SLOBODNA RADNA MJESTA

ŠVEDSKA NA VELIKIM MUKAMA 'Gospodarstvo vrtoglavo raste, a nama nedostaje 78.000 kvalificiranih radnika! Najgora je situacija u dva sektora'

Ilustracija
 CROPIX

Vrtoglavi gospodarski rast u Švedskoj suočava se s već poznatim problemom: manjkom kvalificirane radne snage.

Naime, čak i nakon priljeva migranata u protekle tri godine, koji su povećali populaciju te skandinavske zemlje na više od 10 milijuna, poslodavci sve teže i teže pronalaze radnike.

Broj slobodnih radnih mjesta najveći je od 2000. godine: u kolovozu je narastao na 78.000, što je za 9 posto više u usporedbi s godinom ranije i čak 41 posto više nego prije dvije godine.

Savez švedskih poduzetnika koji predstavlja 60.000 kompanija tvrdi kako bi manjak radnika mogao ugroziti rizik ekonomskog rasta. Istraživanje provedeno u lipnju pokazalo je kako su više od 75 posto tvrtki koje traže radnike imale problema s njihovim pronalaženjem.

- Nedostatak radnika trenutno je vrlo velik i u mnogim je područjima postao akutan - ističe za Bloomberg Torbjorn Halldin, ekonomist tog udruženja.

Manjak radne snage muči 12 do 15 sektora, a najgora situacija je u građevini i obrazovnom sustavu.

Vlada procjenjuje da će ekonomski rast u ovoj godini iznositi tri posto, već treću godinu zaredom, a iduće će usporiti na 2,5 posto.

Centralna banka Riksbank također tvrdi kako je pronalaženje radnika s odgovarajućim vještinama problem za ekonomiju ističući kako je nezaposlenost na približno jednakim razinama kao i prije financijske krize 2008. godine, no kako se broj otvorenih radnih mjesta u tom periodu udvostručio. Ipak, ovaj nedostatak radne snage mogla bi biti dobra vijest obzirom na plaće koje proteklih godina u Švedskoj nisu rasle.

U Švedskoj je trenutno bez posla 300.000 ljudi, a stopa nezaposlenosti među osobama rođenim u Švedskoj iznosi 3,9 posto, što je najmanje od 2008. godine, dok među strancima iznosi 22 posto, ističe Zavod za zapošljavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 15:31