BLISKI ISTOK

SVEARAPSKA KOALICIJA PROTIV IRANA Desetak država uspostavlja zajedničku vojsku

ŠARM EL ŠEIK - Predsjednici zemalja Arapske lige okupljeni na summitu u Egiptu načelno su se dogovorili o uspostavi zajedničkih vojnih snaga za borbu s "terorističkim skupinama", rekao je u nedjelju egipatski predsjednik Abdel Fatah al Sisi.

Ta vijest dolazi u času kada koalicija desetak arapskih zemalja od četvrtka u Jemenu bombardira položaje šijitske pravojske Huta, saveznika Irana, koji su zauzeli velik dio zemlje i protjerali izabranu vlast, što arapski čelnici ocjenjuju "ispitom" za njihove zajedničke snage.

Zrakoplovi koalicije koju predvodi Saudijska Arabija usredotočili su svoje udare na pobunjeničke infrastrukture u Jemenu, gdje će se intervencija nastaviti sve dok pripadnici proiranskih paravojnih snaga "ne polože oružje", upozorila je u nedjelju Arapska liga.

"Operacija će se nastaviti sve dok se pobunjeni Huti ne povuku i ne polože oružje", rekao je glavni tajnik lige Nabil al Arabi u Šarm el Šeiku, u Egiptu, gdje se održao arapski susret na vrhu dijelom posvećen jemenskoj krizi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. kolovoz 2022 18:07