INDUSTRIJA I SPORT

Svi bruje o neobičnim prizorima s Olimpijskih igara: ‘Što je to u pozadini? Nije valjda nuklearka...‘

Skijaška natjecanaj na Olimpijskim igrama 2022. održavaju se na mjestu nekadašnej čeličane koja je sada centar turizma i kulture

Big Air Shougang 

 Manan Vatsyayana/AFP

Natjecatelji na Zimskim olimpijskim igrama navikli su izvoditi svoje zadivljujuće vratolomije ispred spektakularnih planina prekrivenih snijegom. No, pekinško olimpijsko borilište Big Air Shougang privlači pažnju svojim posve urbanim okruženjem, piše CNN.

Iza skijaša koji se spuštaju s rampe visoke 60 metara nalaze se visoki dimnjaci i rashladni tornjevi jer se radi o mjestu na kojem se nekada nalazila čeličana koja je desetljećima pridonosila tome da kineska prijestolnica bude jedan od najzagađenijih gradova na svijetu.

Čeličana, osnovana 1919., prestala je s radom prije više od 15 godina, kao dio napora da se zrak u glavnom gradu pročisti uoči Ljetnih olimpijskih igara 2008. godine.

image

Big Air Shougang

Gabriel Bouys/AFP

Nakon gašenja tvornica, u središtu grada su ostali veliki komadi zemljišta zrelih za prenamjenu, kaže inženjerska i dizajnerska tvrtka ARUP, koja je to mjesto počela pretvarati u užurbano središte za turizam i umjetničke izložbe, a 2013. mjesto je čak bilo i domaćin jednog festivala elektronske glazbe.

Zahrđali, ostarjeli ostaci čeličane nikada nisu srušeni - čak ni za potrebe izgradnje velike skakaonice na Zimskim olimpijskim igrama 2022. Umjesto toga, stari pogon je ugrađen u dizajn Big Air Shouganga. Jedan od rashladnih tornjeva čak nosi i logo Igara.

Skakaonica je zaokupila pozornost korisnika društvenih mreža, dijelom zbog planina umjetnog snijega napravljenog za potrebe održavanja događaja, ali i zbog misterije vezane uz to čemu tornjevi zapravo služe i zašto još uvijek stoje odmah iza skakaonice.

image

Big Air Shougang

Gabriel Bouys/AFP

Neki korisnici Twittera pitali su se je li to možda nuklearna elektrana.

'Čini se da je stadion Big Air na Olimpijskim igrama odmah pored nuklearne elektrane Springfield', napisao je korisnik pod imenom @jlove1982.

Drugi korisnik, @LindsayMpls, napisao je: 'Prilično je distopijski imati nekakvo nuklearno postrojenje kao pozadinu za ovaj Big Air skijaški događaj.'

image

Big Air Shougang

Gabriel Bouys/AFP

Shougang Big Air je prvi stalni veliki otvoreni prostor na svijetu za takve događaje. Nalazi se na obali jezera Qunming, na zapadnoj strani rashladnih tornjeva, na 88 metara nadmorske visine, prema arhitektonskoj tvrtki TeamMinus, koja je dizajnirala skakaonicu.

TeamMinus je na svojoj web stranici pojasnio da ih su ih za ovaj dizajn inspirirale kineske leteće apsare, nebeska bića koja se pojavljuju i u budističkoj i u hinduističkoj kulturi.

Vlada Pekinga to mjesto naziva 'zelenim i ekološkim demonstracijskim područjem', kakvo bi moglo biti napravljeno i u drugim dijelovima zemlje.

image

Big Air Shougang

Gabriel Bouys/AFP

Iako je ovaj projekt dobar primjer kako prenamijeniti zastarjelu infrastrukturu, zatvaranje tvornice nije nužno bila 'zelena' odluka, budući da su operacije - a time i emisije stakleničkih plinova povezane s proizvodnjom čelika - zapravo samo premještene u drugi dio zemlja.

Godine 2005. cijeli proizvodni pogon, koji je u vlasništvu državne tvrtke Shougang Group, preselio se u susjednu pokrajinu Hebei, navodi ARUP.

Odluka o preseljenju tvornice, dio je inicijative pekinške vlade za gospodarsko restrukturiranje i kontrolu onečišćenja.

image

Big Air Shougang

Gabriel Bouys/AFP

Kina je najveći svjetski proizvođač stakleničkih plinova koji potiču klimatsku krizu, te emitira više od četvrtine svjetskih godišnjih emisija.

Big Air nije prvi element igara u Pekingu zbog kojega su u pitanje dovedeni ekološki kriteriji igara. Za umjetni snijeg potreban za Igre, koristi se velika količina vode i struje.

Nedavno izvješće CNN-a također je pokazalo kako je mjesto Yanqing izgrađeno u nekadašnjem središnjem području Nacionalnog rezervata prirode Songshan, parka osnovanog 1985. kako bi se zaštitile guste šume, livade i bogata biološka raznolikost.

image

Big Air Shougang

Manan Vatsyayana/AFP

Organizacijski odbor Pekinga odbio je odgovoriti na pitanje je li svjestan da je skijaški centar izgrađen unutar bivšeg prirodnog rezervata. No, u odgovoru CNN-u, Međunarodni olimpijski odbor je rekao da razvoj zone Yanqing 'pretvara regiju - dakle, ruralno predgrađe Pekinga - u glavnu turističku destinaciju za sva četiri godišnja doba, poboljšavajući živote lokalnom stanovništvu i jačajući lokalno gospodarstvo.'

image

Big Air Shougang

Manan Vatsyayana/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:24