U STRAHU ZBOG KORONE

Švedsku zadesila neočekivana nestašica zbog korone, parovi na listi čekanja, rješenje se ne nazire

Ponestaje nam sperme. Nikada nismo imalo toliko malo darivatelja sperme kao tijekom prošle godine, rekla je Ann Thurin Kjellberg
 L. Souci/Bsip/Bsip/Profimedia

Švedska se suočava s neočekivanim problemom akutnog nedostatka sperme radi ostvarenja potpomognute trudnoće jer potencijalni donatori izbjegavaju bolnice zbog opasnosti od zaraze koronavirusom, piše Reuters.

U većem dijelu švedskog zdravstvenog sustava zaustavljeni su postupci potpomognute oplodnje, a lista čekanja se produljuje.

- Ponestaje nam sperme. Nikada nismo imalo toliko malo darivatelja sperme kao tijekom prošle godine, rekla je Ann Thurin Kjellberg, šefica odjela za reprodukciju pri Sveučilišnoj bolnici Göteborg.

Nestašica znači da se vrijeme čekanja za medicinski potpomognutu trudnoću povećala s otprilike šest mjeseci na približno 30 mjeseci, izjavio je za Reuters liječnik upoznat sa situacijom.

- Pod sresom sam ne možemo dobiti točan termin, izjavila je Elin Bergsten, 28-godišnja nastavnica matematike iz južne Švedske.

Prije dvije godine Bergsten i njezin suprug doznali su kako u njegovoj sjemenoj tekućini nema spermija te je par odmah predao zahtjev za medicinski potpomognutu oplodnju. Ona je trebala biti podvrgnut drugom ciklusu inseminacije prije nego što je zbog nedostatka spermija postupak odgođen - na neodređeno.

- To je nacionalni fenomen. Ponestalo nam je donirane sperme u Göteborgu i Malmöu, uskoro će se isto dogoditi u Stockholmu, izjavila je Thurin Kjellberg, spomenuvši tri najnaseljenije regije u Švedskoj.

Osim javnih zdravstvenih ustanova u Švedskoj postoje i privatne klinike koje mogu zaobići nestašicu sperme u zemlji, nabavljajući 'robu' iz inozemstva.

No postupci medicinski potpomognute oplodnje u Švedskoj koštaju oko 10.000 eura, što je mnogima nedostižan iznos. Postupci su besplatni za zdravstvene osiguranike.

Nordijske zemlje i Belgija imaju najveću stopu potpomognutih oplodnji u svijetu, u kontekstu dostupnosti postupaka na milijun stanovnika, prema podacima Europskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju.

Prema švedskim zakonima, uzorak sperme može koristiti najviše šest žena. Većina donirane sperme u Švedskoj dosegnula je dopušteni kapacitet, što znači da je u mnogim područjima sperma dostupna samo onim ženama koje su ranije koristile određeni uzorak.

Margareta Kitlinski, koja vodi odjel za medicinski potpomognutu oplodnju u Sveučilišnoj bolnici Skane, najvećoj takvoj klinici u Švedskoj, rekla je da je potrebno oko osam mjeseci kako bi se provela obrada darivatelja sperme. Naime, potrebna su brojna testiranja, a za neke darivatelje se ispostavi da nisu podobni.

- Ako vam se javi 50 muškaraca, u najboljem slučaju samo polovica mogu biti donatori, rekla je Kitlinski.

Neke švedske regije pokušale su putem društvenih mreža ohrabriti potencijalne muške darivatelje, ali s dvojakim rezultatima. U međuvremenu, nestašica i dalje traje.

Thurin Kjellberg na koncu je rekla da će morati iskoristiti i najutjecajniji masovni medij: 'Morat ćemo i preko televizije pozvati Šveđane da se jave i daruju spermu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 15:36