ENERGETSKA KRIZA

Švedskoj prijeti nestašica struje: ‘Ne želimo dizati paniku, ali nikada nismo bili u ovakvoj situaciji‘

Službene preporuke uključuju posjedovanje radija i svjetiljke na baterije, flaširane vode i hrane jednostavne za pripremu.

Švedska nuklearka Ringhals

 Roger Tillberg/Alamy/Alamy/Profimedia/Roger Tillberg/alamy/alamy/profimedia

Švedska vlada u srijedu je upozorila kućanstva i tvrtke da se pripreme na moguća isključenja struje ove zime uslijed prekida rada nuklearnog reaktora, hladnog vremena i manjka energetskih resursa u Europi nakon što je Rusija smanjila svoje isporuke plina.

"Rizik od isključenja je stvaran i Šveđani se moraju pripremiti za ovo", rekao je na konferenciji za medije ministar civilne obrane Carl-Oskar Bohlin.

"Švedska nikad ranije nije bila u ovakvoj situaciji", rekao je.

Cijene električne energije u skandinavskim zemljama ove godine su narasle zbog bojazni da će rusko smanjenje isporuke plina Europi dovesti do redukacija, a švedska vlada ranije ovaj mjesec pozvala je ljude da štedljivo koriste električnu energiju.

Mora se uzeti u obzir mogućnost kratkih kao i dugačkih prekida opskrbe električnom energijom ako se struja neće vraćati kao što je planirano, rekao je ministar.

"Oni koji se u normalnim okolnostima mogu brinuti za sebe, moraju to također moći u krizi poput nestanka struje", rekao je Bohlin.

Službene preporuke uključuju posjedovanje radija i svjetiljke na baterije, flaširane vode i hrane jednostavne za pripremu.

U slučaju nestanka struje, kućanstva trebaju odrediti prostoriju u kojoj će obitelj boraviti kako bi se očuvala toplina, rekao je ministar.

"Bolje je biti pripremljen, nego ne biti. Ovo nije pokušaj stvaranja panike", rekao je Bohlin.

Švedska komunalna uprava Vattenfall 2. prosinca je rekla da je odgodila pokretanje svoga nuklearnog reaktora Ringhals 4 do 23. veljače, što je jedan od nekoliko rezova koji su pogodili skandinavsku opskrbu električnom energijom.

Švedska vlada prošlog je tjedna priopćila da je zatražila od nacionalnog operatera električne mreže i energetskog regulatora zemlje da intenziviraju svoj rad na jačanju sigurnosti opskrbe električnom energijom i kratkoročno i dugoročno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 11:30