BURNE REAKCIJE

Sveučilište postavilo kip Grete Thunberg, studenti bijesni: ‘Stvarno? Na to ste potrošili novac?!‘

Na Sveučilištu ističu kako je vjerojatno riječ o prvom kipu u pravoj veličini koji je istaknut u čast švedske tinejdžerke
Kip Grete Thunberg
 Andrew Matthews/Pa Images/Profimedia

Brončani kip Grete Thunberg, mlade aktivistice koja je osvojila svijet žestokom borbom za zaštitu okoliša, otkriven je na britanskom Sveučilištu Winchester u pokrajini Hampshire, no izazvao je burne reakcije među studentima koji ga smatraju 'projektom taštine', piše BBC.

Na Sveučilištu ističu kako je vjerojatno riječ o prvom kipu u pravoj veličini koji je istaknut u čast švedske tinejdžerke iz Švedske, a koštao je 28.000 eura. No studentske udruge smatraju da se novac mogao puno bolje iskoristiti.

Sveučilište tvrdi da novac nije preusmjeren iz studentskih potpora ili novaca za zapošljavanje.

Šefica studentske udruge Megan Ball smatra da je Greta Thunberg izvrstan uzor svima, netko tko jasno i glasno progovara o važnim globalnim pitanjima, ali da unija ne može podržati izgradnju spomenika.

- Nalazimo se u pandemiji covida, mnoštvo studenata nije imali pristupa sveučilišnom kampusu, mnogi ulaže puno napora za online studiranje i prijeko im je potrebna podrška, rekla je.

image
Andrew Matthews/Pa Images/Profimedia

- Pozivamo sveučilište da izdvoji dodatnih 27.000 eura za financiranje usluga studentima diljem kampusa. Neka se javno suoče sa stvarnim problemima koji tište studente i naprave transparentnu podjelu financijskih sredstava, dodala je.

Kip je naručen 2019. godine i financiran je dijelom novca namijenjenog izgradnji centra West Downs, projekta vrijednog 58 milijuna funti, gdje je kip otkriven.

Sveučilišna prorektorica, profesorica Joy Carter, rekla je da nikakav novac namijenjen studentskim potporama ili osoblju nije preusmjeren kako bi se financirao centar West Downs. Zapravo, sveučilište je ove godine potrošilo 6 milijuna eura za studentske potpore, rekla je.

image
Greta Thunberg
Face To Face/Face To Face/Profimedia

U emailu studentima sveučilište je istaknulo kako se nada da će spomenik postati simbol njihove posvećenosti u borbi za klimatska i ekološka pitanja.

- Greta je mlada djevojka koja je, unatoč poteškoćama u životu, postala vodeća ekološka aktivistica. Kao sveučilište za održivost i socijalnu pravdu, ponosni smo što možemo odati počast toj inspirativnoj djevojci na ovaj način, rekla je Carter.

- Znamo da ju mnogi smatraju kontroverznom. Mi na sveučilištu pozdravljamo debatu i kritičko razmišljanje. Nadamo se da će njezin kip poslužiti kao inspiracija našoj zajednici, i podsjećati nas da bez obzira što nam život dobaci ipak možemo promijeniti svijet na bolje. To je poruka koju želimo podijeliti svim našim studentima i mladim ljudima.

image
Andrew Matthews/Pa Images/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:50