POVIJESNA FOTOGRAFIJA

Švedska ministrica potpisala zahtjev za članstvo u NATO-u: ‘Važna, sudbinska odluka...‘

Švedsku i Finsku je na zahtjev za članstvo u NATO-u potaknulo mijenjanje geopolitičke klime u Europi nakon početka ruskog napada na Ukrajin

Švedska ministrica Ann Linde potpisala je danas zahtjev te zemlje za pridruživanje NATO-u

 Henrik Montgomery/AFP

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde potpisala je danas zahtjev te zemlje za pridruživanje NATO-u, a dokument će, zajedno s onim iz Finske, biti dostavljen u sjedište NATO-a u Bruxellesu kasnije ovog tjedna, javlja The Local.

"Osjećam se važno, sudbonosno i da smo na kraju učinili ono što vjerujem da je najbolje za Švedsku", rekla je Linde dok je potpisivala dokument pred fotografima u uredima švedskog ministarstva vanjskih poslova.

image
Henrik Montgomery/AFP
image
Henrik Montgomery/AFP

Još nije potvrđeno kada će švedski veleposlanik pri NATO-u, Axel Wernhoff, proslijediti dokument glavnom tajniku saveza Jensu Stoltenbergu u njegovu sjedištu u Bruxellesu.

Finski predsjednik Sauli Niinistö trenutno je u državnom posjetu Švedskoj, a u podne će održati govor u parlamentu pod naslovom "Odgovorna, jaka i stabilna nordijska regija", prije nego se sastane s premijerkom Magdalenom Andersson.

Švedsku i Finsku je na zahtjev za članstvo u NATO-u potaknulo mijenjanje geopolitičke klime u Europi nakon početka ruskog napada na Ukrajinu krajem veljače.

Finski parlament danas glasa o zahtjevu za priključenje NATO-u

Finski parlament vjerojatno će danas glasati o zahtjevu za priključenje NATO-u, što će biti povijesna promjena finske obrambene politike izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu.

Finska izvršna vlast, predsjednik države Sauli Niinisto i vlada, odlučili su da će Finska poslati zahtjev da se priključi Sjevernoatlantskom savezu pod uvjetom da to prihvati i zakonodavna vlast, odnosno parlament.

Parlamentarna rasprava održana je u ponedjeljak i trajala je 14 sati. Govorilo je 212 zastupnika i golema većina njih izjasnila se pozitivno.

Deset parlamentarnih radnih tijela, uključujući odbore za vanjsku politiku i obranu, već je prihvatilo ideju.

Glasanje se očekuje tijekom popodneva i očekuje se da će zahtjev za ulaskom u NATO biti uvjerljivo prihvaćen. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 02:17