VIRUS COVID-19

SVE VIŠE EUROPSKIH ZEMALJA ZATVARA SVOJE GRANICE Eiffelov toranj 'pod ključem', broj zaraženih u BiH narastao na 18

U Italiji trenutno ima 14.955 oboljelih od koronavirusa, 2.116 više nego jučer. U jednom danu je od koronavirusa u Italiji umrlo 250 osoba, najviše od početka epidemijeDanska od sutra do 13. travnja zatvara granicePoljska ograničava javna okupljanja na 50 osoba i zabranjuje ulazne letove u zemlju te zatvara kafiće, restorane i kockarniceBroj zaraženih u Sloveniji skočio na 141 osobuU Bosni i Hercegovini je potvrđeno pet novih slučajeva zaraze. Vlasti BiH odlučile su uvesti obveznu samoizolaciju za državljane BiH koji dolaze iz inozemstvaPrvi slučaj je zabilježen i na KosovuAustrija zatvara većinu trgovina, radit će ljekarne i dućani s hranomFrancuska zabranjuje okupljanja više od stotinu ljudi, zatvara se i Eiffelov toranjPrva je osoba preminula od koronavirusa u UkrajiniUjedinjeno Kraljevstvo odgađa lokalne izbore i izbore za gradonačelnike za godinu danaBrazilski predsjednik Bolsonaro tvrdi da nije pozitivan na koronavirusIran će isprazniti ulice u 24 sata
 AFP

NOVO, 20:34 Američki predsjednik Donald Trump upravo je proglasio izvanredno stanje u SAD-u zbog pandemije koronavirusa.

Opširnije pročitajte OVDJE!

------------------------

20:09 Bugarska je u petak postrožila zakon i uvela kaznu do pet godina zatvora, uz popratne novčane kazne, za kršenje zdravstvenih mjera uvedenih za obuzdavanje koronavirusa.

Bugarska je uvela izvanredno stanje i donijela niz drastičnih mjera za sprečavanje zaraze, uključujući zatvaranje svih trgovina koje nisu neophodne, barova, restorana, škola, kulturnih ustanova te ograničavanje okupljanja.

Novoizglasani zakon predviđa zatvorsku kaznu od tri godine i novčane kazne od 500 do 5000 eura za kršenje spomenutih ograničenja.

Ukoliko nepoštivanje vladinih mjera rezultira smrću, prekršitelje očekuje petogodišnja kazna zatvora i novčana kazna od 5000 do 25.000 eura.

Svaka zaražena osoba ili osoba koja je bila u kontaktu s osobom kod koje je potvrđen Covid-19, a koja odbije izolaciju, kaznit će se s 2500 eura.

Sofija je također zatvorila granice za osobe koje nemaju stalno boravište u zemlji tijekom razdoblja izvanrednog stanja.

U zemlji od sedam milijuna stanovnika zabilježeno je 30 slučajeva zaraze i jedna smrt.

-----------------------

19:57 - Vlasti BiH odlučile su uvesti obveznu samoizolaciju za državljane BiH koji dolaze iz inozemstva, potvrdio je u petak predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

On se tijekom dana u Doboju sastao s predsjednicima vlada Federacije BiH Fadilom Novalićem, Republike Srpske Radovanom Viškovićem te s nekima od ministara na državnoj i entitetskim razinama kako bi razmotrili stanje u zemlji i dogovorili mjere koje treba poduzeti radi kontrole širenja epidemije izazvane koronavirusom.

U BiH je do petka potvrđena zaraza koronavirusom kod ukupno 18 osoba a Tegeltija je kazao novinarima kako su razmatrali cijeli niz mogućih restriktivnih mjera no za sada su odlučili uvesti onu kojom se nalaže samoizolacija građana BiH koji se vraćaju u zemlju.

"Na prijedlog entitetskih ministarstava zdravstva odluka je da svi ti građani BiH idu u izolaciju 14 dana a ta mjera stupa na snagu 16. ožujka", kazao je Tegeltija.

Najavio je i kako će radi učinkovitijeg provođenja ove mjere biti smanjen broj graničnih prijelaza sa susjednim državama preko kojih će se odvijati promet putnika i roba.

To je pojasnio potrebom da se osigura stalna prisutnost sanitarnih inspektora na prijelazima jer će oni izdavati rješenja o obveznoj samoizolaciji.

Ranije je donesena odluka o zabrani ulaska u BiH državljanima zemalja koje su najteže pogođene koronavirusom poput Italije, Irana, Kine, Južne Koreje, Španjolske, Njemačke i Francuske.

Za sada nisu uvedene nikakve restrikcije koje bi se odnosile na državljane Hrvatske i nema preciznijih naznaka kako će oni biti tretirani pri ulasku u BiH.

Tegeltija je kazao samo kako će vlasti u njegovoj zemlji ubuduće dnevno procjenjivati je li potrebno uvoditi dodatne restrikcije ili će se već uvedene ukidati.

Ustvrdio je kako su do sada poduzete mjere bile pravodobne te kako je stanje u zemlji zbog tog pod punom kontrolom vlasti.

---------------------

19:41 - U Poljskoj se javna okoupljanja ograničavaju na maksimalno 50 osoba. Restorani, kafići i kasina će se zatvoriti, a od nedjelje na dalje nikakvi ulazni letovi u zemlju neće biti dozvoljeni, rekao je premijer Mateusz Morawiecki. Dodao je da će isporuke hrane i dalje biti dozvoljene, a zabrana letova neće uključivati charter letove.

---------------------

19:36 - Danska premijerka Mette Frederiksen je objavila da će njezina zemlja u subotu u 12 sati zatvoriti granice. Granice će ostati zatvorene do 13. travnja.

Dok će danskim državljanima i dalje biti dozvoljen ulazak u zemlju, onima drugih nacionalnosti trebat će valjan razlog kako bi im bilo dopušteno ući u Dansku. I dalje će biti moguće uvoziti hranu, lijekove i druge potrepštine u Dansku.

---------------------

19:07 - Organizator Svjetskog gimnastičkog kupa u Bakuu prekinuo je natjecanje nakon dva odrađena kvalifikacijska dana pa su planirana finala u subotu i nedjelju u kojima su trebali nastupiti i hrvatski reprezentativci Tijana Korent u preskoku te Filip Ude na konju s hvataljkama neće održati.

"Prema odluci vlade Azerbajdžana o zabrani masovnih okupljanja u zemlji, počevši od sutra, a zbog činjenice da u zemlji ne postoji cjepivo protiv ovog koronavirusa, finala Svjetskog gimnastičkog kupa 14. i 15. ožujka se otkazuju. Ova mjera se poduzima kako bi se spriječilo širenje koronavirusa u Azerbajdžanu", stoji u priopćenju organizatora natjecanja.

Otkazivanje nastupa kratko je komentirao i Filip Ude kojemu je Baku bio pretposljednji kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Tokiju.

"Logično je da su to napravili. Stanje je sada doista postalo alarmantno. Iskreno, davao sam polovične šanse da bi se natjecanje moglo prekinuti i evo, ipak su morali napraviti taj najdrastičniji potez. Ja sam svoj posao ovdje napravio, a sada se samo nadamo da ćemo uspjeti naći avionske karte kako bi se što prije vratili svojim domovima. Nitko ne razmišlja što će biti s kvalifikacijama za OI, vjerujem da će MOO i Svjetska gimnastička federacija naći pravo rješenje kad se smiri cijela ova situacija", rekao je Ude.

---------------------

19:05 - Njemački avioprijevoznik Lufthansa objavio je u petak da namjerava zatražiti pomoć od nekoliko europskih država kako bi prebrodio posljedice epidemije koronavirusa.

Kompanija navodi da pregovara s vladama zemalja u kojima je sjedište njezinih podružnica.

"Lufthansa će kontaktirati vlade matičnih tržišta kako bi joj pomogle s likvidnošću", kazao je za Reuters glasnogovornik tvrtke.

Time je potvrdio izvješće Handelsblatta koji je danas objavio tu informaciju, pozivajući se na videoporuku izvršnog direktora Carstena Spohra radnicima, podsjeća Reuters.

Njemački je prijevoznik vlasnik Swiss Internationala, Austrian Airlinesa i Brussels Airlinesa, podsjeća agencija.

Spohr će sudjelovati na današnjem sastanku njemačke kancelarke Angele Merkel i nekoliko čelnika sektora avioprijevoza o koronavirusu, kazao je za Reuters upućeni neimenovani izvor.

---------------------

19:04 - Danska je u petak savjetovala svojim građanima da izbjegavaju svako putovanje u inozemstvo zbog epidemije koronavirusa, a sličnu je preporuku izdala i Norveška, ističući posebno Francusku i SAD kao zemlje koje treba izbjegavati.

Turska je pak u petak zabranila letove u devet europskih zemalja kao mjeru suzbijanja širenja koronavirusa.

"Od danas i sljedećih mjesec dana, savjetujemo da se izbjegavaju sva putovanja u inozemstvo koja nisu nužna", rekao je danski ministar vanjskih poslova u priopćenju.

Ta nordijska zemlja opravdala je tu preporuku željom da spriječi širenje virusa ali i kako se ne bi dogodilo da se danski građani nađu zatočeni u inozemstvu ako neka zemlja zatvori granice.

U četvrtak su norveške vlasti izdale sličnu preporuku a zdravstvenom osoblju čak i zabranile putovanja u inozemstvo. Svaka osoba koja se vrati iz inozemstva morat će proći dva tjedna izolacije, rekli su.

U petak je norveško ministarstvo vanjskih poslova posebno savjetovalo da se ne putuje u Francusku i SAD

Turska je zabranila letove prema Austriji, Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Norveškoj, Nizozemskoj, Španjolskoj i Švedskoj od 6,00 ujutro u subotu, pa sve do 17. travnja, rekao je na konferenciji za novinare ministar prometa Mehmet Cahit Turhan.

Turska je objavila da se broj zaraženih u zemlji u petak popeo na pet.

Ta je zemlja već ranije zabranila letove za Kinu, Iran, Irak, Italiju i Južnu Koreju.

I kanadski je premijer Justin Trudeau pozvao u petak Kanađane da izbjegavaju putovanja u inozemstvo koja nisu nužna, govoreći i o načinima spriječavanja širenja koronavirusa.

Šef vlade koji je u izolaciji nakon što je utvrđeno da je njegova supruga pozitivna na koronavirus, rekao je i kako će se razmotriti kako bolje kontrolirati ulaz međunarodnih putnika u Kanadu, a najavio je i pomoć kanadskoj ekonomiji.

Kanada u petak ima 150 potvrđenih slučajeva koronavirusa, među kojima je jedna osoba preminula.

---------------------

18:33 Od večeras će zbog pandemije koronavirusa do daljenjeg biti zatvoren Eiffelov toranj u Parizu.

Londonski maraton odgođen je za listopad, objavili su organizatori.

---------------------

18:16 - Kosovo je u petak prijavilo prve slučajeve koronavirusa koji je potvrđen kod 20-ogodišnje Talijanke i Kosovara u dobi od 77 godina.

"Njihovo je stanje stabilno", rekao je ministar zdravstva Arben Vitia.

U srijedu, Kosovo je zatvorilo škole i zabranilo sva okupljanja do 27. ožujka te letove iz Italije i nekih drugih zemalja EU-a.

-------------------

18:15 - Talijanska je Civilna zaštita objavila nove podatke o oboljelima od koronavirusa. U Italiji trenutno ima 14.955 oboljelih od koronavirusa, 2.116 više od jučer, dok je ukupan broj zaraženih, uključujući i umrle i one koji su se oporavili, dosegao 17.660, javlja Ansa.

Smrtnih slučajeva od koronavirusa je u Italiji 1.266, a Civilna zaštita je poručila da je zabilježeno 250 smrti u jednom danu. Jučer je zabilježeno 189 smrtnih slučajeva.

'Socijalna distanca je ključna za smanjenje širenja zaraze. Sljedeći će tjedni biti odlučujući i ovisit će o ponašanju svakog pojedinog građanina', rekao je talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza.

-------------------

18:09 - Škotska je potvrdila prvu smrt od posljedica koronavirusa. Radi se o starijoj osobi koja je imala već narušeno zdravlje.

-------------------

17:51 U Bosni i Hercegovini je u petak poslije podne potvrđeno pet novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je ukupni broj inficiranih osoba u toj zemlji sada povećan na 18, potvrdili su iz Ministarstva zdravstva Republike Srpske.

Svi novi slučajevi zaraze odnose se upravo na osobe koje žive na području tog entiteta odnosno u Banjoj Luci. Dvije pacijentice su smješene u izolaciju Kliničkog centra u Banjoj Luci dok su stale tri u kućnoj izolaciji.

U pitanju su žene mlađe životne dobi a testiranjem je potvrđeno kako su one zapravo zaražene novim sojem virusa pod oznakom SARS-CoV 2.

Nitko od pacijenata kod kojih je do sada otkriven virus nije životno ugrožen i svi su razmjerno dobrog općeg stanja, stoji u priopćenju ministarstva RS.

Troje zaraženih koji su ranije locirani na području Zenice također su u izolaciji i u stabilnom su stanju.

-------------------

17:44 - Kanadski premijer Justin Trudeau, čija je supruga pozitivna na koronavirus nakon putovanja u Ujedinjeno Kraljevstvo, rekao je danas na konferenciji za novinare da on nema nikakvih simptoma i da se dobro osjeća.

Njegova supruga Sophie Grégoire Trudeau jučer je otkrila da je pozitivna na koronavirus i da će ostati u izolaciji iduća dva tjedna. Ima blage simptome.

-------------------

17:41 - Ministarstvo zdravlja u Sudanu objavilo je da je u njihovoj zemlji jedan muškarac preminuo od koronavirusa. Radi se o muškarcu u 50-im godinama koji je ranije ovog mjeseca putovao u Ujedinjene Arapske Emirate.

-------------------

17:39 - Ujedinjeno Kraljevstvo odgađa lokalne izbore i izbore za gradonačelnike za godinu dana, kao dio odgovora na situaciju s koronavirusom. Odgoda se odnosi i na izbore u policiji.

-------------------

17:28 Britanska kraljica Elizabeta II. (93) otkazala je neke javne angažmane za sljedeći tjedan zbog koronavirusa, objavila je Buckinghamska palača u petak.

"Iz razumljiva opreza i zbog praktičnih razloga u trenutnim okolnostima, došlo je do promjena u kraljičinim dnevnim obvezama sljedećih tjedana", stoji u izjavi.

Kraljica je otkazala posjete području Camden u Londonu i Cheshireu na sjeverozapadu Engleske.

"U konzultaciji sa zdravstvenim osobljem u palači i vladom, skorašnji posjeti Njezina Visočanstva Cheshireu i Camdenu bit će otkazani", navodi se u izjavi te dodaje da se "audijencije nastavljaju kao dosad".

Princ Charles, nasljednik britanskog prijestolja, i njegova supruga Camilla na savjet britanske vlade otkazali su put Bosni, Cipru i Jordanu, rekao je glasnogovornik kraljevskog para.

-------------------

17:24 U Ukrajini je od koronavirusa preminula prva osoba. Riječ je o 71-godišnjem pacijentu.

----------------------------

17:18 - Europa je sada središte pandemije koronavirusa, objavio je generalni direktor WHO-a Adhanom Ghebreyesus. Na konferenciji za novinare je rekao da Europa ima više slučajeva i smrti nego ostatak svijeta, isključujući Kinu.

----------------------------

17:14 Gradonačelnik Miamija Francis Suarez pozitivan je na koronavirus, objavljeno je iz njegovog ureda. Kažu da se gradonačelnik osjeća dobro i ne pokazuje simptome.

-----------------------------

16:58 - Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro negativan je na koronavirus. Bolsonaro je tu informaciju sam objavio na svojoj Facebook stranici. Testirao se nakon što je njegov tajnik jučer testiran, a taj je test pokazao da je on pozitivan na koronavirus.

Bolsonaro i njegov tim prošlog su se vikenda susreli s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom te su zajedno večerali. Bolsonarov pomoćnik, za kojeg je potvrđeno da je zaražen, na fotografiji je stajao do američkog predsjednika.

Na svom je Facebooku i Twitteru objavio i upozorenje u kojem piše: 'Ne vjerujte lažnim medijima.'

------------------------

16:56 - Španjolska vlada će proglasiti izvanredno stanje kao odgovor na epidemiju koronavirusa nakon što je broj potvrđenih slučajeva u zemlji prešao 4.200, a broj umrlih porastao na 120.

Španjolski premijer Pedro Sanchez je danas poslijepodne najavio da će se vlada sastati sutra radi proglašenja izvanrednog stanja aktiviranjem 116. članka Ustava. Njegove odredbe vladi omogućuju ograničenje kretanja ljudi i vozila na doređenim mjestima, privremeno oduzimanje robe, zatvaranje tvornica i tvrtki. Izvanredno stanje će biti na snazi dva tjedna, ali uz odobrenje parlamenta se može i produžiti.

------------------------

16:50 - Prvi slučajevi koronavirusa zabilježeni su i u Venezueli, gdje je zdravstveni sustav posljednjih godina već pod velikim pritiskom.

Podpredsjednik Delcy Rodriguez je rekao da će zemlja obustaviti nastavu u svim školama od ponedjeljka.

'Rano jutros su potvrđena dva slučaja. Zaražen je jedan 41-godišnjak koji je putovao u SAD. Druga osoba je bila u Španjolskoj', rekao je Rodriguez. Obje zaražene osobe su stigle letom iz Španjolske i obje su u karanteni.

------------------------

16:24 Sveučilište Johns Hopkins, koje iz minute u minutu prati stanje s koronavirusom u svijetu, objavilo je da je broj žrtava u svijetu prešao 5000 otkako je virus otkriven u prosincu prošle godine.

------------------------

16:18 Grčka će zbog epidemije koronavirusa zatvoriti sve muzeje i zabraniti obilazak arheoloških znamenitosti, uključujući i cijeli kompleks Akropole, priopćilo je u petak ministarstvo kulture, dodajući da će ta mjera ostati na snazi do kraja mjeseca

Do četvrtka navečer u Grčkoj je zabilježeno 117 slučajeva zaraze i jedan smrtni ishod bolesti te su vlasti već zabranile javna okupljanja i zatvorile škole, kazališta, kina i sportske dvorane.

Zbog ograničenja putovanja u svijetu posebno je pogođen sektor turizma pa tako i u Grčkoj kojoj je to vrlo važna privredna grana. Tu je zemlju prošle godine posjetilo 33 milijuna ljudi.

Akropola, kompleks antičkih građevina na visokoj ravnoj stijeni, 70 m visine i 150 m iznad razine mora i površine oko 3 hektara, jedno je od najposjećenijih znamenitosti na svijetu. God. 1987. upisana je na UNESCO-ov popis svjetske baštine kao jedno od najvažnijih spomenika europskog kulturnog blaga.

Turistički djelatnici su upozorili da su rezervacije za ljetovanje drastično pale. Atena bilježi pad rezervacija na 10 posto, sa 60 i 70 posto u istom razdoblju prošle godine.

----------------------------

15:25 Prema najnovijim brojkama, u Španjolskoj je 4,209 zaraženih te 120 smrtnih slučajeva.

-------------------------

15:15 Većina trgovina u Austriji bit će idući tjedan zatvorena kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, a barovi i restorani neće smjeti raditi navečer, odlučila je austrijska vlada.

Otvorene će smjeti biti samo ljekarne i trgovine s hranom.

"Austrija će biti gotovo zatvorena, ne dugo, ali jedno određeno vrijeme", rekao je u petak austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Uz to, vlada je proglasila dvotjednu karantenu za dolinu Paznaun i skijalište Saint Anton am Arlberg u Tirolu, pokrajini u kojoj ima puno zaraženih koronoavirusom.

Austrija do sada ima 432 potvrđeno zaraženih i jedan smrtni slučaj od koronavirusa.

-------------------------

15:12 Iranske sigurnosne snage ispraznit će gradske ulice u sljedeća 24 sata u sklopu borbe protiv novoga koronavirusa, objavila je državna televizija u petak.

Iran je jedna od zemalja najteže pogođenih pandemijom izvan Kine, s 514 smrtnih ishoda do petka i 11.364 dijagnosticiranih infekcija.

-------------------------

15:10 Francuska zabranjuje okupljanja više od stotinu ljudi, dok je prijašnji maksimum bio tisuću, u pokušaju da uspori širenje novog koronavirusa, rekao je premijer Edouard Philippe, a istu mjeru uvodi i Island.

Philippe je izjavio za televiziju TF1 da je donio tu odluku nakon konzultacija sa znanstvenicima te da će ona stupiti na snagu "vrlo brzo, drugim riječima odmah".

"Naš cilj nije stvoriti histeriju" nego "usporiti napredovanje, cirkuliranje virusa diljem naše zemlje", rekao je premijer.

-------------------------

14:59 Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro pozitivan je na koronavirus, javljaju lokalni brazilski mediji. Pišu kako se vjerojatno zarazio preko njegovog glasnogovornika za medije koji se zarazio nakon puta u Sjedinjene Države. Tamo se u Mar-a-Lagu družio s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

-------------------------

14:54 Na konfereciji za medije u Ljubljani potvrđeno je kako je danas do 14 sati potvrđena zaraza koronavirusom kod 141 osobe, a testirano je ukupno 4346 ljudi u Sloveniji. Najveći porast broja zaraženih je na području Ljubljane. Jučer je Slovenija imala 89 zaraženih.

-------------------------

14:45 - Rumunjski premijer Ludovic Orban rekao je u petak da će se on i cijela vlada povući u karantenu nakon što su bili u kontaktu sa senatorom kod kojeg je kasnije potvrđen koronavirus.

Čelnik Liberalne stranke Orban rekao je da je senator prisustvovao sastanku viših stranačkih dužnosnika u ponedjeljak prije nego što je bio testiran. Dodao je da on, njegov 17-člani kabinet i svi senatori iz Liberalne stranke povući u karantenu i podvrgnuti testiranju.

"Svi članovi vlade... obavit će svoju obavezu i poduzeti sve mjere u borbi protiv koronavirusa, bez obzira na to je li im virus potvrđen ili ne", rekao je Orban novinarima. Pozvao je novinare koji izvješćuju s njegovih konferencija da se također testiraju.

-------------------------

13:35 Madrid je donio odluku o zatvaranju svih barova, kafića i restorana od subote. Broj potvrđenih slučajeva zaraze u Španjolskoj se u petak popeo na gotovo 2000 u odnosu na 1,388 večer prije.

-------------------------

13:20 I Češka Republika zabranit će ulazak u državu svim inozemnim državljanima, a njezini stanovnici neće moći izaći iz države, objavio je u petak premijer Andrej Babiš novu mjeru borbe protiv koronavirusa.

Zabrana na snagu stupa u ponedjeljak.

Posebne regulacije vrijedit će i za ljude koji žive i rade 50 kilometara od granice s Njemačkom i Austrijom, vozače kamiona i diplomate.

Strani državljani s boravištem u Češkoj i dalje će moći ući u državu, no do daljnjega neće moći izaći.

Ljudi koji se vraćaju u Češku iz Njemačke, Švicarske, Austrije i drugih država visokog rizika moraju u izolaciju dva tjedna.

Uz Češku su samo Austrija i Mađarska, članice šengenskog prostora, izvijestile su Europsku komisiju o novim graničnim kontrolama.

Restrikcije su osim njih uvele i Poljska i Slovačka.

-------------------------

13:10 - Grčki olimpijski odbor obustavio je trčanje olimpijskog plamena unutar Grčke zbog koronavirusa.

-------------------------

12:35 - Reuters izvještava da broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Iranu u petak skočio za 85 te da je u toj državi od bolesti uzrokovane koronavirusom dosad ukupno preminulo 514 osoba. Također, broj zaraženih u posljednjih 24 sata skočio je za tisuću te trenutno iznosi 11.364.

Regionalni ministar zdravstva za regije oko španjolskog glavnog grada Madrida Enrique Ruiz Escudero rekao je da je u toj regiji broj zaraženih koronavirusom u petak skočio na dvije tisuće, a očekuje se još veći skok, piše Financial Times.

Broj zaraženih u Madridu u petak ujutro iznosio je skoro dvije tisuće, a u cijeloj je Španjolskoj tada bilo 3.800 zaraženih.

Španjolska je naredila obvezno zatvaranje četiri grada u kojima živi 60 tisuća ljudi.

-------------------------

11:50 - Grupa Disney odlučila je od ovog vikenda zatvoriti svoje slavne zabavne parkove u Kaliforniji, na Floridi te blizu Pariza i tako će ostati do kraja ožujka "iz opreza" zbog epidemije koronavirusa. Više pročitajte OVDJE.

-------------------------

10:59 Koronavirus potvrđen je kod vozača u londonskom metrou, javlja BBC.

-------------------------

10:55 Bugarska i češka vlada proglasile su kriznu situaciju u tim zemljama zbog koronavirusa.

U obje zemlje će tako moći ograničiti radno vrijeme restorana, zatvarati određene ustanove te zabraniti javna okupljanja kako bi se izbjeglo da se više ljudi zarazi koronavirusom.

--------------------------

9:15 Australski ministar unutarnjih poslova Peter Dutton pozitivan je na koronavirus, javljaju mediji. Više pročitajte OVDJE.

--------------------------

9:07 U Republici Srbiji je danas do 8 sati registriran ukupno 31 slučaj koronavirusa, prenose srbijanski mediji navodeći podatke Ministarstvo zdravstva. Imaju sedam novih slučajeva.

--------------------------

Grad Wuhan, izvorište zaraze koronavirusa, bilježi drugi dan zaredom jednoznamenkast broj oboljelih jer je prijavljeno pet novih slučajeva, objavila je kineska vlada. Ukupno je u zemlji zaraženo osam novih osoba.

U cijeloj Kini je pak zabilježeno 7 novih smrtnih slučajeva, znatno manje nego proteklih dana.

Također, u Šangaju je su prijavljena dva, a u Pekingu jedan novooboljeli, a vlasti su objavile da se radi o pridošlicama u zemlju.

Koronavirusom je zasad zaraženo više od 134.000 ljudi širom svijeta, od kojih se oporavilo više od 70.000. Broj smrtnih slučajeva popeo se na gotovo 5000.

Epidemija koronavirusa uzrokuje i niz oštrih mjera kojima europske vlade nastoje suzbiti pandemiju. Europski lideri upozoravaju da će se situacija prije pogoršati nego popraviti. "To će se raširiti. Moram biti iskren s vama, iskren s britanskom javnošću. Još mnogo obitelji izgubit će svoje voljene prijevremeno", rekao je britanski premijer Boris Johnson.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da se zemlja suočava s najgorom zdravstvenom krizom u stoljeću i najavio zatvaranje svih škola, dječjih vrtića i fakulteta od ponedjeljka.

Epidemija je naštetila industriji, putovanjima, zabavnim i sportskim događanjima diljem svijeta i natjerala zrakoplovne kompanije da zatraže hitnu pomoć vlada.

Bugarski premijer Bojko Borisov zatražio je uvođenje izvanrednih mjera nakon što je u jednom danu broj oboljelih sa sedam skočio na 23. Borisov je zatražio zatvaranje škola, dječjih vrtića i sveučilišta.

Belgijska premijerka Sophie Wilmès zatvorila je škole, kafiće, restorane i diskoteke do 3. travnja, a u Portugalu će sve škole biti zatvorene od ponedjeljka. Također, kruzerima neće biti dopušteno iskrcavanje putnika osim ako oni ne žive u Portugalu, a zatvaraju se i noćni klubovi. U Portugalu je trenutno 78 oboljelih.

U SAD-u se zatvara Disneyland u Kaliforniji, 30 kilometara od Los Angelesa, koji je lani privukao 30 milijuna posjetitelja i kojeg Amerikanci zovu "najsretnijim mjestom na svijetu".

Rekordni pad azijskih burzi

Vlade i središnje banke diljem svijeta pripremile su u petak još izvanrednih mjera protiv utjecaja koronavirusa na gospodarstvo nakon što su azijske burze pretrpile najveći tjedni pad od financijske krize 2008., dok raste broj oboljelih diljem svijeta.

Među zaraženima koronavirusom od petka su i kanadski premijer Justin Trudeau i njegova supruga Sophie. Ukupno je u svijetu zaraženo gotovo 135.000 ljudi, a umrlih je više od 4.900.

Pedestrians wearing face masks walk past an electric board showing Nikkei 225 index (C) in Tokyo on March 13, 2020. - Tokyo's benchmark Nikkei index fell more than six percent, trimming losses following a global rout on fears of a recession linked to the coronavirus outbreak. (Photo by Philip FONG / AFP)
AFP

Stručnjaci upozoravaju da bi, zbog premalog broja testiranja i neprijavljenih slučajeva, puno više ljudi moglo biti pogođeno epidemijom koja je izbila u kineskom gradu Wuhanu krajem prošle godine.

Veći sportski događaji otkazani su ili odgođeni, velika javna okupljanja su zabranjena ili ograničena, a škole zatvorene.

"Osjeti se strah i panika", rekao je James Tao, analitičar Commseca u Sydneyu gdje telefoni neprestano zvone. "To je jedna od onih situacija u kojoj je mnogo nesigurnosti i nitko zapravo ne zna kako odgovoriti. Između borbe i odustajanja, mnogi biraju odustajanje u ovom trenutku", rekao je Tao.

Japanski Nikkei je pao za 10 posto nakon pada dionica Wall Streeta oko 10 posto u četvrtak, što je najgori pad od "Crnog ponedjeljka" 1987.

Putnici u Europi pohrlili su na letove za SAD nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio zabranu putovanja većini europskih zemalja. Odluka je razljutila europske lidere i uplašila investitore.

Trump je također predložio otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju na 2021. "Možda ih odgode na godinu dana, ako je to moguće", rekao je Trump novinarima. "To mi se više sviđa od praznih stadiona", dodao je.

Organizatori OI-a kažu da nastavljaju s pripremama za "sigurne" Igre, koje prema rasporedu trebaju započeti u srpnju.

Japan mora poduzeti "oštre i neviđene" mjere protiv utjecaja koronavirusa na gospodarstvo, rekao je njihov ministar gospodarstva, sugerirajući da su na snazi veliki fiskalni poticaji.

Američki zastupnici i Bijela kuća dogovorili su paket financijske pomoći zbog koronavirusa. Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi rekla je da se nada da će se dogovor objaviti u petak.

Američke Savezne rezerve u četvrtak su ponudile ogromnih 1,5 bilijuna dolara kratkoročnih zajmova za poticanje gospodarstva i stabilizaciju financijskog sustava.

Australska središnja banka unijela je u petak u opticaj veliku količinu novca jer je panična prodaja na globalnim tržištima prijetila smanjenju likvidnosti i povećanju troškova zaduživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:32