POGORŠANJE SITUACIJE

Švedska najavila strože mjere zbog omikrona: ‘Teško je predvidjeti kako će se stvari razvijati‘

Vlasti su rekle da će biti potrebni daljnji koraci ako broj zaraženih nastavi rasti.

Lena Hallengren

 Tt News Agency/Alamy/Alamy/Profimedia

Švedska će od posjetitelja iz drugih nordijskih zemalja za prelazak granice zahtijevati potvrdu o cijepljenju jer postupno postrožuje ograničenja, s obzirom na sve veći broj zaraženih covidom-19 i porast zabrinutosti zbog omikron varijante koronavirusa, priopćila je vlada u četvrtak.

U Švedskoj je proteklih dana skočio broj novozaraženih, iako je manji nego u većini europskih zemalja. Ponovno je uveden ograničen broj mjera, a vlasti su rekle da će biti potrebni daljnji koraci ako broj zaraženih nastavi rasti.

"Zbog nove omikron varijante virusa teško je predvidjeti kako će se stvari razvijati", rekla je ministrica zdravstva Lena Hallengren na konferenciji za novinare. "U Švedskoj smo u relativno boljem položaju, ali i ovdje se povećava broj zaraženih i opterećenje zdravstvenog sustava."

Proširenje pravila o potvrdama cijepljenja na nordijske zemlje, jedine države koje dosad nisu bile obuhvaćene pravilom, stupit će na snagu 21. prosinca.

Vlasti su također upozorile da bi stroža ograničenja mogla biti objavljena sljedeći tjedan kada agencija za javno zdravstvo objavi kako vidi daljnji razvoj pandemije.

"Moramo se pripremiti za pogoršanje situacije", rekla je Karin Tegmark Wisell, čelnica agencije za javno zdravstvo.

image

Karin Tegmark Wisell

Tt News Agency/Alamy/Alamy/Profimedia

"Možda ćemo sljedeći tjedan priopćiti daljnje mjere za usporavanje širenja zaraze."

Vlada lijevog centra iznijela je plan na tri razine kao odgovor na porast broja zaraženih.

Već su uvedene brojne mjere i vlasti se pripremaju za to da se proširi popis mjesta za koje su obavezne covid potvrde, kao što su restorani.

Ranije ovog tjedna, Norveška je pooštrila ograničenja zbog covida, u pokušaju da ograniči širenje omikron varijante u jeku rekordnih razina broja zaraženih i hospitalizacija.

Danska je također ponovno uvela mnoga ograničenja, uključujući zatvaranje osnovnih škola uoči Božića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 02:10