RUSKI GUBICI

Svi stradali Putinovi generali: Jednog su tenkom pregazili vlastiti vojnici, drugi si je sam presudio...

Otkako je Putin poslao svoje vojnike na tuđu zemlju 24. veljače, zauvijek je izgubio čak sedam svojih generala, a neki su jedva izvukli živu glavu

Poginuli general Jakov Rezancev i uništeni ruski tenk

 AFP

Ministarstvo obrane Ukrajine priopćilo je da je neimenovani zapovjednik 13. tenkovske pukovnije u sklopu 4. tenkovske divizije Ruske Federacije pucao u sebe zbog teške situacije s vojnom tehnikom, odnosno nakon što je saznao u kakvom su stanju tenkovi u pričuvama postrojbe, piše Slobodna Dalmacija.

Moskovske snage se bore s loše održavanim vojnim vozilima i suočavaju se sve masovnije s problemom nemogućnosti popravka opreme nakon što se ona dekonzervira iz skladišta. U mnogim slučajevima na ruskim vojnim vozilima nedostaje elektronička oprema koja sadrži plemenite metale, što sugerira da su mnogi takvi dijelovi skinuti s tenkova i oklopnjaka dok su skladišteni u hangarima, no ponegdje vozilima nedostaju čak i motori. Ukrajinski obavještajci na svom Telegram kanalu javljaju da Rusija ubrzano kompletira radionice za popravak takvih vozila kod Klimova u ruskoj oblasti Briansk.

Zapovjednik iz ruske 4. tenkovske divizije navodno se ubio nakon spoznaje da je samo jedan od 10 tenkova iz njegove pričuve operativan, što sugerira da ih je čak 9 bilo borbeno neupotrebljivo. Ako je vijest o samoubojstvu ovog časnika istinita, predstavljala bi još jedan crni dodatak na dugačkoj kolajni ruskih gubitaka među visoko rangiranim zapovjednicima u Ukrajini.

Otkako je Putin poslao svoje vojnike na tuđu zemlju 24. veljače, zauvijek je izgubio čak sedam svojih generala koji su očito prisiljeni boraviti na prvim crtama zbog pada morala i izuzetno loše borbene motivacije vlastite vojske. Ruska armija nije znatnije napredovala u zauzimanju ključnih ukrajinskih gradova, a pretrpjela je velike udarce od ukrajinskih snaga koje su se inteligentno borile protiv puno masovnijeg neprijatelja. Prema Oryxu, vojnom blogu koji prati gubitke ruskih vozila na temelju vizualne potvrde, do 26. ožujka Kremlj je izgubio ukupno 1.891 tenk, oklopnjak ili kamion. Od toga je 939 vozila uništeno, 35 je oštećeno, 229 je napušteno, a 688 je zarobljeno od strane ukrajinskih vojnika.

U nizu poginulih generala, posljednji je kod Hersona stradao general-pukovnik Jakov Rezancev, zapovjednik 49. ruske kombinirane armije u njenom južnom vojnom okrugu. Ubijen je nakon što je ukrajinska vojska uništila zapovjedno mjesto 49. ruske armije na ukrajinskom jugu. Ukrajinci su prije njega ubili još šest ruskih generala. Poginuli su: general bojnik Andrej Mordvič, general bojnik Oleg Mitjaev, general bojnik Vitalij Gerasimov, general bojnik Andrej Suhovecki, general bojnik Andrej Kolesnikov i general Magomed Tušajev, šef čečenskih specijalaca čiji je vrhovni zapovjednik Ramzan Kadirov. Vladimir Putin je dodatno uklonio još jednoga generala s ukrajinskoga bojišta, Vladislava Jeršova, i stavio ga u kućni pritvor. Do njegove iznenadne smjene navodno je službeno došlo 'zbog teških gubitaka i strateških neuspjeha tijekom jednomjesečne ruske invazije'.

Još jedan visoki ruski časnik, koji je navodno ubijen od vlastite vojske, zapovjednik je 37. motorizirane pješačke brigade pukovnik Jurij Medvedev. Medvedev je pregažen tenkom kojim je upravljao njegov vojnik, pri čemu su mu stradale noge i prebačen je živ u bolnicu. Je li bila riječ o nesretnom slučaju ili o pobuni ruskih soldata protiv vlastita zapovjednika zbog velikih gubitaka u ljudstvu, kako to tvrdi ukrajinska strana, ne može se baš pouzdano doznati, baš kao ni je li pukovnik Medvedev još uvijek živ ili je, kako se tvrdi, preminuo u bolnici.

Za većinu stradalih ruskih generala takvih dilema, međutim, nema: general-bojnik Oleg Mitjaev (47) zapovjednik 150. motorizirane ruske divizije, poginuo je u borbama u opkoljenom Mariupolju. General bojnik Vitalij Gerasimov, (45) ubijen je 7. ožujka kod Harkova na istoku zemlje. General-bojnik Andrej Kolesnikov, zapovjednik Gardijske tenkovske divizije Kantemirovskaja, također je ubijen u akciji u Ukrajini, kao i njegov kolega general-bojnik Andrej Mordvič. General-bojnik Andrej Sukhovetski (47) početkom je ožujka dospio na nišan ukrajinskog snajperista, a čečenski general Magomed Tušajev ubijen je već prvih dana rata u blizini Kijeva, raketiranjem čečenske kolone.

Broj viših časnika, ali i običnih ruskih vojnika, koji su dosad ubijeni u jednomjesečnom ukrajinskom ratu šokirao je zapadne vojne stručnjake. Za ovako poraznu bilancu se dobrim dijelom okrivljuju i komunikacijski problemi na razini ruskog stožera, pošto visoki časnici očito koriste nešifrirane kanale što ih fatalno izlaže olakšanom lociranju i ukrajinskim snagama. Službeni Kremlj je prije dva dana ustvrdio da je nešto više od 1300 ruskih vojnih osoba poginulo u ovome ratu, ali se procjenjuje da je stvarni broj barem četiri ili pet puta veći.

Visoki dužnosnik NATO-a nedavno je kazao kako savez procjenjuje da je Rusija pretrpjela između 30.000 i 40.000 izbačenih iz stroja u Ukrajini tijekom prvog mjeseca rata, što uključuje između 7.000 i 15.000 smrtno stradalih. Ako bi posljednja brojka bila vjerodostojna, to bi značilo da je Putin u samo mjesec dana ukrajinskog rata gotovo dosegao ukupne sovjetske vojne gubitke iz devetogodišnjeg rata u Afganistanu, ne računajući čak sedam izgubljenih svojih generala, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:44