STRAH OD TALIBANA

Sve više ljudi bježi iz Afganistana: promatrači strahuju da je na pomolu novi građanski rat

Školovani Afganistanci nastoje ishoditi stipendije i otići u susjedne zemlje ili Tursku, objašnjava Thomas Ruttig
 Javed Tanveer/AFP

Broj Afganistanaca koji bježe pred nasiljem ponovo raste, navode stručnjaci i objašnjavaju da se s povlačenjem međunarodnih snaga sigurnosna situacija pogoršava te su talibani već zauzeli niz pokrajina i osvojili više pokrajinskih prijestolnica.

Školovani Afganistanci nastoje ishoditi stipendije i otići u susjedne zemlje ili Tursku, objašnjava Thomas Ruttig iz neproftne udruge "Afghanistan Analysts Network", smještene u Kabulu, a registrirane u Njemačkoj.

Mnogi drugi se nastoje dočepati Irana te nastavljaju dalje prema Turskoj. U nekim slučajevima kreću cijeli konvoji, ponekad praćeni vojskom i policijom.

Turska pokrajina Van, koja graniči s Iranom, prepuna je migranata iz Afganistana, tvrdi Mehmet Karatas, voditelj humanitarne udruge IHD.

Po njegovim riječima, svaki dan granicu prijeđe oko 1000 migranata.

UN-ova organizacija za izbjeglice (UNHCR) upozorava na moguću humanitarnu krizu zbog sve učestalijih sukoba i povećanih napetosti u Afganistanu.

Od početka godine, unutar zemlje je raseljeno oko 270.000 ljudi, tvrdi UNHCR.

U nekoliko pokrajina se kao otpor talibanima formiraju milicije koje pomažu snagama sigurnosti. Promatrači strahuju da je na pomolu novi građanski rat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 22:33