ZAHTJEV ZA ČLANSTVO

Švedska premijerka će već sutra tražiti podršku parlamenta za NATO: ‘To je najbolja opcija‘

Andersson je naglasila da je zajednička kandidatura s Finskom najbolja za Švedsku i njezinu sigurnost

Magdalena Andersson

 Fredrik Persson/TT News Agency/AFP

Švedska premijerka Magdalena Andersson rekla je da će u ponedjeljak zatražiti široku potporu parlamenta za podnošenje zahtjeva za pristupanje NATO-u, nakon što je njezina stranka objavila da podupire ulazak u Savez.

Švedski vladajući socijaldemokrati u nedjelju su objavili da podupiru ulazak zemlje u NATO, prekidajući desetljećima dugo protivljenje tom potezu nakon ruske invazije na Ukrajinu i stvarajući veliku većinu u parlamentu u korist članstva.

"Sutra ću se uvjeriti da postoji široka parlamentarna potpora u Riksdagu za švedski zahtjev za članstvo, a nakon toga ćemo biti spremni donijeti odluku vlade", rekla je Andersson na konferenciji za novinare.

Andersson je naglasila da je zajednička kandidatura s Finskom najbolja za Švedsku i njezinu sigurnost.

Susjedna Finska u nedjelju je objavila da će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.

Prije samo nekoliko mjeseci ulazak dviju zemalja u NATO bio je daleka perspektiva, no ruska invazija na Ukrajinu potaknula je i Švedsku i Finsku da preispitaju svoje sigurnosne potrebe i potraže sigurnost u Savezu.

Rat u Ukrajini, koji Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom i u kojemu su dosad ubijene tisuće stanovnika, a raseljeni milijuni, potaknuo je val potpore javnosti za članstvo u NATO-u u objema zemljama.

Finski predsjednik Sauli Niinisto u nedjelju je potvrdio namjeru te zemlje da aplicira za članstvo, kazavši da će od toga koristi imati cijela regija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2023 09:39