DRUGI VAL COVIDA

Švedska u borbi protiv pandemije koronavirusa limitirala okupljanja na samo osam ljudi

Ne idite u teretane, ne idite u knjižnice, ne pripremajte večere za goste. Otkažite!, apelirao je premijer Stefan Lofven
Stefan Lofven
 Henrik MONTGOMERY/TT News Agency/AFP

Švedski premijer Stefan Lofven rekao je u ponedjeljak da se broj ljudi koji se smiju okupljati smanjuje na 8, s dosadašnjih tristo.

"Ovo je nova norma za čitavo društvo", rekao je Lofven na novinskoj konferenciji.

"Ne idite u teretane, ne idite u knjižnice, ne pripremajte večere za goste. Otkažite!".

Švedska je privukla međunarodnu pažnju svojim nerestriktivnim mjerama kojima je odgovorila na pandemiju, odbacujući zatvaranje i oslanjajući se na preporuke.

Švedska stopa umrlih po glavi stanovnika nekoliko je puta viša od one u drugim nordijskim zemljama, ali opet niža nego u nekim drugim europskim zemljama poput Španjolske.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell, arhitekt tzv. 'švedske strategije', nedavno je priznao da je kolektivni imunitet na koronavirus u Švedskoj vjerojatno niži nego što se ranije procjenjivalo.

Tegnell, koji je odbacivao zatvaranje i propagirao široku uporabu maski, također je priznao da se zemlja bori s drugim valom pandemije nakon što je u kolovozu izjavio da takav scenarij nije vjerojatan.

Tegnell je rekao da proljetni val u Švedskoj vjerojatno nije donio imunitet kakvom su se nadali, dodajući da je broj asimptomatskih infekcija očito bio manji nego što se ranije vjerovalo.

Švedska na 10,23 milijuna stanovnika ima 177.000 oboljelih od početka pandemije i 6164 umrlih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 22:00