ANALIZA WIKISTRATA

‘Svi misle da će u slučaju Putinove smrti završiti rat u Ukrajini. Velika pogreška! Bit će još gore‘

U slučaju Putinove smrti vodstvo bi bilo u lošoj poziciji dok pokušava stabilizirati zemlju, moguća je pojava tvrde nacionalističke figure

Vladimir Putin i ruski vojnici/Ilustracija

 Mikhail Metzel/AFP

Wikistrat, tvrtka koja se bavi geostrateškim analizama i poslovnim savjetovanjem sa sjedištem u SAD-u, često provodi "simulacije smrti vođe" kako bi objasnili "unutarnju dinamiku moći" i "regionalni utjecaj" koje posjeduju pojedini državni čelnici.

Njihov tim stručnjaka dobiva niz različitih scenarija s temom smrti lidera te se od njih potom traži da rasprave kako bi svaki od tih scenarija utjecao na vanjsku politiku države prema njihovim saveznicima i neprijateljima, prenosi britanski Express.

S obzirom na brojne glasine i nagađanja koja kruže u vezi zdravstvenog stanja ruskog predsjednika Vladimira Putina, Wikistrat je odlučio poslužiti se hipotetskom smrću ruskog vođe za svoju najnoviju simulaciju. A njihovi stručnjaci su došli do zaključka da rat u Ukrajini ne bi završio njegovom smrću.

"Jedna od ključnih pretpostavki koja se koja se može čuti jest da će, ako Putin umre, njegov nasljednik iskoristiti priliku da napravi korak unatrag kada je u pitanju Ukrajina", rekao je za Express Oren Kesler, izvršni direktor Wikistrata, govoreći o nalazima simulacije.

Novo vodstvo u slaboj poziciji

Druga pretpostavka, kako kaže, jest da je pravo vrijeme da se povećaju napetosti i pokuša natjerati Moskvu da se okrene Zapadu te da bi to moglo upaliti ako se na Kremlj izvrši dovoljno jak pritisak.

"A ja mislim da bi to mogla biti kobna pogreška zato što će nakon Putinove smrti vodstvo biti u slaboj poziciji dok će pokušavati stabilizirati zemlju... Dakle, vjerujem da bi, ukoliko Zapad postane oštriji u svom odgovoru Rusiji, novo vodstvo moglo iskoristiti tu priliku da od Zapada stvore veću prijetnju nego što on jest, što će im dati izgovor da postanu još agresivniji".

"U suštini, ideja da Zapad bude sve agresivniji po pitanju sankcija, samo će pružiti veće prilike određenim elitama da pojačaju narativ rusofobije koji forsiraju - primjerice, situaciju s vizama".

Prošlog tjedna ministri vanjskih poslova Europske unije izglasali su suspenziju sporazuma o pojednostavljenju izdavanja viza s Rusijom, otežavajući tako ruskim građanima ulazak u europski blok.

Kao reakcija, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gluško izjavio je da EU "puca sama sebi u nogu" te da taj potez neće ostati bez odgovora.

Keir Giles, viši savjetnik Programa za Rusiju i Euroaziju ‘think tanka‘ Chatham House i jedan od stručnjaka koji je sudjelovao u simulaciji, kaže da bi nakon Putinove smrti ruska elita bila suočena s izborom - učiniti ono što je najbolje za zemlju ili očuvati ‘putinistički‘ režim koji im je jamčio bogatstvo i moć.

‘Putin 2000. i Putin 2022. nisu isti‘

"Putinovi bliski suradnici bi stoga mogli biti suočeni s izborom - očuvanje ‘putinističkog‘ sustava koji im je do sada jamčio moć, bogatstvo i osobnu sigurnost ili da umjesto toga stave Rusije kao zemlju na prvo mjesto i klade se na promjene", kaže Giles.

Međutim, Mark Galleoti, viši suradnik ‘think tanka‘ Royal United Services Institute (RUSI) i još jedan stručnjak koji je bio uključen u simulaciju, smatra kako je vjerojatnije da će Putinov nasljednik dodatno produbiti Putinovu ideologiju mržnje prema Zapadu.

"Vjerojatnije je da će se pojaviti nacionalistička figura ili nacionalistička vlada ili barem da će nova vlada usvojiti nacionalističku politiku te u biti prisiliti elitu da zadrži Putinov vrlo oštar stav", kaže.

Nakon završetka ‘Hladnog rata‘ i raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, odnosi između Zapada i Rusije postali su prisniji. Tijekom tog razdoblja, Rusija je počela prihvaćati zapadnu kulturu i lanci poput McDonaldsa počeli su poslovati u toj zemlji.

No, Kesler ističe da je Rusija posljednjih godina prošla kroz svojevrsnu "metamorfozu". "Putin 2000. godine i Putin 2022. godine nisu isti (čovjek). Rusija 2000. i Rusija 2022. nisu iste (države)", zaključio je Kesler.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. veljača 2024 20:54