NAJVEĆI JASTREB

Svi pričaju o Prigožinu i Kadirovu, ali ovo je najopasniji čovjek u Rusiji: Zovu ga ‘đavlom na Putinovu ramenu‘

Pobijedi li Patrušev u unutarnjoj borbi za prevlast u Rusiji, rat bi se samo pogoršao, procjenjuju britanski analitičari

Nikolaj Patrušev

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Nikolaj Patrušev mogao bi za Ruse voditi pregovore o kraju rata u Ukrajini, kada i ako ih bude, spekuliraju engleski izvori. Britanski Telegraph pitao je stručnjake koga treba držati na oku iduće godine, a izbor je pao na predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti kojeg neki nazivaju "đavlom na ramenu Vladimira Putina".

Upravo je Patrušev 21. veljače prošle godine, samo par dana prije početka invazije, na sastanku s ruskim predsjednikom koji je prenosila ruska televizija, Putinu savjetovao izravne pregovore s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, podsjeća Telegraph. A dok se glasine množe da bi Putin zbog propale invazije na Ukrajinu mogao izgubiti vlast, nagađa se i da bi njegovo mjesto mogao popuniti 71-godišnji general. Čak je i sir Richard Dearlove, bivši šef britanske kontraobavještajne službe, izjavio da će Putin do kraja godine biti interniran u sanatorij.

Za razliku od drugih članova Putinova najužeg kruga, Patrušev nije blizak prijatelj, niti s ruskim predsjednikom igra hokej.

Dvojica muškaraca znaju se iz vremena obavještajne službe FSB-a, na čijem je čelu Patrušev bio od 1999. do 2008. godine. Patrušev je držao pet pozicija na kojima je prije njega bio aktualni ruski predsjednik. Britanci podsjećaju da je britanska vlada 2016. godine zaključila da su operaciju ruskih agenata u kojoj je 2006. godine otrovan prebjeg Aleksandar Litvinenko odobrili Putin i Patrušev.

Patrušev je bio u blizini i kod udara koji su uslijedili, primjerice na Krimu 2014. i onog (neuspješnog) u Crnoj Gori 2016. godine.

Međutim, zapadne analitičare brine Patrušev fanatizam. Stručnjak za rusku politiku Mark Galeotti opisao ga je kao najopasnijeg čovjeka u Rusiji, "đavla na Putinovu ramenu". Patrušev godinama gura narativ da je Rusija u egzistencijalnom sukobu s Amerikom, a među teorijama urota koje promiče su i one da Sjedinjene Države vode politiku kontrole stanovništva poznatu pod nazivom "zlatna milijarda", da kradu organe ukrajinske siročadi, te da pokušavaju uzeti Sibir.

Kada se govorilo o pregovorima s Amerikom prije početka invazije, Patrušev je zaključio da će "pregovori propasti". Od početka rata Patrušev se uz Ramzana Kadirova, čečenskog vođe odanog Putinu, i Jevgenija Prigožina, šefa plaćenika, tzv. ‘wagnerovaca‘, pokazao kao najveći "jastreb" u ratu protiv Ukrajine.

Šansa da naslijedi Putina temelji se na dva elementa.

Naime, trenutno se čini da bi Putina najprije mogli srušiti tvrdi nacionalisti zbog loših rezultata u ratu. Drugo, s obzirom da je dio KBG-ova klana na čelu Rusije, Patrušev zna kako okrenuti kremaljske političke vode na svoj mlin, za razliku od druge dvojice koji su glasni autsajderi uličnog tipa.

Pobijedi li on u takvoj unutarnjoj borbi za prevlast, rat bi se samo pogoršao, procjenjuju britanski analitičari.

On je, upozorava Telegraph, pozivao na upotrebu nuklearnog oružja. Traži širenje opsega mobilizacije i kaže kako rat ne smije završiti dok ukrajinski nacizam ne bude "sto posto iskorijenjen".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:56