TEHNOLOŠKA INOVACIJA

Švedski start-up na tržište izbacio čip s covid potvrdom: ‘Vrlo je zgodno imati to ugrađeno ispod kože‘

Švedski startup predstavio je novi način nošenja covid-potvrde – u mikročipu ugrađenom pod kožu

Ugradnja Epicenterova čipa

 Jonathan Nackstrand/AFP

"Epicenter", švedski startup sa sjedištem u Stockholmu, predstavio je novi način nošenja covid-potvrde - u mikročipu ugrađenom pod kožu.

Čip se može očitati bilo kojim uređajem pomoću NFC modula (Near Field Communication), tehnologije koja se koristi za beskontaktna plaćanja i, primjerice, otključavanje vrata bez ključa.

U videu koji je podijelio "Epicenter", direktor Hannes Sjöblad ima ugrađen čip u ruci i jednostavno maše svojim pametnim telefonom preko njega kako bi saznao svoj status cijepljenja.

"Čipovi su vrlo prilagodljiva tehnologija koja se može koristiti za različite stvari, a trenutno je vrlo zgodno imati covid potvrdu koja je uvijek dostupna", rekao je Sjöblad, piše Daily Mail.

Koronavirus i dalje hara svijetom i mutira u nove varijante, čije je širenje teže zaustaviti. Međutim, svijet sada ima pristup cjepivima, a informacije o tome jesu li pojedinci cijepljeni ili ne dostupne su u papirnatom ili digitalnom obliku poznatom kao covid-potvrda.

Mnoga mjesta, poput restorana, kafića, koncertnih dvorana i muzeja zahtijevaju od posjetitelja da pokažu svoju covid-potvrdu kako bi ušli u njihove prostore, a iz "Epicentera" navode da to žele učiniti još jednostavnijim.

"U slučaju da vam se baterija na mobitelu isprazni, uvijek vam je dostupan naš čip. Danas tako koristimo tu tehnologiju, iduće godine ćemo je koristiti za nešto drugo', rekao je Sjöblad.

Mikročip se nalazi neposredno ispod kože, bilo u ruci ili na području između palca i kažiprsta.

Prema Sjöbladu, postupak je 'potpuno reverzibilan' i ne zahtijeva posebnu telefonsku aplikaciju.

"Epicenterov" čip nije nova inovacija, jer ga tvrtka koristi godinama - i to na svojim zaposlenicima. Oni su, naime, 2015. godine objavili da su ugradili posebne čipove u više od 100 svojih zaposlenika, a oni im omogućavaju jednostavnije otvaranje vrata, rad s printerima ili pak jednostavniju kupovinu smoothieja za koju je sada potreban samo jedan pokret rukom. Identifikacijske kartice više im nisu potrebne na radnome mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:07