KRALJEVI SJEVERA

Šveđani otvoreno bacili rukavicu u lice Moskvi i Kremlju: ‘Mi smo suvereni vladari Baltičkog mora!‘

Baltičke države i Poljska moći će se puno bolje zaštititi nakon pristupanja Švedske NATO savezu

Švedski marinci

 Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia/Apfootage/alamy/alamy/profimedia

Podmornica leži u luci Karlskrona. Samo mali dio tamnog čeličnog diva viri iz vode, a ratna zastava Švedske se vijori na vjetru, piše Deutche Welle. Podmornica je dio flote koju Švedska donosi u NATO. I na to smo ovdje ponosni, kaže šefica švedske flotile podmornica Paula Wallenburg.

Ona govori o podmornicama „svjetske klase" koje mogu odlično manevrirati u tom specifičnom prostoru. I druge države su sposobne to činiti sa svojim podmornicama – „ali mi smo stručnjaci u Baltičkom moru", kaže Wallenburg. I dodaje: „Poznajemo regiju izvana i iznutra kao rijetko tko."

Samo Njemačka, Poljska i Švedska imaju podmornice

Pet modernih podmornica, posebno za misije u Baltičkom moru: upravo u vrijeme ruske agresije to čini NATO jačim, kaže Jacob Westberg, profesor na Švedskom sveučilištu obrane u Stockholmu.

On priznaje da pet podmornica ne zvuči kao velika oružana sila, ali ističe da „inače samo Njemačka i Poljska imaju podmornice". „Što se tiče poljskih, nije sasvim jasno jesu li u funkciji. Njemačka ima šest podmornica. Dakle, to je skoro dvostruko povećanje kapaciteta NATO-a u regiji", pojašnjava Westberg.

Baltičko more je plitko i voda je mutna, što otežava nadzor - posebno ako to radi jedna država. Šefica flotile Wallenburg i njen tim će se zato u budućnosti fokusirati prvenstveno na dobru suradnju s Njemačkom. Jer, podmornice ne mogu pokrivati neograničeno područje kada su u pitanju nadzor ili operacije. Ali zajedničkim radom možemo „bolje spriječiti neprijatelje da ovdje djeluju", naglašava ona. Wallenburg još ne želi otkriti detalje o budućoj suradnji.

Dugo čekanje na članstvo

Švedska je već godinama vrlo blisko surađivala s NATO-om, ali ne kao članica. Nakon što je Rusija prije dvije godine izvršila invaziju na Ukrajinu, Švedska je podnijela zahtjev za članstvo, u isto vrijeme kada i Finska. Ali Švedska se morala dugo boriti za odobrenje Turske i Mađarske.

NATO neće profitirati samo od švedskih podmornica i jake mornarice i zrakoplovstva. Švedska je i geopolitički važna za Savez, kaže Westberg. Regionalno obrambeno planiranje NATO-a bit će mnogo lakše ako može u potpunosti uzeti u obzir švedske resurse i teritorij.

Baltičko more - „izazovno okruženje“

Baltičke države i Poljska moći će se puno bolje zaštititi nakon pristupanja Švedske. Pojačanja i resursi bi se ubuduće mogli brže transportirati u regiju Baltičkog mora. A Rusiji će biti teže izolirati ovaj dio Baltičkog mora, kaže Westberg.

Švedska također želi dati financijski doprinos: zemlja želi postići cilj NATO-a od dva posto BDP-a za obranu ove godine.

Članstvo u NATO-u čini da se i ljudi u Karlskroni osjećaju sigurnije, kaže kapetan podmornice Viktor Moberg. Baltičko more je oduvijek bilo „izazovno okruženje". Ali u sadašnjoj situaciji sve je postalo još nepredvidivije, piše Deutche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:24