KOBNI LET

Svi spominju Prigožina i njegovog ‘naci zamjenika‘, a tko su ostali? Wagner je - obezglavljen

Navodi se da je plaćenička vojska Wagner dobila ime po kodnom imenu Dmitrija Utkina, koji se tako nazvao jer je Richard Wagner bio Hitlerov omiljeni kompozitor

Dmitrij Utkin (lijevo); 

 Profimedia; Screenshot/Twitter; Screenshot/Instagram/

Drugo najzvučnije ime na popisu putnika zrakoplova Embraer Legacy 600 koji je u srijedu u kasnim popodnevnim satima pao u Tverskoj oblasti svakako je ono 53-godišnjeg Dmitrija Utkina, čovjeka kojeg se često spominje kao osnivača ili u najmanju ruku suosnivača plaćeničke vojske Wagner, prenosi The Guardian.

image

Ostaci zrakoplova u kojem je navodno bio Jevgenij Prigožin

Investigative Committee of Russi/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Utkin je od 2013. godine služio kao zapovjednik 700. posebnog Spetsnaz (ruske postrojbe za specijalne namjene) odreda 2. posebne brigade Glavna obavještajna uprava Ministarstva obrane Ruske Federacije (GRU).

Kao pukovnik u vojnoj obavještajnoj službi GRU, dvaput je bio raspoređen u Čečeniju.

Nakon što se umirovio iz rezerve, radio je za Moran Security Group i sudjelovao u misiji "Slavenskog korpusa" u Siriji 2013.

Od 2014. zapovjednik je vlastite postrojbe koja je dobila nadimak "PMC Wagner" ili "Wagner", prema Utkinovom kodnom imenu - Wagner. To si je kodno ime odabrao jer je njemački kompozitor Richard Wagner bio omiljeni kompozitor diktatora Adolfa Hitlera.

Utkin je sudjelovao u operacijama koje je Rusija 2014. provodila na istoku Ukrajine.

Kremlj ga je više puta odlikovao zbog doprinosa koji je dao raznim ruskim akcijama.

image

Dmitrij Utkin

East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Kolektiv istraživačkih novinara Bellingcat napisao je 2020. da je Utkin "opsesivno" izučavao povijesti Trećeg carstva. Poznat je i po tetovažama nacističkih simbola - svastike, nacističkog orla i SS munja.

Američki trust mozgova Centar za strateške i međunarodne studije rekao je 2020. da se ne može bez rezervi reći da je Utkin zaista osnovao plaćeničku vojsku Wagner. Centar je naveo da je moguće da je on bio samo njegov zaposlenik, a da je jednako tako moguće i da je bio paravan. Bellingcat je svojevremeno ustvrdio da posjeduje podatke koji pokazuju upravo to - da je Utkin bio svojevrsni mamac kojega se u nuždi moglo okriviti za Wagnerova nedjela.

Međutim, ima i onih koji su smatrali i da je Utkin stvarni vođa Wagnera, a da je Jevgenij Prigožin, općeprihvaćeni šef Wagnera, samo njegov financijer. The Guardian navodi da je Prigožin tek u rujnu 2022. godine priznao da je uopće povezan s Wagnerom.

image

Vozila hitnih službi na licu mjesta

Olga MALTSEVA/AFP

Europska je unija Utkina i Prigožina sankcionirala zbog Wagnerove uloge u ratu u Ukrajini. Iza sebe ima pozamašan popis ratnih zločina. U Homsu u Siriji je navodno izdao naredbu da se jedan dezerter pretuče i ubije te da se taj cijeli čin i snimi.

Utkina se rijetko viđalo u javnosti, a posljednji je puta viđen u videozapisu koji je Prigožin objavio u srpnju ove godine. Prigožin se u tom videozapisu obratio wagnerovcima u Bjelorusiji, zemlji u koju su poslani nakon što je propao Prigožinov atak na Kremlj koji se dogodio u lipnju.

"Ovo nije kraj. Ovo je početak najvećeg posla u svijetu, koji će se uskoro nastaviti. I - dobrodošli u pakao", rekao je Utkin.

Osim Prigožina i Utkina, u zrakoplovu koji se srušio u Tverskoj oblasti u Rusiji bili su i Prigožinov bliski prijatelj Valerij Čekalov, Wagnerov čovjek za logistiku koji je nadgledao projekte koji se tiču geologije, proizvodnje nafte i poljoprivrede, a bio je zadužen i za izvršavanje ugovora koji je Wagner s ruskom vojskom o snabdijevanju iste hranom. Među putnicima našli su se i Sergej Propustin, član Wagnera i pripadnik jedinice iz koje su dolazili Prigožinovi osobni zaštitari; Jevgenij Makarjan, pripadnik Wagnera koji je sudjelovao u njegovim akcijama u Siriji; Aleksander Totmin, pripadnik Wagnera koji se volio na društvenim mrežama hvaliti luksuzom u kojem živi i Nikolaj Matusev, pripadnik Wagnera koji se plaćenicima pridružio 2017. godine.

Zrakoplovom je upravljao zapovjednik Aleksej Levšin, a kopilot mu je bio Rustam Karimov. Posljednja članica posade zrakoplova bila je stjuardesa Kristina Raspopova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:06