NEDJELJNI DOZNAJE

Svi detalji otmice djevojčice iz Hrvatske: Otkrivamo kako je izvučena iz ralja seksualnih predatora

U slučaju su angažirani Ravnateljstvo policije i Interpol, a od nadležnih agencija u SAD-u, angažirani su i savezni agenti HSI-ja

Vabio ju je točno godinu dana. Dopisivali su se preko društvenih mreža.

Silno je htio da se vide. Kada je na kraju pristala, kupio je avionsku kartu i krenuo na put dugačak 8500 kilometara. Na put prema Hrvatskoj.

U Zagreb je stigao u četvrtak 14. lipnja 2018. i odmah dogovorio sastanak. Djevojka mu je vjerovala, no uskoro će njeno ime puniti stupac nacionalne evidencije nestalih osoba.

Mlada 16-godišnja djevojka iz središnje Hrvatske bit će oteta i odvedena u SAD, na Floridu, kako bi bila seksualno roblje.

Ovaj stravičan slučaj o kojem se nije znalo reporteri Nedjeljnog otkrili su prije nekoliko dana kada su dobili dojavu da su federalni agenti američkog Ministarstva za nacionalnu sigurnost, zaduženi za borbu protiv kriminalnih organizacija koje ilegalno iskorištavaju američki putnički, trgovinski, financijski i imigracijski sustav, na Floridi uhitili Jordana Jysadea Pulida i njegova oca Roberta Santanu-Jiméneza pod optužbom da su u okrug Pasco sjeverno od grada Tampe na Floridi doveli maloljetnu žrtvu iz Hrvatske kako bi je seksualno zlostavljali.

Ako se dokažu optužbe, prijeti im minimalno deset godina, a možda čak i doživotni zatvor.

Jordan Jysade Pulido, 26-godišnjak, i njegov 61-godišnji otac, prema optužnici koju je protiv njih podnijela tužiteljica Lisa M. Thelwell iz tužiteljstva u Tampi na Floridi, terete se po nekoliko točki. Optužnica je već primljena na sudu u Tampi i u njoj stoji kako je gotovo godinu dana putem interneta vabio 16-godišnjakinju s područja središnje Hrvatske na to da se upusti s njim u seksualne odnose.

U optužnici se, s obzirom na to da se radi o maloljetnoj osobi, ona navodi kao "Victim 1" (Žrtva 1), a cijeli slučaj pokrenut je kao dio projekta "Sigurno djetinjstvo", nacionalne inicijative koju je u svibnju 2006. godine pokrenulo američko Ministarstvo pravosuđa u borbi protiv rastuće epidemije seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece. Cijeli projekt vodi Ured državnog tužitelja, a osim saveznih tijela SAD-a, u projekt su uključene i brojne lokalne udruge i organizacije.

"Svjesno su nagovarali, poticali, mamili i prisiljavali žrtvu koja nije navršila 18 godina radi seksualne aktivnosti, a počinili su zločin", navodi se u optužnici. Osim što traži da ih porota proglasi krivima, tužiteljstvo u optužnici predlaže da im se i oduzme imovina. I otac i sin smatraju se nedužnima dok im se ne dokaže krivnja.

Prema istrazi protiv oca i sina, čiju kopiju ima Nedjeljni, Pulido je u lipnju 2018. putovao u Hrvatsku s isključivom namjerom da seksualno iskoristi maloljetnu djevojku. Prema navodima istražitelja, Pulido je djevojku upoznao godinu dana prije putem društvenih mreža i s njom je počeo prijateljstvo. No, nije stalo na tome.

Otputovao je u Hrvatsku 14. lipnja 2018. godine kako bi uživo upoznao djevojku. Kada su se susreli, prema navodima, imali su seksualne odnose, iako je znao da je djevojka maloljetna.

Sama optužnica, radi zaštite identiteta maloljetne osobe, ne navodi konkretne poteze tog Amerikanca kubanskog podrijetla, ali navodi se kako je u srpnju kontaktirao svog oca Santanu Jiméneza.

"Imam prijateljicu s kojom imam seksualne odnose. Ona živi u istočnoeuropskoj državi i želim je dovesti u Sjedinjene Američke Države", pisalo je u poruci koju je poslao ocu.

Otac mu je pomogao i u srpnju te godine djevojka je stigla u Tampu na Floridi gdje je živjela kao Pulidova seksualna robinja.

Prema navodima američkih medija, u tom trenutku hrvatskoj policiji je javljeno da je na području središnje Hrvatske nestala 16-godišnja djevojka.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova samo smo dobili potvrdu da su s američkim vlastima surađivali na ovom slučaju, ali ništa više radi zaštite malodobne žrtve. Ni to je li djevojka vraćena u SAD, jesu li joj roditelji dopustili da otputuje iz Hrvatske, kako je dobila vizu i brojna druga pitanja na koja nismo dobili odgovor.

"Obavještavamo vas kako radi zaštite privatnosti maloljetne žrtve ne možemo iznositi detalje kriminalističkog istraživanja, odnosno odgovoriti na vaša pitanja. Međutim, možemo potvrditi da je hrvatska policija, nakon zaprimljene prijave roditelja, provela kriminalističko istraživanje tijekom kojeg je sve relevantne informacije razmjenjivala s nadležnim policijskim agencijama u Sjedinjenim Američkim Državama", stoji u odgovoru Službe za odnose s javnošću MUP-a RH, uz napomenu kako bi otkrivanje pojedinosti o tom slučaju i žrtvi u medijima predstavljalo kazneno djelo.

U cijelom slučaju angažirani su Ravnateljstvo policije i Interpol, a od nadležnih policijskih agencija u SAD-u, angažirani su i savezni agenti Homeland Security Investigations (HSI) koji su počeli istraživati slučaj.

Jedini trag koji su hrvatske vlasti imale bile su društvene mreže djevojčice i Pulidovi kontakti u Sjedinjenim Državama.

Tada su agenti HSI-ove IT jedinice počeli surađivati s Uredom za međunarodne poslove američkoga Ministarstva pravosuđa kako bi saznali identitet svih Amerikanaca koji su prije dvije godine putovali u Hrvatsku.

Nakon više od dvije godine istrage agenti HSI uspjeli su identificirati Jordana Jysadea Pulida, kubanskog podrijetla, kao osobu koja je navodno odgovorna za prisiljavanje hrvatske maloljetnice na seksualne odnose. Prema istrazi protiv Pulida, njegov otac Roberto Santana-Jiménez znao je što njegov sin radi s hrvatskom djevojkom koju je, prema optužnici držao u zatočeništvu.

No, za djelovanje su trebali i potvrdu saveznog suca.

Dobili su je 24. rujna 2020., a sama akcija je pokrenuta 1. listopada. Otac i sin vrlo su brzo uhićeni, a djevojčica je, prema tvrdnjama tamošnjih medija, spašena.

Zaplijenjeni su telefoni i računala koji su ostali kao dokaz o alatima koje je koristio za kontaktiranje s djevojkom putem društvenih mreža, a agenti HSI istražuju je li Pulido prisilio maloljetnu djevojku iz Hrvatske na seksualne odnose s drugim muškarcima na području Tampe na Floridi.

Još uvijek nije određeno kada će biti prvo ročište u ovom šokantnom slučaju, a sudac je odbio molbu uhićenih da suđenje dočekaju na slobodi.

Helencu Pirnat Dragičević, pravobraniteljicu za djecu, pitali smo za ovaj slučaj.

- Ne možemo komentirati niti jedan konkretan slučaj. Do vašeg obraćanja nismo imali informaciju o ovom slučaju te ćemo sukladno našoj zakonskoj ovlasti od nadležnih tijela zatražiti izvješća kako bismo pratili njihova postupanja. Stav je našeg Ureda da se seksualni zlostavljači djece trebaju strogo kažnjavati jer se tako djetetu pruža svojevrsna zadovoljština time što počinitelj dobiva primjerenu kaznu za zlo koje mu je nanio, a s druge strane šalje se jasna poruka i počinitelju i drugima da se zlostavljanje djeteta neće tolerirati. Niska kazna za seksualno zlostavljanje šalje krivu poruku žrtvi i čini je bespomoćnom jer očekivana zaštita izostaje, a ujedno obeshrabruje drugu djecu da prijave takvo nasilje. S druge strane, niska kazna ohrabruje zlostavljača da ponovi kazneno djelo - navodi pravobraniteljica.

Na naše pitanje može li se u ovom konkretnom slučaju govoriti i o odgovornosti roditelja, je li netko zakazao, pravobraniteljica Pirnat Dragičević naglašava kako je u slučajevima poput ovoga, kada dijete nasjedne na mamac seksualnih predatora i postane žrtvom seksualnog iskorištavanja, uvijek razlog neefikasna prevencija. Uzrok može biti u obiteljskim prilikama djeteta koje mogu uključivati disfunkcionalnost obitelji ili roditeljsko zanemarivanje, ali i djeca koja odrastaju u brižnoj sredini također mogu postati žrtvama seksualnih predatora. Stoga je osobito važno djecu educirati kako prepoznati rizike i opasnosti na internetu, ali i opasnosti od seksualnog nasilja općenito te kako reagirati i zaštititi se u takvim situacijama. Nažalost, kvalitetni edukativni programi prevencije nisu pod jednakim uvjetima dostupni svoj djeci u školama, pa to i dalje ovisi o prilikama u školi i entuzijazmu pojedinaca.

A koliko konkretan slučaj zorno pokazuje kako djeca mogu biti žrtve kad se upuštaju u komunikaciju s nepoznatima na internetu i što govori o modusima zlostavljača te što bi savjetovala djeci i roditeljima, pravobraniteljica za djecu upozorava:

- Digitalni svijet naša je svakodnevica i današnja djeca u njemu odrastaju često nesvjesna rizika da mogu postati žrtve zlostavljanja i iskorištavanja. Djeca i mladi često ne znaju, ili zaboravljaju, da objavljivanjem svojih podataka - informacija o sebi, fotografija, videozapisa - otvaraju brojne mogućnosti seksualnim predatorima. Fotografije mogu biti korištene i dalje distribuirane kao dio materijala spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece koji se dijeli na darknetu ili drugim mjestima na internetu, specijaliziranim za dijeljenje takvih sadržaja. Uočeno je kako mladi, osobito djevojke, sve učestalije komuniciraju s nepoznatim osobama koje su vješte u mamljenju djece i koje različitim načinima, pritiskom ili manipulacijom, navode djecu na dragovoljno izvođenje seksualno eksplicitnog ponašanja koje snimaju web kamerom. Tako prikupljeni sadržaji nerijetko se koriste za ucjenu djeteta koje u takvim slučajevima postaje lak plijen i za zlostavljanje u realnom svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:31