NINOSLAV JOVANOVIĆ

SVI DETALJI BJESOMUČNE POTJERE ZA MONSTRUMOM: 'IZMAKNUO NAM JE U DOSLOVCE NEKOLIKO MINUTA' Čak 600 komandosa i dalje traga za 'Malčanskim brijačem'

 
 MUP Srbije, RTS screenshot

Otmičar se dugo pripremao, s obzirom na to da se od kolovoza vodi kao nestala osoba, objavio je direktor policije MUP-a Srbije Vladimir Rebić. To je vrijeme iskoristio da pripremi sve za otmicu.

Oko 600 policajaca i u ponedjeljak je bilo u potrazi za Ninoslavom Jovanovićem, otmičarem djevojčice Monike Karimanović, koja se u nedjelju pojavila nakon devet dana potrage na širem području Niša. Djevojčica je pronađena u svjesnom stanju i bila je komunikativna, objavila je policija. Imala je površinske ozljede, koje nisu opasne po život.

- Ono što je bitno, radi se na Monikinom psihičkom stanju. Uspjeli smo razgovarati s njom - rekao je direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović.

“Osmijeh joj je na licu i to je najbitnije”, objavio je direktor bolnice.

Rodno selo

Vjeruje se da se otmičar krije na širem području Niša, a istraga se u ponedjeljak preusmjeravala prema selu Malča odakle je otmičar, prenijela je Politika. Direktor srpske policije Vladimir Rebić rekao je da osumnjičeni ima pištolj i pozvao građane na oprez.

Slučaj je uznemirio javnost u Srbiji, pa su u potragu danima uključeni brojni građani. Beogradski mediji prenose kako taksisti besplatno prevoze sve koji žele sudjelovati u potrazi. Osim policije i vojske, u potragu su se uključili lovci i planinari, ukazujući policiji na moguća skrovišta otmičara djevojčice koja ide u šesti razred osnovne škole.

Djevojčica je pronađena u nedjelju u jednoj vikendici. Policija je pozvala građane da provjere svoje kuće i obiđu vikendice, pa je tako nađena i Monika Karimanović. Vlasnik kuće odmah je nazvao policiju. Najbližoj patroli su trebale dvije ili tri minute da dođu, rekao je direktor policije. Našli su djevojčicu, ali je otmičar pobjegao.

Ovo je treći put da policija traga za Ninoslavom Jovanovićem (45) u posljednje 23 godine. Sumnja se da je on u petak 20. prosinca oteo dvanaestogodišnjakinju. Ranije je osuđivan za otmice i silovanja, 1996. i 2006. Nazivaju ga “malčanski berberin”, odnosno brijač, jer je sve svoje žrtve šišao. Ošišao je i Moniku. Jovanović je 1996. silovao jednu ženu i četrnaestogodišnju djevojčicu. Pronađen je nakon višednevne potrage i osuđen na deset godina zatvora.

Kazna mu smanjena

Kad je izašao iz zatvora, oteo je i silovao dvanaestogodišnjakinju, a pokušao je silovati još jednu. Tada je osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je kazna smanjena na 12. Izašao je iz zatvora u siječnju 2019. Još je jednom završio u zatvoru, na pet mjeseci, zbog uznemiravanja žena preko društvenih mreža. Monika Karimanović je u petak 20. prosinca ujutro iz kuće u selu Suvi Dol krenula u niško prigradsko naselje Brzi Brod, gdje ide u školu.

Na putu ju je oteo Ninoslav Jovanović, vjeruje policija. On se prvo skrivao u svom selu Malča, a kad je shvatio da bi mogao biti uhapšen, pobjegao je prugom Niš-Zaječar do sela u općini Knjaževac. Monika je pronađena u rodnom selu Jovanovićeve majke, nedaleko od kuće u kojoj su mu živjeli baka i djed. Monika je nađena u pomoćnoj kući vlasnika Emila Živića. On je ključ objekta dao policiji, koja je pronašla dvanaestogodišnjakinju, no otmičar je uspio pobjeći. Skočio je kroz prozor na stražnjem dijelu kuće i pobjegao u polje, piše Politika.

Djevojčica je sama izašla iz kuće. Policija ju je dočekala i predala ekipi Hitne pomoći, koja ju je odvela u bolnicu u Niš. U nedjelju oko 17.15 uz sirene i pratnju policije vozilo Hitne pomoći ušlo je u Niš. Građani su već čuli da je Monika pronađena živa, pa su pozdravili prolazak pljeskanjem, u spontano formiranom špaliru.

Pomoć psihologa

Direktor niške bolnice Zoran Radovanović rekao je da s djevojčicom radi tim psihologa. Psiholozi su razgovarali i s roditeljima, objasnili su im kako se trebaju ponašati prema djevojčici. Tabloid Kurir prenosi izjavu državne tajnice MUP-a Biljane Popović Ivković da je djevojčica čitavo vrijeme otmice bila mučena i zlostavljana. Ona je također izjavila da je Jovanović u trenutku pronalaska devojčice policiji izmaknuo doslovce u nekoliko minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:06