VJERSKI RAZLOZI

ŠVEDSKI SUD MUSLIMANKI DAO VELIKU ODŠTETU Na razgovoru za posao odbila se rukovati pa tužila tvrtku za diskriminaciju, suci su bili podijeljeni...

 Profimedia, PhotoAlto A

Sud u Švedskoj presudio je u korist jedne muslimanke koja je zbog diskriminacije tužila tvrtku u kojoj je išla na razgovor za posao. Naime, ona je iz vjerskih razloga odbila rukovati se s muškarcem koji je vodio taj intervju, nakon čega je razgovor završen, javlja BBC.

Farah Alhajeh se prijavila za posao prevoditeljice, no odbila se rukovati s muškarcem na razgovoru za posao. Umjesto toga, ruku je u znak pozdrava stavila na svoje srce.

Švedski je sud presudio da je ta tvrtka kriva za diskriminaciju Farah Alhajeh i naredio da joj moraju isplatiti 40.000 kruna odštete.

Naime, neki muslimani izbjegavaju fizički kontakt s pripadnicima suprotnog spola, osim s onima koji su članovi njihove obitelji, dok je u europskim je zemljama rukovanje tradicionalni pozdrav. S druge strane, antidiskriminacijska politika tvrtkama i javnim ustanovama uglavnom zabranjuje da tretiraju pripadnike jednog spola drugačije od pripadnika drugog spola.

Ured švedskog pravobranitelja zastupao je Alhajeh i poručio da su u ovom slučaju u obzir uzeti interesi poslodavca, osobno pravo na tjelesni integritet i važnost zadržavanja zaštite vjerske slobode.

Tvrtka za prevoditeljske usluge u švedskom gradu Uppsala u svoju je obranu rekla da njihovo osoblje mora tretirati i žene i muškarce jednako, stoga ne smiju odbiti rukovanje zbog pripadnosti jednom spolu. No njezini su branitelji tvrdili da Alhajeh nikoga nije htjela uzrujati stavivši ruku preko srca jer na taj način pozdravlja i žene i muškarce.

Švedski je sud utvrdio da tvrtka ima pravo kada traži jednak tretman žena i muškaraca, no nema pravo zahtijevati da to bude isključivo u formi rukovanja.

To što je Farah Alhajeh odbila rukovanje zbog vjerskih uvjerenja zaštićeno je Europskom konvencijom za ljudska prava, a politika tvrtke o specifičnom pozdravu šteti muslimanima, zaključak je suda. Također je odbačena tvrdnja da bi njezin način pozdrava uzrokovao probleme u učinkovitoj komunikaciji na njezinom poslu prevoditeljice.

Suci su ipak imali podijeljena mišljenja: njih tri su podržavala tvrdnje Alhajeh, dok su dva suca glasala protiv njih. Nakon presude je Alhajeh rekla da je zadovoljna i da se dobro osjeća nakon što je na ovaj način dobila pravdu.

'Čim sam došla do lifta, plakala sam. To mi se nikad prije nije dogodilo. Uopće se nisam dobro osjećala', prisjetila se dana kad se taj razgovor za posao sa spornim rukovanjem dogodio. Dodala je da se sudu obratila ne samo zbog sebe, već i radi drugih koji bi se mogli naći u sličnoj situaciji.

'Novac mi nije bio važan. Važna mi je jedino pravda', rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:55