PRVI POSJET

Sveti Otac ne odustaje od putovanja u Irak: ‘Ne želim još jednom razočarati taj narod‘

Papa Franjo najavio je da će pohoditi Irak od 5. do 8. ožujka, što bi bilo njegovo prvo inozemno putovanje nakon izbijanja pandemije
 Vincenzo PINTO/POOL/AFP

Papa Franjo rekao je kako ne odustaje od putovanja u Irak početkom ožujka, kao "pastir onih koji trpe", u razgovoru s novinarima američke katoličke novinske agencije Catholic News Service u ponedjeljak.

Iako bi mjere fizičke distance mogle nagnati Iračane da Papin pohod gledaju na televiziji, "oni će vidjeti da je Papa tu, u njihovoj domovini", istaknuo je, dodajući da bi odluku mogao promijeniti u slučaju ozbiljnijeg pogoršanja epidemije covida-19 u Iraku.

Ta zemlja trenutačno ima manje od 10 umrlih od koronavirusa i nekoliko stotina novozaraženih na dan, pošto ih je prije nekoliko mjeseci imala više tisuća.

"Ja sam pastir onih koji trpe", rekao je Sveti Otac. Papa rođen u Argentini kojemu su 84 godine i uvijek putuje u unajmljenom zrakoplovu, dodao je da bi, bude li trebalo, mogao putovati i redovitom linijom.

Početkom prosinca Papa je najavio da će pohoditi Irak od 5. do 8. ožujka, što bi bilo njegovo prvo putovanje u inozemstvo nakon izbijanja pandemije i prvi posjet nekog pape toj zemlji.

Papa Ivan Pavao II., rođen u Poljskoj, planirao je posjet Iraku u prosincu 1999., ali se taj plan nije ostvario nakon pregovora s bivšim predsjednikom Sadamom Huseinom.

Papa Franjo je rekao u povjerenju da ne želi još jednom razočarati irački narod, navodi Catholic News Service, agencija američke biskupske konferencije koja je u ponedjeljak obilježila sto godina od svog osnutka.

Trideset dvije osobe poginule su 21. siječnja u napadu dvojice bombaša samoubojica koji su se raznijeli na veoma posjećenoj tržnici u središtu Bagdada, što je najkrvaviji napad u iračkom glavnom gradu u posljednje tri godine.

Po neslužbenom programu koji je objavila Crkva u Iraku, poglavar 1,3 milijarde katolika trebao bi slaviti misu u Bagdadu, u katedrali koja je u 2010. bila na meti krvavog napada i na stadionu u Erbilu, upravnom središtu iračkog Kurdistana, kamo su se mnogi kršćani sklonili pred progonom džihadističke skupine Islamske države (IS).

Papa će usto sudjelovati na međureligijskom molitvenom susretu u Uru, Abrahamovu gradu, zajedno sa šijitskim, sunitskim, jezidskim i sabejskim vjerskim vođama.

Trebao bi se sastati i s velikim ajatolahom Alijem Sistanijem, najvišim vođom šijitskih muslimana u Iraku, u šijitskom svetištu Najafu, južno od Bagdada, rekao je prošlog tjedna kardinal Louis Raphael Sako, patrijarh Kaldejske katoličke crkve u Iraku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:53