DOŽIVOTNI ZATVOR

Sveučilišni profesor nakon 43 godine optužen za krvavi napad na sinagogu u Parizu: Bombu je izradila komandoska skupina...

Odluka je dočekana sa šutnjom u sudnici u kojoj su se natiskale stranke u postupku tražeći pravdu nakon 43 godine čekanja

Crtež koji je objavila francuska policija 1980.

 Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia

Četrdeset tri godine nakon bombaškog napada na sinagogu u Kopernikovoj ulici u Parizu u kojoj su tri osobe poginule i deseci ranjeni, jedini optuženik, libanonsko-kanadski državljanin Hassan Diab, osuđen je u petak u odsutnosti na kaznu doživotnog zatvora.

Nakon trotjedne rasprave i gotovo osam sati vijećanja poseban kazneni sud u Parizu osudio je 69-godišnjeg sveučilišnog profesora na maksimalnu kaznu i izdao za njega uhidbeni nalog.

Odluka je dočekana sa šutnjom u sudnici u kojoj su se natiskale stranke u postupku tražeći "pravdu" nakon četrdeset godina čekanja.

image

Hassan Diab

Lars Hagberg/Afp

Dana 3. listopada 1980. oko 18.35 sati eksplozija bombe postavljene na motocikl blizu sinagoge u Kopernikovoj ulici, nedaleko od Elizejskih poljana, dugo će se pamtiti: Prvi put od Drugog svjetskog rata židovska zajednica u Parizu bila je na meti krvavog napada.

Tužiteljstvo je na suđenju ocijenilo da je doživotna kazna jedina "moguća" za Hassana Diaba i da je on "bez ikakve sumnje" počinitelj tog napada za koji nitko nije preuzeo odgovornost.

Obrana je tražila njegovo oslobađanje, zatraživši od petero sudaca da "ne počine sudsku pogrešku".

image
Georges Gobet/Afp

Slučaj, jedan od najduljih antiterorističkih u Francuskoj, uglavnom se oslanja na obavještajne podatke koji su još 1980-ih odgovornost za napad pripisali Narodnoj fronti za oslobođenje Palestine - Posebne operacije (PFLP-SO), skupini koja se odvojila od PFLP-a.

image
Georges Bendrihem/Afp

Nakon dugog zastoja u istrazi, nove informacije upućuju 1999. na trag koji vodi do komandoske skupine kojoj je pripadao Hassan Diab i koja je izradila bombu i ostavila je ispred sinagoge.

Diab, koji živi u Kanadi, odbacio je optužbe, a njegovi odvjetnici ustvrdili su da je u vrijeme napada bio u Libanonu i da je žrtva zamjene identiteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:29