NOVA DIREKTIVA

SVI MUŠKARCI U EUROPSKOJ UNIJI IMAT ĆE 10 DANA PLAĆENOG OČINSKOG DOPUSTA To je minimum ispod kojega se neće smjeti ići, a vrijedit će i za Hrvatsku

 
Ilustracija
 Profimedia, Caia Image

BRUXELLES - Vijeće EU-a i Europski parlament postigli su dogovor o novoj direktivi o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i skrbnika, prema kojoj će muškarci imati minimalno 10 dana plaćenog očinskog dopusta nakon rođenja njihova djeteta te se uvodi novo pravo na plaćeni dopust za skrb o bližim srodnicima.

Novim pravilima utvrđuje se minimalni standard od 10 dana očinskog dopusta za očeve nakon rođenja njihova djeteta uz naknadu u visini iznosa utvrđenog na razini EU-a za rodiljni dopust. Države članice mogu dati dulji i bolje plaćeni dopust jer se na razini EU-a propisuju samo minimalni standardi ispod kojih se ne može ići.

Pravila također predviđaju pravo na četiri mjeseca roditeljskog dopusta, od kojih su dva mjeseca neprenosiva s jednog roditelja na drugog. Uvodi se i novo pravo radnika, skrbnički dopust prema kojem će zaposleni imati pravo na pet radnih dana godišnje plaćenog dopusta za skrb o bližim srodnicima kojima je potrebna pomoć zbog zdravstvenih razloga.

"Ovaj dogovor omogućava obiteljima sa zaposlenim roditeljima i skrbnicima da odluče kako će kombinirati rad i obiteljski život. To je velik korak prema Europi s istaknutijom socijalnom komponentom u duhu načela na kojima se temelji stup socijalnih prava. Novim pravilima o ravnoteži između poslovnog i privatnog života koja su primjerena za 21. stoljeće omogućit će se zaposlenim ženama i muškarcima da ravnopravno dijele obveze skrbi o djeci i rodbini", rekli su u pisanoj izjavi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans i povjerenice Marianne Thyssen i Vera Jourova.

Dogovor još trebaju formalno potvrditi oba suzakonodavca, Vijeće EU-a i Europski parlament.

Obvezni desetodnevni plaćeni očinski dopust bit će novina kako u Hrvatskoj, tako i Austriji, Cipru, Češkoj, Njemačkoj i Slovačkoj.

Kao i kod svih europskih direktiva, potrebno je određeno vrijeme dok one prođu proceduru implementiranja u domaće pravosuđe, a u ovom slučaju to će vjerojatno potrajati čak tri godine.

Kućanski poslovi

– Očekuje se da bi glasanje o direktivi u Europskom parlamentu bilo u ožujku, a nakon toga ide na Vijeće. Ako sve bude išlo optimalnim redoslijedom, države članice imat će rok siječanj ili lipanj 2021. godine za transponiranje ovih odredbi u nacionalno zakonodavstvo. Hrvatska obično u zakonima ima predviđene uredbe koje definiraju nacionalne specifičnosti, što u našem slučaju znači 2022. godina za punu implementaciju – objašnjava zastupnik u europskom parlamentu Davor Škrlec, prenosi Šibenski list.

Iako će još puno vode proteći dok očevi u Hrvatskoj dobiju pravo plaćenog dopusta,Oliver Čanić, predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo, zadovoljan je što se ipak nešto pokrenulo.

Pravo djeteta

– Radi se o vrlo značajnoj direktivi kojom se, prije svega, štiti pravo djeteta na skrb oca i koja je ujedno usmjerena na promicanje ravnopravnosti spolova. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja Europske unije koja još uvijek nema regulirano pravo na očinski dopust. Nadamo se i vjerujemo da će direktiva biti što prije implementirana u hrvatsko zakonodavstvo – kaže Čanić.

U hrvatskom zakonodavstvu imamo propisana dva mjeseca neprenosivog roditeljskog dopusta za očeve. No, taj roditeljski dopust koristi vrlo malo očeva, tijekom 2017. godine na njemu ih je bilo samo 2013.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:11