PFIZER I MODERNA

Švedska preporučuje četvrtu dozu cjepiva za starije od 80 godina: ‘Moraju ojačati imunitet‘

Švedska je početkom ove godine zabilježila rekordne brojeve novozaraženih što je pripisano brzom širenju omikrona

Cijepljenje u Švedskoj

 Fredrik Sandberg

Švedska zdravstvena agencija objavila je u ponedjeljak da bi osobe stare 80 i više godina trebale primiti i drugu booster dozu protiv koronavirusa, odnosno ukupno četiri doze cjepiva kako bi ojačale imunitet usred rapidnog širenja varijante omikron.

Preporuka se odnosi i na osobe koje žive u domovima za starije, kao i na one koji žive kod kuće, ali ih posjećuje stručno osoblje koje im pomaže u svakodnevnim aktivnostima.

Druga booster doza trebala bi se primijeniti najranije četiri mjeseca nakon prve booster doze, navodi zdravstvena agencija u svom priopćenju, kako prenosi Reuters.

Švedska je početkom ove godine zabilježila rekordne brojeve novozaraženih što je pripisano brzom širenju omikrona.

Tamošnje vlasti planiraju uklanjanje ograničenja i reduciranje testiranja već tijekom ovog mjeseca, a pritom se oslanjaju na booster doze kao i na činjenicu da omikron izaziva slabije simptome što smanjuje pritisak na zdravstveni sustav.

No infekcija se još uvijek širi. Zdravstvena agencija izvještava da se posljednjih tjedana bilježi sve veći broj slučajeva među skupinama s povećanim rizikom od razvoja težih oblika bolesti, kao što su upravo osobe koje žive u domovima za starije.

- Booster doza pojačava zaštitu. Zbog toga vjerujemo da će ljudi od 80 godina i oni stariji imati koristi od druge booster doze - rekao je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell.

Kao i kod prve booster doze, i ovaj put riječ je o cjepivima Pfizer/BioNTech i Moderna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2023 22:06