ZLOSTAVLJAO 20 ČASNI

Svećenik Marko Ivan Rupnik nagovarao časne na seks u troje: ‘Iskusit ćemo Sveto Trojstvo‘

Časna je izjavila da ju je tijekom 80-ih i 90-ih zlostavljao u rodnoj Sloveniji, oduzeo joj nevinost i tjerao je na šutnju

Marko Ivan Rupnik

 Youtube Radio Ognjišče Screenshot/

Jedan se isusovački svećenik našao u središtu seksualnog skandala u Vatikanu nakon što je pokušao dogovoriti ‘ménage à trois‘ s dvije časne sestre, a prilikom nagovaranja njihov im je susret pokušao dočarati kao ‘Sveto Trojstvo‘, rekla je jedna od časnih sestara, prenosi The Times.

Optužbe protiv 68-godišnjeg Marka Ivana Rupnika neće se svidjeti papi Franji, za kojeg se govori da je blizak sa svećenikom.

Kada su se ranije ovog mjeseca pojavile prve tvrdnje da je tijekom 90-ih zlostavljao časne sestre u svojoj rodnoj Sloveniji, Vatikan je pokrenuo istragu, ali je na kraju presudila zastara. Nekoliko dana kasnije, poglavar reda rekao je da je Rupnik ekskomuniciran godinu dana ranije, u svibnju 2020., jer je koristio ispovjedaonicu kako bi ženu s kojom je bio u vezi razriješio grijeha.

Rimske novine ‘Domani‘ objavile su intervju s časnom sestrom koja nije željela otkriti svoj identitet, a koja tvrdi da ju je Rupnik tijekom 80-ih i 90-ih u Sloveniji zlostavljao, oduzeo joj nevinost i tjerao je na šutnju.

"Otac Marko počeo je polako i slatko ulaziti u moj psihološki i duhovni svijet, iskorištavajući moju nesigurnost i krhkost", rekla je časna sestra i dodala da je zamolio nju i drugu časnu da imaju seks u troje. To im je objasnio na način da će replicirati odnos Boga, Isusa i Duha Svetoga. Dodala je i da su njezine pritužbe bile ignorirane, iako je Rupnik, prema njezinim riječima, seksualno zlostavljao ‘gotovo 20 časnih sestara‘.

Sada je Isusovački red zamolio sve žrtve da im se jave, a jedan je visoki dužnosnik obećao da će ‘sve biti saslušane s razumijevanjem i empatijom‘.

Otac Hans Zollner, isusovac i vatikanski stručnjak kada je u pitanju zlostavljanje, rekao je da se ‘ovo loše postupanje ponavlja još od 1990-ih te da postoji mnogo pitanja na koja treba odgovoriti.‘ Također je dodao da je poziv žrtvama da progovore ‘pokazuje spremnost da se prizna da je puno toga pošlo po zlu‘.

Sandro Magister, talijanski novinar specijaliziran za vjerske vijesti, posebice o Katoličkoj crkvi i Vatikanu, a koji piše za časopis L‘espresso, rekao je da je Papa, koji je i sam isusovac, bio ‘blizak‘ Rupniku i da je možda, prema njegovim riječima, odigrao ulogu u cijeloj priči i zaštitio svećenika.

"Stvar zbog koje je Rupnik ekskomuniciran bila je vrlo ozbiljna, a naknadno ukidanje ekskomunikacije morao je narediti ili u najmanju ruku odobriti sam Papa. To me ne iznenađuje jer je Franjo već ranije donosio odluke koje su bile u suprotnosti s onima koje je već donio Vatikan", rekao je Magister.

Marko Ivan Rupnik direktor je rimskog centra Centro Aletti. Također je autor službene slike Svjetskog susreta obitelji 2022. godine, a više od 30 godina stvarao je razna umjetnička djela za crkve, kapele i svetišta diljem svijeta. Vodio je obnovu kapele Redemptoris Mater u vatikanskoj Apostolskoj palači, a ona je nakon tri godine rada, otvorena 1999.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:12