POTENCIJALNE NOVE ČLANICE

Švedska i Finska oglasile se o mogućoj blokadi njihova ulaska u NATO koju je najavio Milanović

Prema zadnjem istraživanju, 60 posto Finaca podržava NATO put, kaže šef misije u finskom veleposlanstvu

Švedska premijerka Magdalena Andersson i finska premijerka Sanna Marin

 Paul Wennerholm/Afp/Profimedia

Šef misije u finskom veleposlanstvu zadužen za Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu nije htio kometirati izjave predsjednika Zorana Milanovića oko moguće blokade ulaska Finske i Švedske u NATO. No što se tiče izbornog zakona kaže da intenzivno prate situaciju te da je stav kako se izbori moraju održati prema pravilima usklađenima sa svim pravnim preporukama, piše N1.

Što se tiče pridruživanja Finske NATO-u, rekao je da se u javnom i političkom životu o tome ozbiljno raspravlja te da će odluku donijeti u svibnju, a u lipnju je predstaviti na samitu u Madridu. Dodao je da, prema zadnjem istraživanju, 60 posto Finaca podržava NATO put.

NATO nije htio komentirati upit N1 televizije, uputili su ih na hrvatske vlasti.

Iz švedske ambasade poručili su pak da Švedska jest aktivna zemlja partner NATO-a s kojim ima duboku suradnju te da nastavljaju i dobru suradnju s Hrvatskom na bilateralnom planu i unutar Europske unije.

- Kao rezultat ruske agresije na Ukrajinu, promijenila se sigurnosna politika u Europi i svijetu. Vlada Švedske je zato 16. ožujka odlučila provesti dodatnu analizu sigurnosne politike, u raspravama sa svim parlamentarnim strankama, što uključuje i pitanje NATO-a. Rezultati vijećanja bit će objavljeni 13. svibnja i bit će javno dostupni. U skladu s time, Švedska nije podnijela prijavu za članstvo u NATO-u - dodali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:41