BULENT KENES

Švedski vrhovni sud zaustavio izručenje turskog novinara Erdoganovoj vlasti

Kenes (53), optužen je za sudjelovanje u pokušaju državnog udara kao simpatizer turskog klerika Fethullaha Gulena

Bulent Kenes

 Jonathan Nackstrand/Afp

Švedski Vrhovni sud u ponedjeljak je blokirao izručenje turskog novinara kojeg Ankara optužuje da je sudjelovao u pokušaju državnog udara 2016. godine.

Novinar Bülent Kenes (53), optužen je za sudjelovanje u pokušaju državnog udara kao simpatizer turskog klerika Fethullaha Gulena, kojega Ankara optužuje da je iz egzila u Sjedinjenim Državama orkestrirao puč, a što Gulen negira.

"U ovom slučaju jasno je da postoji nekoliko zapreka izručenju", objavio je švedski Vrhovni sud.

Optužbe su djelomice povezane s političkim optužbama i postoji opasnost od progona temeljenih na političkim stajalištima progonjene osobe i "stoga neće biti izručen", izjavi je sudac Petter Asp.

Finska i Švedska zatražile su prijem u punopravno članstvo NATO-a nakon ruske invazije na Ukrajinu, a tu kandidaturu treba odobriti svih 30 članica Saveza, među njima i Turska koja je svoje zeleno svjetlo uvjetovala nizom zahtjeva.

Ankara zahtijeva od Švedske i Finske bolju suradnju u izručenju turskih državljana koji su dobili azil i koje Ankara smatra teroristima.

Kenes, nekadašnji urednik dnevnika na engleskom jeziku Today‘s Zaman izrazio je "zadovoljstvo" odlukom i optužio "režim turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana" da "fabricira optužbe", piše agencija AFP.

"Ja sam novinar, ne terorist", rekao je Kenes no uvjeren je da će turski režim pokušavati na sve moguće načine "zagorčati mu život".

Ankara, Stockholm i Helsinki potpisali su memorandum na samitu NATO-a u lipnju no Erdogan je iznova zaprijetio blokadom ratifikacije koja je neophodna za prijem u NATO.

Švedski premijer Ulf Kristersson posjetio je Tursku kako bi uvjerio Erdogana da ukine blokadu, koji je tada među desecima zahtjeva za izručenje izrijekom naveo ime novinara Kenesa kojega optužuje da je "terorist".

Izručenja kurdskih militanata ili osoba koji su protivnici Erdoganova režima i dobili su azil u Švedskoj osjetljivo je pitanje između Ankara i Stockholma.

Švedska vlada ističe da je pravosuđe neovisno i ono ima zadnju riječ pri odluci o izručenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 00:37