‘BILO JE ZAISTA GADNO‘

Sveta Stolica ponovno lagala, procurila nova verzija priče što se dogodilo papi Franji

Nedavni odlazak u bolnicu poglavara Katoličke crkve bio je mnogo dramatičniji negoli je kasnije prikazan i objašnjen

Papa Franjo

 Handout/VATICAN MEDIA/AFP

Nedavni odlazak u bolnicu poglavara Katoličke crkve pape Frane bio je mnogo dramatičniji negoli je kasnije prikazan i objašnjen - ako je vjerovati riječima samog Pape. "Još samo malo i ne bih ti to pripovijedao. Izgubio sam svijest. Bilo je zaista gadno."

Tako Papine riječi, izrečene privatno, prenosi njegov sugovornik Michele Ferri u razgovoru za bolognski dnevnik Il Resto del Carlino. On je brat Andree Ferrija, trgovca u Pesaru koga je u svibnju 2013 u pokušaju pljačke ubio njegov uposlenik. Papa je nakon toga zvao obitelj ubijenoga, pa je to nastavio povremeno svih ovih godina, ukupno oko 90 puta, obično uvečer.

Tako doznajemo da je Papi prije dvije sedmice ozbiljno pozlilo nakon opće audijencije: problijedio je, oznojio se ledenim znojem i onesvijestio. Ustanovili su mu fibrilaciju srca - precizira ne baš precizno rimski Il Messaggero. Za one koji nisu iskusili: fibrilacija atrija proizvodi veoma neugodan osjećaj tjeskobe, možda i smrtnog straha. To može biti uvod u infarkt ili simptom započetog infarkta.

Pa su suradnici odaslali 86-godišnjeg Papu ravno u rimsku sveučilišnu Polikliničku bolnicu Agostino Gemelli. Srećom po pacijenta, nije bio infarkt, nego refleks neugodne virusne upale dišnih putova.

Pa je Papa, poslije izlaska iz bolnice, mogao reći: "Još sam živ!". To je bila dobra vijest.

Loša je vijest da je Sveta Stolica slagala da je Papa otišao na unaprijed dogovoren rutinski pregled.

Nadali smo se da je definitivno zabačena praksa skrivanja i laganja kad je riječ o zdravlju nekog pape. Vratila se opet. A kako vjerovati onima koji lažu i o nečemu lako provjerljivome?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:20