KRIZA U LIBIJI

Sve više suradnika želi pobjeći od Gadafija

Gadafija je napustio i njegov bivši ministar vanjskih poslova koji je prebjegao u Egipat
 SIPA

ZAGREB - Loše vijesti nikad ne dolaze same i u to se ovih dana mogao uvjeriti libijski diktator Moamar Gadafi. Nakon što je njegov ministar vanjskih poslova Musa Kusa u srijedu navečer iz Tunisa, kamo je navodno otišao u diplomatsku misiju, odletio u London i ondje objavio kako napušta Gadafijev režim zbog napada na civile, jučer je pukovnik doživio novi udarac .

Ali Abdel-Salam al-Treki - koji je također bio libijski ministar vanjskih poslova, a Gadafi ga je ovih dana imenovao novim ambasadorom u UN-u napustio je zemlju i otišao u Egipat.

Što se tamo zbiva

Mnogi su izvori na Zapadu izrazili zadovoljstvo zbivanjima u Libiji, navodeći kako je sve jasnije da će pukovnik ubrzo ostati sam jer ga napušta sve više ljudi, a posljednji bjegunci dolaze iz njegova najužeg kruga. Kusa se trenutačno nalazi u Londonu gdje ga ispituju britanski obavještajci i pripadnici tajnih službi kako bi od njega dobili što više informacija o trenutačnom stanju u Tripoliju i krugovima oko Gadafija. No, obitelji poginulih u padu zrakoplova u Škotskoj i u Nigeru nadaju se da će Kusa konačno reći tko je stvarno odgovoran za ta dva teroristička napada.

Nema imuniteta

Ministar vanjskih poslova William Hague, pak, izjavio je da Kusa nije dobio imunitet. Britanski The Guardian jučer je objavio da je u Velikoj Britaniji prije nekoliko dana bio posebni izaslanik Gadafijeva sina Saifa al-Islama. Muhamed Ismail, koji je za Saifa odrađivao neke od najosjetljivijih diplomatskih operacija uključujući kupnju oružja, u Londonu je razgovarao s britanskim dužnosnicima, a Guardian smatra da je riječ o još jednom od pokušaja režima da si što prije osigura izlaznu strategiju, svjestan da će zračni napadi u nekom trenutku slomiti vojnu premoć snaga odanih režimu. Guardian čak navodi zapadni diplomatski izvor koji ističe kako je u posljednje vrijeme sve više “potvrda da sinovi žele izići”. Gadafija su dosad napustili brojni diplomati diljem svijeta, koji su otvoreno počeli optuživati režim za zlodjela. Otišao je i ministar pravosuđa Mustafa Abdul Jalil koji se sada nalazi na području koje kontroliraju pobunjenici.Kad je, pak, riječ o ljudima iz najbližeg kruga, Gadafija je na samom početku pobune napustio nećak Ahmed Gadhaf al-Dam koji je utočište našao u Egiptu.

Uloga plemena

No, kako je za AP izjavio Faraj Najem, libijski povjesničar i stručnjak za plemena, Gadafi i dalje može računati na podršku tri značajna kruga. Na prvome su mjestu njegovi sinovi (iako vijesti iz Londona govore drukčije) i preostali ljudi iz najužeg kruga (kojih je sve manje), među kojima bi ključnu ulogu trebao odigrati Abdulah Sanoussi, šef vojne obavještajne službe. Drugi krug čine pripadnici njegova plemena Gadhadhfa koje se nalazi oko Sirte, ali ih je mnogo bilo preseljeno i u okolicu grada Sabhe na jugu zemlje. Treći krug čine plemena koja je Gadafi vezao uz sebe dajući im povlastice, među kojima su najveća Warfalla i Magarha. No, ako se nastave lomovi u prvom krugu oko Gadafija, sasvim je sigurno da će ga vrlo brzo napustiti moćna plemena, a vijesti iz Sabhe već govore kako pripadnici plemena Gadhadhfa kupuju zlato i planiraju odlazak u Čad.

Pobunjenici: Može primirje ako dozvoli prosvjed i povuče snage

Traje bitka za grad Bregu, a pobunjenici kažu da su spremni na primirje

TRIPOLI - Libijski pobunjenici jučer su objavili da su spremni sklopiti primirje s pukovnikom Moamarom Gadafijem, ali samo ako on povuče svoju vojsku iz svih libijskih gradova i dopusti mirne prosvjede. - Pristajemo na prekid vatre ako naša braća u zapadnim gradovima dobiju slobodu izražavanja. Svijet će tada vidjeti da cijela Libija želi slobodu - ustvrdio je vođa Nacionalnog prijelaznog vijeća, Mustafa Abdul Džalil dok trajebitka za naftni grad Bregu, a borbe se vode i u Misrati. SAD je u međuvremenu najavio da se od danas povlači iz borbenih operacija i prepušta ih NATO-ovim snagama i saveznicima. No američki ministar obrane Robert Gates izjavio je da taj potez “možda nije dobro tempiran”. Naime, nakon što su pobunjenici nakratko počeli bilježiti uspjehe, Gadafi trenutno stoji puno bolje od svojih protivnika. ( A. Handabaka)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:59