PRIJETE IM UGROZE

ŠVEDSKA SVOJIM GRAĐANIMA POČELA DIJELITI LETKE S UPUTAMA ZA SLUČAJ RATA Slični leci dijelili su se u jeku Drugog svjetskog rata: 'Moramo biti spremni'

 
 Print screen / Twitter

Švedska vlada je počela slati letke u svako od 4,8 milijuna kućanstava u zemlji kojima ih informira – po prvi puta u više od pola stoljeća – što napraviti u slučaju rata, piše Guardian.

Letak 'Om krisen eller kriget kommer' ili 'Ako dođe do ratne krize' objašnjava građanima kako da pripreme osnovne zalihe hrane, vode i grijanja, što znači pojedini znak uzbunjivanja, gdje pronaći skloništa u slučaju bombardiranja te kako se priključiti švedskoj 'potpunoj obrani'.

Letak na dvadeset stranica ilustriran je slikama sirena, planovima kretanja i crtežima osoba koje napuštaju domove, a ujedno priprema građane i na ugroze poput 'cyber' i terorističkog napada i klimatskih promjena. Ujedno sadrži i informacije o tome kako prepoznati lažnu vijest odnosno 'fake news'.

- Iako je Švedska sigurnija od mnogih drugih zemalja, postoje određene opasnosti koje ugrožavaju našu sigurnost i neovisnost, kaže se u brošuri.

- Ako ste spremni, doprinesite sposobnosti zemlje da se nosi s najozbiljnijim ugrozama.

Slični leci podijeljeni su Šveđanima 1943. u jeku Drugog svjetskog rata. Nadopunjena izdanja redovito su dijeljena stanovništvu sve do 1961. godine, a nakon toga lokalnim vlastima sve do 1991.

- Društvo je ranjivo pa se moramo pripremiti kao pojedinci. Tu se nalaze i konkretni savjeti o djelovanju u slučaju opasnosti, kaže Dan Eliasson iz vladine agencije zadužene za ovaj projekt.

Ova publikacija stiže u jeku debate o sigurnosti i eventualnom pridruživanju Švedske NATO savezu. Ta je debata intenzivirana nakon ruske aneksije Krima 2014. i nedavnih povreda švedskog zračnog prostora od strane ruskih aviona i ulaska ruskih brodova u švedske teritorijalne vode.

U posljednje vrijeme Švedska je počela ponovno ulagati u obranu i provela vojnu vježbu, prvu u 25 godina. Također, razmatra se i ponovno uvođenje vojne obveze te se zajedno s Danskom provode planovi kako se zaštititi od ruskih 'cyber' napada i širenja dezinformacija.

Letak savjetuje građanima kako se snaći u situaciji kad nema grijanja, kad dođe do nestašice hrane i vode te što napraviti u slučaju kad ne rade telefoni, bankomati i internet.

Jedan od savjeta je svakako provjeriti izvor informacija koje kolaju jer, kako upozoravaju, 'postoje različite organizacije koje već sad nastoje utjecati na naše vrijednosti i postupke ... te pokušavaju potkopati našu sposobnost da se obranimo'.

Mnogo savjeta odnosi se na pohranjivanje hrane i vode, tople odjeće i vreća za spavanje. U slučaju oružanog sukoba 'svi su obavezni uključiti se u potpunu obranu Švedske i svi između 16 i 70 godina mogu biti pozvani da sudjeluju u slučaju ratne prijetnje ili samog rata'.

Inače, Švedska nije ratovala s nekom drugom zemljom više od 200 godina. No, kako stoji u letku, ako bude napadnuta, 'neće nikad odustati, a sve informacije o prestanku otpora lažne su'.

Pogledajte i video sa savjetima kako pripremiti hranu u izvanrednim situacijama:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:36