SLIJEVA IM SE NOVAC

Švedski obrambeni div trlja ruke: ‘Zbog ruske invazije svi kupuju oružje, bit će posla! Još ako uđemo u NATO...‘

Dođe li do švedskog članstva u NATO-u, toj bi se kompaniji mogla otvoriti i brojna nova tržišta, iako bi tvrtka izgubila rusko tržište

Švedski borbeni avion JAS 39 Gripen u letu

 Jonathan Nackstrand/Afp/Profimedia

Švedska kompanija SAAB, jedna od najvažnijih u obrambenoj industriji koja, između ostalog, proizvodi i višenamjenske borbene zrakoplove Gripen, mogla bi ozbiljno profitirati od odluka europskih vlada da povećaju izdvajanja za obranu.

Kako javlja Financial Times, dođe li do švedskog članstva u NATO-u, toj bi se kompaniji mogla otvoriti i brojna nova tržišta, iako bi tvrtka izgubila rusko tržište. Jedan od direktora kompanije, Micael Johansson, vjeruje kako je pridruživanje vojnom paktu isključivo politička odluka, no da to neće imati negativnih utjecaja na tvrtku.

- Mi smo već na NATO tržištu sa svojim sustavima, no u neka područja nismo uključeni rekao je aludirajući na napredne sustave projektila, sofisticirane senzore te informatička rješenja za upravljanje sustavima. Stoga, vjeruje da bi NATO donio mogućnost napredovanja u tom sektoru.

Susjedna Finska u idućim bi tjednima trebala odlučiti hoće li podnijeti zahtjev za pristup NATO-u, nakon što je Rusija napala Ukrajinu, a europske zemlje propituju svoje sigurnosne politike. Švedska također razmatra tu mogućnost. Tamošnja je vlada zatražila da se ubrza donošenje izvješća o stanju sigurnosti zemlje koje bi trebalo biti gotovo do sredine svibnja. Većina analitičara smatra kako bi Švedska mogla slijediti Finsku u svojoj odluci iako će pritom imati mnogo više problema nego susjedi. Naime, vladajuća Socijaldemokratska partija godinama se čvrsto drži svog "anti-NATO" stava.

Odluka bi mogla biti donesena prije NATO-ovog summita u Madridu ovog srpnja. Saab, tvrtka koja je u stopostotnom vlasništvu obitelji Wallenberg, proizvodi zrakoplove Gripen ali i brojne druge vojne sustave, a cijena dionica im je znatno skočila otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Johansson je rekao kako će se tek vidjeti rezultati i financijski benefiti od ove situacije, dodavši kako naporno rade na potpisivanju ugovora s brojnim zemljama. Sve, dakako, ovisi o složenosti obrambenih sustava koji će tim zemljama trebati, dodao je, rekavši kako jasnije financijske rezultate očekuju iduće godine.

Saab je u centar pozornosti došao jer brojne europske zemlje žele obnoviti osvoje vojne resurse, naročito nakon što je brojno naoružanje iz različitih zemalja poslano u Ukrajinu.

- Imat ćemo mnogo posla - kazao je Johansson dodavši kako ne vidi razloga što su neke švedske i međunarodne banke izrazile zabrinutost za industriju nakon invazije i sankcija Rusiji.

- Mislim da su mnogi shvatili što pružamo drugim zemljama kada su u pitanju mir i sigurnost - dodao je.

Globalna nestabilnost utječe i na lance opskrbe, no u SAAB-u kažu kako su opremljeni sirovinom za najmanje godinu dana, jer su zalihe počeli gomilati još u vrijeme pandemije. U petak su objavili financijske rezultate prema kojima im je u prvom kvartalu dobit porasla za 69 milijuna dolara, zaključuje Financial Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. siječanj 2023 06:12