NOVI PREDSJEDATELJ

Švedska preuzima kormilo EU-a: ‘Jedinstvo je najjače oružje koje Unija ima‘

Jedna od glavnih tema švedskog predsjedanja bit će konkurentnost Europske unije u svijet

Zastave EU u Bruxellesu

 Iaroslav Danylchenko/Alamy/Alamy/Profimedia/Iaroslav Danylchenko/Alamy/Alamy/Profimedia

Jedinstvo članica Europske unije po pitanju pomoći Ukrajini i zajedništvo u postavljanju prema Rusiji, poglavito kada je riječ o sankcijama, bit će prioritet švedskog predsjedanja Europskom unijom, rekla je švedska veleposlanica u RH Diana Madunic, ističući težak trenutak u kojem Švedska preuzima kormilo EU. "Činjenica je da je sve teže održati jedinstvo, ali to je najjače oružje koje Unija ima. Naša razjedinjenost koristi samo ruskom predsjedniku", poručila je Madunic.

Jedna od glavnih tema švedskog predsjedanja bit će konkurentnost Europske unije u svijetu. "Zašto je to pitanje na drugom mjestu naših prioriteta? EU zaostaje za razvojem koji se većinski događa u Aziji, a kada je riječ o umjetnoj inteligenciji i drugoj visokoj tehnologiji u Silicijskoj dolini. Smatramo da je prijeko potrebno usmjeriti se na to područje i naš razvoj na tom polju. U tom smislu smatramo važnim naše unutarnje tržište, kao i uklanjanje preostalih prepreka za njegovo što bolje funkcioniranje", kazala je Madunic.

Kiruna, grad u kojem je u petak službeno inaugurirano švedsko predsjedanje, dobar je primjer te inovacije i jačanja europske konkurentnosti jer je tamo, istaknula je švedska veleposlanica, u tijeku velika zelena tranzicija. Kiruna, gradić unutar arktičkog kruga, dom je švedske teške industrije, najvećeg podzemnog rudnika željeza, proizvodnih pogona za čelik i golemih švedskih šumskih bogatstava. Riječ je o industriji staroj dva stoljeća, koja hvata korak s vremenom. Velika tvornica baterija, kompanija Hybrit koja pokušava u proizvodnji čelika u potpunosti napustiti ugljen i prebaciti se na korištenje vodika, svemirski centar Esrange... I još važnija, upravo objavljena vijest da je državna kompanija LKAB na tom području otkrila zalihe rijetkih minerala, najmanje milijun tona, potrebnih za proizvodnju električnih automobila i vjetroturbina. Smanjenje ovisnosti o Kini, koja proizvodi 85 posto tih minerala dok SAD proizvodi dva posto, a Australija šest posto, dobra je vijest za Europu.

Klimatske promjene očekivano su jedan od prioriteta švedskog predsjedanja. "Za nas nema dvojbe da bi to zapravo trebala biti tema broj jedan s obzirom na to što gledamo. Ova zima bila je najtoplija dosad u mnogim zemljama. Poplave u Pakistanu, na sjeveru Italije, jugu Francuske, Kaliforniji. Požari. Suše. Čak i na našem krajnjem sjeveru imali smo probleme sa sušom. Imali smo požare. Želimo da ovo proljeće Europa nastavi voditi na tom planu, da u tome ne posustaje", poručila je Madunic.

Švedska energetska politika temelji se na hidroenergiji i nuklearkama, a službeni Stockholm propagira "skidanje" fosilnih goriva. "Dvije stvari smatramo ključnima, a zapravo nisu nikakva novost. Riječ je o energetskoj učinkovitosti u smislu racionalnosti s energijom, kao što je na primjer dobra izolacija zgrada te energetskoj sigurnosti EU. Švedski je stav i prije bio da ne smijemo dozvoliti ovisnost o Rusiji. Sada je jasno da plinovodi prema Rusiji nisu bili dobra ideja", kazala je Madunic.

Četvrta švedski prioritet - vladavina prava, demokracija i ljudska prava - tradicionalno je važna tema za Švedsku i njezino djelovanje na vanjskom planu. "Nažalost, to ostaje ključna tema, što su pokazala i nedavna zbivanja u Brasiliji, događaji u Washingtonu otprije dvije godine ili prije mjesec dana u Njemačkoj. Ovi događaji pokazuju nam da nitko nije imun, čak niti članice EU. Sve više zemalja radi korake unatrag, odmiče se od demokracije", zaključila je veleposlanica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:24