DEMONSTRACIJE

Švedska policija odobrila spaljivanje Kurana ispred džamije, premijer: ‘Legalno je, ali nije primjereno‘

Iako se na prosvjedu očekuje samo dvoje ljudi, organizatori su najavili da će poderati i spaliti Kuran

Prosvjednik u Švedskoj pali Kuran

 Stefan Jerrevang/Afp/Profimedia/Stefan Jerrevang/afp/profimedia

Policija je odobrila demonstraciju ispred džamije u Stockholmu u srijedu, što bi moglo razbjesniti Tursku dok Švedska nastoji ući u NATO.

Iako se na prosvjedu očekuje samo dvoje ljudi, organizatori su najavili da će poderati i spaliti Kuran.

Niz prosvjeda u Švedskoj protiv islama i za prava Kurda uvrijedio je Tursku čija je potpora potrebna Švedskoj da postane članica NATO-a.

Švedska je zatražila članstvo u NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine. No Ankara koči taj proces i optužuje Švedsku da pruža utočište teroristima i zahtijeva njihovo izručenje.

Švedska policija odbila je nekoliko nedavnih zahtjeva za prosvjede protiv Kurana, ali su sudovi poništili te odluke uz objašnjenje da se njima krši sloboda govora.

Švedski premijer Ulf Kristersson rekao je na konferenciji za medije u srijedu da ne želi spekulirati o tome kako bi odobreno spaljivanje Kurana moglo utjecati na proces ulaska Švedske u NATO.

"Legalno je, ali nije primjereno", rekao je Kristersson i dodao je da je na policiji da donosi odluke o tome.

"Vjerujem da živimo u vremenu u kojemu je potrebno ostati miran i promišljati o onome što je najbolje za dugoročne interese Švedske", rekao je Kristersson.

Iako bi to moglo imati vanjskopolitičke posljedice, sigurnosni rizici i posljedice povezane sa spaljivanjem Kurana nisu dovoljne da se taj zahtjev odbije, navela je policija u odluci o odobrenju prosvjeda.

Među dvoje sudionika demonstracije trebao bi biti Salwan Momika koji se u nedavnom novinskom intervjuu opisao kao irački izbjeglica koji želi da se zabrani Kuran. Reuters nije mogao doći do njegovog komentara.

Turska je krajem siječnja obustavila pregovore sa Švedskom o njezinom zahtjevu za pridruživanje NATO-u nakon što je Rasmus Paludan, čelnik danske desničarske stranke Tvrda linija, zapalio primjerak Kurana blizu turskog veleposlanstva u Stockholmu.

Ne očekuje se sudjelovanje Paludana na demonstraciji u srijedu.

Nekoliko arapskih zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, Jordan i Kuvajt, osudilo je spaljivanje Kurana u siječnju.

Tursko veleposlanstvo u Stockholmu nije se odmah oglasilo o najnovijim događajima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 01:56