POVIJESNA ODLUKA

Švedska vladajuća stranka odlučila: ‘Podnijet ćemo zahtjev za članstvo u NATO savezu‘

Ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je sigurnosnu situaciju u Švedskoj i Europi u cjelini, napisala je Linde

Ann Linde

 Denis Balibouse/AFP

Vladajuća Socijaldemokratska partija Švedske podržala je članstvo zemlje u NATO savezu. Veliku vijest objavila je švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde na Twitteru.

- Švedska socijaldemokratska stranka donijela je danas povijesnu odluku da kaže 'DA' zahtjevu za članstvo u NATO savezu. Ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je sigurnosnu situaciju u Švedskoj i Europi u cjelini, napisala je Linde.

- Upravni odbor stranke je na sjednici održanoj 15. svibnja 2022. odlučio da će stranka angažirati na tomu da Švedska podnese zahtjev za članstvom u NATO-u, stoji u priopćenju socijaldemokrata.

Švedski parlament raspravljat će u ponedjeljak o sigurnosnoj situaciji i premijerka Magdalena Andersson sazvat će posebni sastanak kabineta na kojem će biti donesena formalna odluka o podnošenju zahtjeva, naveo je prije nekoliko dana švedski dnevnik Expressen pozivajući se na neimenovane izvore.

Zahtjev će biti poslan odmah nakon toga, ako se ne dogodi nešto neočekivano, rekli su izvori.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, koju Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom", očekivalo se da Švedska i Finska zatraže veću sigurnost u sklopu NATO-a i odustanu od svoje neutralnosti.

Finski predsjednik Sauli Niinisto potvrdio je u nedjelju da će njegova zemlja podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.

On je u subotu u telefonskom razgovoru obavijestio ruskog predsjednika Vladimira Putina da se Finska planira pridružiti NATO-u. Putin je kazao da se time pogoršali rusko-finski odnosi.

- Ja i Finska nismo poznati po tome da se skrivamo i potiho nestanemo iza ugla. Bolje je reći izravno ono o čemu se već govorilo i zabrinutoj strani. To sam želio napraviti, kazao je Niinisto, referirajući se na razgovor s Putinom.

Finski predsjednik izrazio je spremnost za razgovore sa svojim turskim kolegom Tayyipom Erdoganom nakon što je Ankara iznijela prigovore na ulazak nordijskih zemalja u NATO.

Kao članica NATO-a Turska može uložiti veto na finsko i švedsko pristupanje savezu.

Niinisto je rekao da je "pomalo zbunjen" zbog promjene turskog stava. - Ono što sada trebamo je vrlo jasan odgovor, spreman sam za novu raspravu s predsjednikom Erdoganom o problemima koje je on pokrenuo, kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:32