STRAŠNE BROJKE

SVI GOVORE O NEW YORKU, ALI JEDAN AMERIČKI GRAD IMA DVOSTRUKO VEĆU SMRTNOST Covid-19 se najsmrtonosnijim pokazao u New Orleansu

Improvizirana bolnica za oboljele od koronavirusa u New Orleansu
 AFP

U fokusu svjetske javnosti, kada je američka kriza s koronavirusom u pitanju, svakako je New York.

Jedan od najvećih svjetskih gradova trenutno je veliko žarište epidemije Covida-19. No, istraživanja pokazuju kako je, statistički gledano, novi virus značajno smrtonosniji u jednom drugom gradu - New Orleansu. U širem području tog grada, svojedobno teško poharanom uraganom Katrina, potvrđena su 153 smrtna slučaja od nove bolesti, što je oko 38 smrti na 100 tisuća stanovnika, a ta stopa smrtnosti dvostruko je veća nego u "Velikoj Jabuci". Tamo je, naime, stopa smrtnosti 18,86 na 100 tisuća ljudi. Dio liječnika i javnozdravstvenih djelatnika pripisuje višu stopu smrtnosti u New Orleansu pretilosti i s njome povezanim problemima, javlja Daily Mail.

- Mi smo naprosto bolesniji. Imali smo velikih problema sa zdravljem i prije ove pandemije, a oni su sada samo povećani - objasnila je Rebekah Gee, čelnica javnozdravstvenog odjela na državnom sveučilištu Louisiane.

Manjak respiratora i kreveta

Stanovnici New Orleansa, naime, u velikom broju boluju od pretilosti, dijabetesa i visokog tlaka, što ih prema mišljenju liječnika stavlja u rizičnu skupinu za teške posljedice Covida-19. Prve analize pokazuju da je oko 97 posto umrlih od virusa imalo neke ranije zdravstvene probleme.

Dijabetes je potvrđen kod 40 posto preminulih, pretilost u 2 posto slučajeva, kronične bolesti bubrega u 23 posto te problemi sa srcem kod 21 posto preminulih od Covida-19.

Država Louisiana je do subote prijavila čak 12.496 slučajeva koronavirusa, te 409 umrlih. Dužnosnici New Orleansa objavili su da bi se grad uskoro mogao suočiti sa zabrinjavajućim manjkom respiratora, kao i bolničkih kreveta.

- Ali najlakše je prebaciti odgovornost na Louisianu, oh, imaju najviše smrti jer su debeli, jer su Južnjaci, jer su bolesni... No, testiramo li na vrijeme? Ili čekamo da se razviju tako jaki simptomi da se netko pojavi u bolnici i mora na respirator? - pita zdravstvena ekonomistica Engy Ziedan sa sveučilišta Tulane.

Ipak postoji jasna veza između pretilosti, problema koji je u SAD-u veći nego u drugim razvijenim zemljama, te problema uzrokovanih novim koronavirusom. Zbog toga u nekim bolnicama završavaju čitave obitelji.

Zabrinjavajuće visoke stope bolesti

- Imali smo slučaj pretile gospođe koja je oboljela, a nekoliko dana kasnije stigla nam je i njezina, također pretila kćer. Zamolila nas je da je na kolicima odvezemo vidjeti majku prije nego ju intubiramo. Znali smo da će majka preminuti - govori djelatnik jedne bolnice za Daily Mail.

Podaci iz New Orleansa slični su onima na razini čitavog SAD-a. Centar za kontrolu zaraznih bolesti objavio je kako je 78 posto pacijenata na intenzivnoj njezi ranije imalo zdravstvene probleme poput dijabetesa i problema sa srcem.

To je ono što plaši i ljude u New Orleansu gdje otprilike 39 posto ima visoki krvni tlak, 36 posto je predebelo, a 15 posto ima dijabetes. Sve te brojke značajno su više od američkog prosjeka, što zabrinjava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:53