne interese.

Ako je to potrebno iz profesionalnih razloga, državni službenici i dalje mogu koristiti TikTok, no samo na uređajima koji nisu spojeni na državnu mrežu.

Belgija

Belgija je 10. ožujka objavila da zabranjuje TikTok na uređajima koji su u vlasništvu, ili koje plaća belgijska savezna vlada na najmanje šest mjeseci, navodeći kao razlog zabrinutost oko kibernetičke sigurnosti, privatnosti i dezinformacija.

Premijer Alexander de Croo rekao je da se zabrana temelji na upozorenjima državne sigurnosne službe i centra za kibernetičku sigurnost, koji su rekli da bi ta aplikacija mogla prikupljati korisničke podatke i podešavati algoritme kako bi manipulirala svojim vijestima i sadržajem.

Iz TikToka su priopćili da su razočarani potezom koji se temelji na dezinformacijama, a dodaju i da su spremni za sastanak s dužnosnicima kako bi odgovorili na sve nedoumice i razjasnili pogrešne predodžbe.

Danska

6. ožujka je dansko Ministarstvo obrane objavilo da će zabraniti korištenje TikToka na službenim uređajima kao mjera kibernetičke sigurnosti. Procijenjeno je da postoji rizik od špijunaže.

Ministarstvo je reklo da su ‘postojala značajna sigurnosna razmatranja u kombinaciji s vrlo ograničenom potrebom za korištenje te aplikacije za posao‘.

Sjedinjene Američke Države

I SAD su dale vladinim agencijama rok do kraja ožujka da izbrišu TikTok sa svih federalnih uređaja i sustava zbog zabrinutosti za sigurnost podataka. Zabrana se odnosi samo na vladine uređaje, iako neki američki zakonodavci zagovaraju potpunu zabranu.

Više od polovice svih američkih saveznih država zabranilo je TikTok na vladinim uređajima, no pokušaj da se ta aplikacija potpuno zabrani u SAD-u blokirana je u Senatu 30. ožujka.

I FBI i Savezna komisija za komunikacije upozorili su da bi ByteDance mogao dijeliti korisničke podatke s TikToka s kineskom autoritarnom vladom.

U SAD-u vlada zabrinutost i oko samog sadržaja TikToka te šteti li on mentalnom zdravlju tinejdžera.

Kanada

Nakon SAD-a, i Kanada je 28. ožujka objavila da zabranjuje TikTok na vladinim uređajima. Dodaju da je ta aplikacija neprihvatljiv rizik za privatnost i sigurnost. Vladinim će službenicima ubuduće biti onemogućeno preuzimanje te aplikacije.

Novi Zeland

17. je ožujka Novi Zeland zabranio da će se TikTok do kraja mjeseca zabraniti na telefonima vladinih dužnosnika.

Ta se zabrana na Novom Zelandu ipak ne odnosi na sve vladine dužnosnike već samo na 500-tinjak ljudi u parlamentarnom kompleksu. Ako bi im ta aplikacija zatrebala za obavljanje dužnosti, moći će se o tome dogovoriti.

Indija

Indija je 2020. godine zabranila TikTok i još desetke drugih kineskih aplikacije, poput one za razmjenu poruka, WeChat, zbog zabrinutosti za privatnost i sigurnost. Zabrana je uslijedila ubrzo nakon sukoba indijskih i kineskih trupa na himalajskoj granici, pri čemu je ubijeno 20 indijskih vojnika, a još deseci njih su ozlijeđeni.

Ta je zabrana postala trajna u siječnju 2021.

Tajvan

U prosincu 2022. Tajvan je u javnom sektoru nametnuo zabranu TikToka, nakon što je FBI upozorio na rizik za nacionalnu sigurnost.

Na vladinim uređajima koji uključuju mobilne telefone, tablete i računala, nije dopušteno koristiti softver kineske proizvodnje.

Pakistan

Pakistanske su vlasti privremeno zabranile TikTok barem četiri puta od listopada 2020., i to zbog zabrinutosti da ta aplikacija promiče nemoralan sadržaj.

Afganistan

Talibansko vodstvo u Afganistanu zabranilo je TikTok i igricu PUBG 2022. godine, zbog zaštite mladih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:17