EDCD OBJAVIO

Svi slučajevi omikrona u Europi su asimptomatski ili blagi, nije zabilježen nijedan smrtni slučaj

Na ove brojke treba gledati s oprezom s obzirom na to da je broj potvrđenih slučajeva prenizak, upozorava ECDC
 Str/AFP

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) objavio je nove informacije o soju omikron u Europi.

U Europi su do jučer potvrđena 274 slučaja zaraze omikronom, a slučajeve je prijavilo 19 zemalja: Austrija (15), Belgija (11), Hrvatska (3), Češka (1), Danska (73), Finska (7), Francuska (25), Njemačka ( 15), Grčka (3), Island (12), Irska (1), Italija (9), Latvija (2), Nizozemska (24), Norveška (19), Portugal (34), Rumunjska (2), Španjolska (7), te Švedska (11).

ECDC piše kako je soj omikron prijavila i jedna nova zemlja - Hrvatska, ali i da su brojni vjerojatni slučajevi trenutno pod istragom u još nekoliko zemalja.

Većina potvrđenih slučajeva povezana je uz putovanja u afričke zemlje, ili su bili na vezanim letovima na drugim lokacijama između Afrike i Europe.

Nekoliko zemalja (Belgija, Danska, Island, Španjolska) otkrilo je slučajeve bez epidemiološke veze s područjima u kojima je dokumentiran ili se pretpostavlja prijenos omikrona u zajednici. Finska je prijavila slučajeve zaraze koji su prethodno putovali unutar EU, preciznije, u Švedsku.

Svi slučajevi za koje postoje dostupni podaci o težini bili su ili asimptomatski ili blagi, a među ovim slučajevima do sada nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.

Međutim, na ove brojke treba gledati s oprezom s obzirom na to da je broj potvrđenih slučajeva prenizak da bi se shvatilo razlikuje li se klinički spektar simptoma od zaraze omikronom u odnosu na prethodno otkrivene varijante, naglašava ECDC.

Zemlje izvan Europe (njih 33) prijavile su 863 potvrđena slučaja, a to su: Argentina, Australija, Bocvana, Brazil, Kanada, Čile, posebna administrativna regija Hong Kong, Fidži, Gana, Indija, Izrael, Japan, Malezija, Maldivi, Meksiko, Namibija, Nepal, Nigerija, Rusija, Saudijska Arabija, Senegal, Singapur, Južna Afrika, Južna Koreja, Šri Lanka, Švicarska, Tajland, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Zambija i Zimbabve. Tri nove zemlje (Fidži, Rusija i Tajland) prijavile su nove slučajeve.

Ukupno je na globalnoj razini zabilježeno 1137 potvrđenih slučajeva u 52 zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:49