‘SVI SMO U ŠOKU‘

Svemirski fenomen zapanjio tim znanstvenika: ‘Ovo je najveća eksplozija koju smo ikada vidjeli‘

Dr. Wiseman se nada da će detektirati više ovakvih događaja s novim teleskopskim sustavima koji će biti dostupni u budućnosti

Ilustracija

 Eso/cover Images/instarimages.com/Instar Images/Profimedia/Eso/cover Images/instarimages.com/instar Images/profimedia

Astronomi vjeruju da su pronašli najveću eksploziju u svemiru do sad otkrivenu. Ova eksplozija traje već duže od tri godine što je puno više od bilo koje supernove čija je svjetlost vidljiva samo nekoliko mjeseci. Jedna od teorija kaže da je eksplozija nastala kad je golemi oblak plina progutala crna rupa, prenosi BBC.

Bljesak na nebu prvi je put snimljen 2020. godine u Zwicky Transient Facilityju u Kaliforniji, a godinu dana kasnije astronomi su počeli proučavati tu pojavu. Događaj su nazvali AT2021lwx, u to vrijeme mislili su da nije ni po čemu poseban jer nije bilo pokazatelja koliko je daleko pa se nije mogla izračunati ni njegova svjetlina.

Prošle godine tim predvođen dr. Philipom Wisemanom sa Sveučilišta Southampton analizirao je svjetlost tog događaja pomoću koje su izračunali udaljenost - 8 milijardi svjetlosnih godina. Cijeli je tim ostao šokiran otkrićem jer u znanstvenoj literaturi nisu mogli pronaći uzrok svjetline koja je toliko dugo trajala.

- Većina supernova, kao i plimni poremećaji, traje samo nekoliko mjeseci prije nego nestane. Za nešto što je svijetlilo više od dvije godine ovo je bilo vrlo neobično, rekao je Wiseman.

Njegova je teorija da je eksplozija rezultat ogromnog oblaka plina, koji je vjerojatno tisuću puta većeg od Sunca, koji je progutala supermasivna crna rupa. To bi svemirom poslalo valove i ostavilo pregrijane ostatke oblaka koji okružuju crnu rupu poput prstenaste krafne. Smatra da sve galaksije u središnjosti imaju ogromne crne rupe.

- Moglo bi biti da su ti događaji, iako iznimno rijetki, toliko energični da su ključni za procese mijenjanja galaksija tijekom vremena, dodao je znanstvenik.

Dr. Wiseman se nada da će detektirati više ovakvih događaja s novim teleskopskim sustavima koji će biti dostupni u sljedećih nekoliko godina. Tim sad prikuplja podatke o eksploziji - promatrajući objekt na različitim valnim duljinama, uključujući rendgenske zrake, koje bi mogle otkriti temperaturu objekta i koji bi se procesi mogli odvijati na površini.

Također će provesti računalne simulacije kako bi testirali podudaraju li se rezultati s njihovom teorijom uzroka eksplozije. Prošle su godine astronomi otkrili najsjajniju eksploziju ikada zabilježenu, eksploziju gama zraka poznatu kao GRB 221009A, koja je trajala nešto više od deset sati. Iako je ovo bilo svjetlije od AT2021lwx, trajalo je samo djelić vremena, što znači da je eksplozivna snaga eksplozije AT2021lwx bila daleko veća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:44