UVIJEK KONTRA

Švedskoj treba podrška Mađarske za ulazak u NATO, a Orbanov pomoćnik poručuje: ‘Odnosi su loši‘

Orban je Švedsku i Finsku optužio za širenje ‘otvorenih laži‘ o stanju demokracije u Mađarskoj

Gergely Gulyas

 Attila Volgyi/Avalon/Profimedia/Attila Volgyi/avalon/profimedia

Odnosi Švedske i Mađarske su na niskoj razini, rekao je u četvrtak šef kabineta premijera Viktora Orbana i pozvao Stockholm da poduzme korake za jačanje povjerenja dok traži potporu Mađarske za članstvo u NATO-u.

Finska i susjedna Švedska zajedno su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u prošle godine. No švedski zahtjev blokiraju članice NATO-a Turska i Mađarska. Budimpešta se žali na švedske kritike na stanje demokracije i vladavine prava pod Orbanovim vodstvom.

Finska se u utorak formalno pridružila NATO-u u povijesnoj političkoj promjeni izazvanoj ruskom invazijom na Ukrajinu, a Moskva je zaprijetila "protumjerama".

Pozdravljajući ulazak Finske, američki predsjednik Joe Biden pozvao je Tursku i Mađarsku da "bez odlaganja" završe svoje procese ratifikacije kako bi se Švedska pridružila vojnom savezu.

Orbanov šef kabineta Gergely Gulyas ponovio je zabrinutost vladajuće stranke glede švedske kandidature za NATO. Istu zabrinutost dijeli i Orbanova vlada, rekao je.

Zabrinutost se povećala nedavnim pridruživanjem Švedske i Finske tužbi koju je Europska komisija pokrenula protiv Mađarske, rekao je.

"Trenutačni odnosi Švedske i Mađarske...također zbog ove intervencije na strani Komisije su na niskoj razini i potrebni su koraci za jačanje povjerenja", rekao je Gulyas.

"U takvoj situaciji jedinstvo NATO-a ima najveću važnost i nije od pomoći uvoditi bilateralne rasprave u NATO", dodao je.

Proces ratifikacije zapinje u mađarskom parlamentu od srpnja, a Orban je u veljači prvi put izrazio zabrinutost na članstvo nordijskih zemalja u NATO-u.

Uz druge kritike, Orban je obje zemlje optužio za širenje "otvorenih laži" o stanju demokracije u Mađarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:28