VEZE U ŠVEDSKOJ VLADI

Švedski šef diplomacije dogovorio ranije puštanje Biljane Plavšić?

Plavšićka je podnijela molbu za puštanje iz zatvora kada je Carl Bildt postao jedan od ministara koji odlučuju o tome
 CROPIX

STOCKHOLM - Šef švedske diplomacije Carl Bildt našao se u centru pozornosti kada je ugledni švedski oporbeni političari i zastupnik Socijaldemokratske stranke, Thomas Bodström, zatražio parlamentarnu istragu o ranijem puštanju na slobodu ratne zločinke Biljane Plavšić, piše magazin Globus .

Naime, Bodström, koji je predsjednik parlamentarnog Odbora za pravosuđe, doveo je u pitanje zakonitost prijevremenog puštanja Biljane Plavšić te upitao koliku je ulogu u tome imao Bildt.

Smatra kako je u optuženica za ratne zločine na području Bosne i Hercegovine te ratna predsjednica Republike Srpske, imala vjernog saveznika u šveskoj vladi.

Dokaze za svoju teoriju Bodström pronalazi u Bildtovu svjedočenju na suđenju Biljani Plavšić gdje je rekao kako 'ona nikad nije bila dio užeg kruga ekstremnoga nacionalističkog rukovodstva bosanskih Srba'. Također, Bildt je od 1995-1997. bio predstavnik međunarodne zajednice u BiH te je vrlo dobro bio upućen u ratna i politička zbivanja u toj zemlji.

U povezanost Plavšićke i Bildta, Bodström je posumnjao 2003. godine kada ga je Bildt nazvao s željom da osuđenica za ratne zločine dođe u Švedsku odslužiti kaznu.

- Zbog Biljane Plavšić zvao me čak nekoliko puta i ponašao se vrlo osobno kao da joj je brat. Bio je vrlo zabrinut za njezino stanje - priča Bodström te dodaje kako je Plavšićka podnijela molbu za puštanje iz zatvora kada je Bildt postao jedan od ministara koji u ime Vlade odlučuju o prihvaćanju takvih zahtjeva.

Po švedskim zakonima, ako Vlada dopusti zatvoreniku da posljednju trećinu kazne provede na slobodi, država nadgleda njegovo ponašanje, i ako u tom vremenu ponovno počini kazneno djelo, vraća ga u zatvor.

- Međutim, u ovom slučaju to se ne može primijeniti jer je Biljana Plavšić odmah nakon izlaska iz zatvora napustila Švedsku, koja ju je oslobodila, ali ne može ništa poduzeti ako se ona ne bude pridržavala zakona - zaključio je Bodström dodavši kako će parlamentarna istraga ispitati slučaj puštanja Biljane Plavšić i utvrditi je li Vlada postupila korektno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:19