PIŠE GOJKO DRLJAČA

Svi građani EU dobit će digitalne novčanike za sigurno plaćanje i identifikaciju

U digitalnim novčanicima građani Europske unije moći će pohraniti dokumente poput vozačke dozvole
 Ilustracija/Diana Vyshniakova/Alamy/Alamy/Profimedia

Svi građani EU trebali bi u roku od godine dana dobiti digitalni novčanik koji će im omogućiti sigurno plaćanje, pohranu lozinki i dokumenata te jednostavan pristup javnim i privatnim online uslugama. Digitalan novčanik EU bit će dostupan građanima svih 27 članica, a više detalja bit će otkriveno sutra, u srijedu. Thierrry Breton, prvi čovjek digitalne politike EK, poručio je kako će aplikacija digitalni novčanik EU biti "ključ do njihovog digitalnog blizanca".

Plan EU previđa digitalni novčanik koji će predstavljati jedinstveni digitalni identitet građana EU te mu, primjerice, omogućiti korištenje podataka sa stranica državnih i lokalnih vlasti, kao i plaćanje komunalija. Zaštita digitalnog novčanika bazirat će se na više metoda. Između ostalih, koristit će se otisak prsta, kao i skeniranje oka. Uz sigurno plaćanje digitalni EU novčanik omogućit će sigurnu pohranu službenih dokumenata građana, kao što je vozačka dozvola. U ovom trenutku još je nejasno znači li to da građani EU ubuduće sa sobom neće morati nositi vozačke i zdravstvene iskaznice te vozačke dozvole jer će svoj identitet lako dokazati digitalnim putem, ali čini se kako je u konačnici to intencija EK.

Prema prvim informacijama, korištenje digitalnog novčanika neće biti nametnuto kao obavezno, ali očekuje se da će tu novu digitalnu uslugu prigrliti veliki broj građana jer se radi o ekstremno sigurnom digitalnom ekosustavu koji nudi vrlo široki spektar mogućnosti te novu vrstu fleksibilnosti kad se radi o plaćanjima i pristupu javnim uslugama.

Najavljuje se da će EU, kako bi zaštitila svoje građane, osigurati strukturalno odvajanje podataka od mogućnosti da im pristupe kompanije koje ih žele koristiti za komercijalne svrhe. EK upravo prolazi krugove razgovora s članicama o tehničkim standardima digitalnog novčanika.

Projekt EU novčanika zapravo je nadogradnja postojećeg sustava elektronske identifikacije u 19 zemalja, koji nije doživio naročiti zamah otkako je pokrenut.

Nova usluga digitalnog novčanika EU, prema navodima dobro upućenog insidera projekta, je "jednostavna, sigurna i štiti ljude online“ te će stoga "dati ljudima moć da odluče koliko informacija žele dati Googleu i drugima“.

Građani EU, primjerice, moći će iznajmiti automobil koristeći samo digitalni EU novčanik koji će na daljinu provjeriti njihov identitet i koristiti elektronski ključ, pa više neće biti čekanja pred šalterima rent-a-car kuća u zračnim lukama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:32