TAJNE ĆELIJE

Sve više izvještaja o uspješnim akcijama ukrajinskih partizana: ‘Okupatori ne smiju mirno spavati‘

Mete su im okupatori te ukrajinski policajci i službenici koji s njima surađuju

Ukrajinski vojnici/Ilustracija

 Bulent Kilic/AFP

Noseći rezače žice, traku i pecaljku, skupina ukrajinskih boraca šuljala se kroz dvorišta i zabačene uličice Zaporižja kako bi izbjegla ruske kontrolne točke. Prvo su presjekli električni kabel, a zatim su brzo odjurili u mrak gdje su postavili bombu u prostor iznad kotača automobila.

Konac za pecanje bio je zalijepljen na unutarnju stranu kotača i na detonator, tako da bomba eksplodira kad se kotač okrene. Meta napada bio je Ukrajinac koji se pridružio ruskoj političkoj stranci Ujedinjena Rusija.

Skupina ukrajinskih gerilskih boraca, poznatih kao partizani, mjesecima sije strah među ukrajinskim dužnosnicima koji surađuju s Rusima, diže u zrak željezničke pruge i određuje mete za ukrajinske rakete.

Prošli tjedan, rekli su ukrajinski dužnosnici, partizani su sudjelovali u uspješnom napadu na rusku zračnu bazu na Krimu.

‘Nisu kod kuće‘

"Cilj je pokazati okupatorima da nisu kod kuće, da se ne trebaju smjestiti, da ne smiju mirno spavati", rekao je jedan partizan, kodnog imena Svarog (slavenski bog vatre), u intervjuu za New York Times.

Ukrajinska vojska počela je obučavati partizane mjesecima prije invazije, dok je Rusija gomilala trupe blizu granica.

Nakon invazije, obučeni gerilci poslani su na tajna skrovišta, gdje su pronašli eksploziv, pištolje s prigušivačima, detonatore i kalašnjikove.

image

Prošli tjedan, rekli su ukrajinski dužnosnici, partizani su sudjelovali u uspješnom napadu na rusku zračnu bazu na Krimu

Sputnik/Profimedia/-/Sputnik/Profimedia

Pobunjenički borci sada potajno napadaju na terenu koji dobro poznaju, koristeći se autobombama, zamkama i pištoljima. Nakon brzog i efikasnog napada stapaju se s lokalnim stanovništvom. Hoće li meta preživjeti ili umrijeti, manje im je važno od poruke: "Nikad nisi siguran."

Akcije sramoćenja

Posljednjih tjedana ukrajinski partizani preuzimaju sve istaknutiju ulogu. "Do subote su partizani napadali eksplozivom sedam dana zaredom", pohvalio se gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov.

Baze na ukrajinskom teritoriju u kojima se obučavaju operativci stalno se premještaju kako bi se izbjeglo otkrivanje, otkrio je visoki dužnosnik ukrajinske vojske. Svaki operativac ima različitu ulogu, od izviđanja mete, prikupljanja obavještajnih podataka o kretanju mete do izvođenja napada.

Tajne ćelije partizana odvojene su i ne poznaju se međusobno. Mete su im ukrajinski policajci, službenici općinskih i regionalnih samouprava koji surađuju s Rusima.

Osim nasilnih napada i ubojstava, provode i akcije "sramoćenja". Jedan ogranak, pod nazivom ‘Žuta vrpca‘, lijepi plakate i crta grafite u okupiranoj jugoistočnoj Ukrajini kako bi javno ponizili nastavnike koji rade po ruskom programu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:04