ZEMLJOTRES

ŠVEDSKU POGODIO JEDAN OD NAJJAČIH POTRESA U POVIJESTI Podrhtavanje tla osjetilo se i u Danskoj: 'Nismo navikli na ovo, mislio sam da se srušio meteor'

Rudnik Kiruna
 360b / Alamy / Alamy / Profimedia

Švedska je zabilježila jedan od najjačih potresa u svojoj povijesti magnitude 4,1 po Richteru. Potres je imao epicentar kod velikog rudnika željeza, piše Daily Mail.

Najjači potres sjeverno od Arktičkog kruga zabilježen je u prosincu 2008. i bio je jakosti 4,3 stupnja po Richteru.

U vrijeme potresa u rudniku je bilo 13 ljudi, no nitko nije ozlijeđen, a postrojenje je otad zatvoreno.

Rudnikom, poznatim i pod nazivom Kiruna po obližnjem gradu, upravlja državna tvrtka LKAB.

Glasnogovornik LKAB-a, Fredrik Bjorkenwall, rekao je da se razina vode u rudniku nakon potresa počela povećavati pa su uključene pumpe.

Norveška seizmička mreža NORSAR kaže kako je potres povezan s aktivnostima vađenja rude.

Švedska inače planira iz sigurnosnih razloga maknuti rudnik dalje od grada Kirune, a planovi su napravljeni još 2004. godine.

Švedska nacionalna seizmička mreža objavila je da se potres dogodio jutros oko 3 sata te da je bio snage 4,1 po Richteru. Međutim, služba ESMC objavila je da je potres bio snage 4,9 po Richteru.

Osjetio se sve do Danske.

- Mislio sam da se meteor srušio u moje dvorište. Povremeno ovdje osjetimo podrhtavanje tla, ali ovo je bilo sasvim nešto novo. Čuo se snažan udar i tlo je počelo podrhtavati. Poslije smo osjetili još nekoliko potresa - rekao je jedan stanovnik Kirune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 05:51