ANDERS TEGNELL

Švedski koronastrateg na udaru zbog emailova o imunitetu krda: ‘Više umrlih bi bilo isplativo?‘

Tegnell poriče da su vlasti odlučile škole ostaviti otvorenima kako bi se ostvario imunitet krda
Anders Tegnell
 Jonas EKSTROMER/TT News Agency/AFP

Švedska strategija za borbu protiv epidemije koronavirusa ponovno se našla na udaru kritika nakon što su emailovi pokazali da je vodeći epidemiolog te zemlje Anders Tegnell naočigled pitao bi li veća smrtnost među starijim ljudima bila prihvatljiva ako bi dovela do bržeg stjecanja imuniteta krda, piše The Guardian.

Nagađanja o mogućim stavovima vodećih švedskih stručnjaka za javno zdravstvo dodatno su se intenzivirala nakon što se ispostavilo da je Tegnell, arhitekt strategije za borbu protiv koronavirusa koja ne uključuje karantenu, obrisao neke svoje emailove. Tegnell je više puta ponovio da vladin cilj nije brzo razvijanje imuniteta krda, već usporavanje širenja virusa do te mjere da se zdravstveni sustav može efikasno nositi s epidemijom.

Međutim, email korespondencija do koje su švedski novinari došli pomoću Zakona o pravu na pristup informacijama pokazuju da je Tegnell o imunitetu krda kao cilju govorio još sredinom ožujka, odnosno u danima nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju Covida-19.

U jednoj korespondenciji, Tegnell je svome finskom kolegi Miki Salminenu i ravnatelju Švedske nacionalne zdravstvene agencije (FHM) proslijedio email umirovljenog liječnika koji je sugerirao da se protiv epidemije može boriti tako da se zdravim ljudima dopusti da se u kontroliranim uvjetima namjerno zaraze virusom.

- Jedna od točaka bila bi da se škole drže otvorenima kako bi se brže stekao imunitet krda, komentirao je Tegnell. Salminen je odgovorio da je Finska agencija za zdravstvo razmotrila to, ali da je odustala jer će "djeca kroz vrijeme svejedno infekciju prenijeti drugim dobnim skupinama". Finski je model sugerirao da bi zatvaranje škola usporilo širenje virusa među starijom populacijom za otprilike 10 posto. Tegnell je na to odgovorio: "Moglo bi se isplatiti za 10 posto?"

Tegnell, koji je opetovano tvrdio da djeca iskuse uglavnom blage simptome bolesti Covid-19 te da ga ne šire na velik broj populacije, poriče da su vlasti odlučile škole ostaviti otvorenima kako bi se ostvario imunitet krda.

- Komentirao sam mogući učinak, a ne očekivani koji je bio dio procjene prikladnosti mjere, rekao je Tegnell Emanuelu Karlstenu, novinaru koji je došao do emailova. - Stoga, držanje škola otvorenima kako bi se stekao imunitet krda nikada nije bilo relevantno, dodao je.

Švedska je naknadno zatvorila škole za sve učenike starije od 16 godina, ali ih je ostavila otvorene za mlađe učenike te je inzistirala na nazočnosti u učionicama. Socijalnim su se službama prijavljivale obitelji koje su djecu zadržavale kod kuće, a prijetile su im i kazne. Vrijedilo je to čak i za obitelji čiji su članovi pripadali visokorizičnim skupinama.

Švedska je također zabranila okupljanja s više od 50 sudionika, ali je samo zatražila da se ljudi kod kuće i na poslu drže distance te da rade od kuće kad god je to moguće. Distanciranje nije bilo naređeno. Trgovine, kafići, restorani i teretane ostali su otvoreni.

Tegnell je u jednom od drugih emailova zamolio jednog od svojih prethodnika Johana Gieseckea da izradi model koji bi pokazao što bi se dogodilo kada bi se virus pustio da slobodno kola stanovništvom. Giesecke je rekao da bi se učenici viših razreda srednjih škola u učionice mogli vratiti nakon Uskrsa.

Dnevne novine Aftonbladet pišu da je Tegnell naočigled obrisao nekoliko emailova iz perioda od siječnja do travnja. Tegnell je u tom periodu poslao više od 200 emailova, a njima su temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama novinari htjeli pristupiti. Aftonbladet tvrdi da su se u obrisanim emailovima nalazili dijelovi njegovih razgovora sa zaposlenicima vlade, zdravstvenim stručnjacima i Gieseckeom. Nije jasno kada su točno emailovi obrisani.

Agencija za javno zdravstvo tvrdi da ne čuvaju sve emailove te da neki nedostaju zato što ih je neki od zaposlenika odbacio, odnosno obrisao.

Tegnell je rekao da su se ti emailovi vjerojatno ticali radnih razgovora s različitim skupinama koji se nisu morali čuvati. - Brišem puno emailova koje ne smatram dovoljno relevantnima da bih ih sačuvao, rekao je te daljnja pitanja na tu temu preusmjerio na odvjetnike Agencije.

Premda je porekao da je imunitet krda bio strateški cilj, Tegnell je više puta rekao da su stroge karantene neodržive te da je švedski pristup, koji je podržao veći dio stanovništva, a koji su kritizirali mnogi stručnjaci, bolja priprema za drugi val epidemije.

Broj zaraženih u Švedskoj stabilno pada od lipnja. Zemlja je zabilježila 84.294 slučaja zaraze koronavirusom i 5.783 smrtna slučaja. Broj preminulih na milijun stanovnika u Švedskoj je veći nego u drugim nordijskim zemljama, ali je manji od onih koje su uvele karantene poput Velike Britanije, Španjolske i Italije.

Vlasti procjenjuju da se 40 posto stanovnika Stockholma do svibnja zarazilo koronavirusom, međutim studije na nacionalnoj razini pokazale su da je imunitet na virus relativno nizak. Studija objavljena prošlog tjedna u časopisu "Journal of the Royal Society of Medicine" zaključila je da imunitet krda "nije na vidiku".

Učenici svih dobnih skupina u Švedskoj idućeg se tjedna vraćaju u klupe, što je nagnalo roditelje i neke stručnjake da se založe za 'odgovorniju politiku', koja bi uključivala obvezno nošenje maski i pridržavanje mjera distanciranja. Tegnell se protivi tome da maske budu obavezne u školama.

Studije iz drugih zemalja kažu da znanstvenici još uvijek ne razumiju kako djeca doprinose pandemiji, ali da se zna da se djeca koja idu u školu mogu zaraziti koronavirusom te da ga mogu prenijeti na druge članove društva. Profesorica mikrobijalne patogeneze Cecilia Söderberg-Nauclér rekla je da niska stopa širenja koronavirusa među školskom djecom ne opravdava zaključak da se škole mogu otvoriti bez restrikcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:52