NEOČEKIVANA REAKCIJA

SVEKRVA ME MLATILA LETVOM PO GLAVI Tužna sudbina žene koja se suprotstavila stoljetnoj zabrani: Vratila sam se kući i shvatila - obitelj me se odrekla

 
Kanaku Durgu voze u bolnicu
 Stringer / REUTERS

Jedna od dvije Indijke koja se suprotstavila povijesnoj zabrani ulaska u hinduistički hram, oporavlja se u bolnici nakon što ju je premlatila vlastita svekrva.

Kanaka Durga (39) nalazi se u bijegu i skriva se od 2. siječnja, nakon što je ulaskom u hram Sabarimala s još jednom ženom izazvala niz protesta. Policiji je rekla da ju je svekrva premlatila zbog toga kad se vratila kući.

Hram je bio zatvoren za žene koje menstruiraju, dakle za one koje se nalaze u reproduktivnoj dobi, od otprilike 10 do 50 godina. Međutim, u rujnu je indijski Vrhovni sud poništio tu zabranu. Unatoč odluci suda, brojni su prosvjednici blokirali ulaz svakoj ženi koja je poželjela ući.

Kanaka Durga i Bindu Ammini (40) ušle su u povijest kad su ušle u Sabarimalu usred noći u pratnji policije. No, vijest se proširila i izbili su nasilni protesti diljem indijske države Kerala, gdje je hram smješten. Žene su bile prisiljene sakriti se i neprestano mijenjati lokacije, a sve to pod policijskom zaštitom.

Ammini je za indijsko izdanje BBC-ja rekla da je Durgu po glavi mlatila svekrva kad se vratila kući. Prijatelji kažu da obitelj ne podržava njezinu odluku o ulasku u hram. Štoviše, smatraju da je tim postupkom uvrijedila njihova vjerovanja. ‘Nisu ni htjeli da se vrati kući jer su vjerovali da osramotila obiteljsko ime. Njezina cijela zajednica je bila protiv njihova odlaska u hram’, rekao je psiholog Prasad Amore.

Bindu Ammini, 42, and Kanaka Durga, 44, are escorted by police after they attempted to enter the Sabarimala temple in Pathanamthitta district in the southern state of Kerala, India, December 24, 2018. Picture taken December 24, 2018. REUTERS/Stringer     TPX IMAGES OF THE DAY
Stringer / REUTERS
Kanaka Durga i Bindu Ammini u pratnji policije nakon ulaska u hram Sabarimalu

Policija je za novinsku agenciju AFP potvrdila da je Kanaka Durga podnijela prijavu protiv sverkve. U prijavi navodi da ju je tukla drvenim štapom, najviše po glavi. Njezin muž se također navodno na početku protivio ideji, no kasnije je ipak promijenio mišljenje.

Kanaka Durga, 39 (L) and Bindu Ammini, 40, the first women to enter Sabarimala temple which traditionally bans the entry of women of menstrual age, pose for a photo after an interview with Reuters at an undisclosed location on the outskirts of Kochi, India, January 10, 2019. REUTERS/Sivaram V
Sivaram V / REUTERS
Kanaka Durga i Bindu Ammini

Zašto žene određene dobi ne smiju u Sabarimalu?

Dio hinduista žene u reproduktivnoj dobi percipira kao nečiste i brane im sudjelovanje u vjerskim ritualima. Premda većina hinduističkih hramova dozvoljava ulazak ženama ako u tom trenutku nemaju menstruaciju, Sabarimala je jedan od rijetkih koji zabranu primjenjuje na sve žene odrasle dobi.

Prema mitu, bog Ayyappa, kojemu je hram Sabarimala posvećen, zakleti je neženja koji se zavjetovao na celibat. Vjernici kažu da je zabrana ženama ‘u dobi kad menstruiraju’ zapravo poštivanje njegovih želja. Naime, vjeruje se da je Ayyappa donio niz jasnih zakona za hodočasnike koji traže njegov blagoslov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:24