NELOJALNA KONURENCIJA

SVI SU NAJAVLJIVALI KRAH CRNOG TRŽIŠTA, DOGODILO SE SUPROTNO Kanađani i nakon legalizacije marihuanu najradije nabavljaju od uličnih dilera

 Carlos Osorio / REUTERS

Šest je mjeseci prošlo otkako je Kanada, kao prva od zemalja skupine G7, legalizirala marihuanu, ali se suočila s problemom jer se licencirani proizvođači ne mogu nositi s potražnjom, ali izgleda da ni kvaliteta njihovog prozvoda nije konkurentna ponudi lokalnih dilera. Kupci se žale da proizvode u trgovini ne mogu pomirisati i da su previše suhi, te, što je zacijelo ključno, preskupi.

Kako piše Guardian, nakon legalizacije došlo je do iznenadnog vala potražnje i legalni proizvođači marihuane tjednima su se mučili isporučiti sve što je naručeno, a police njihovih trgovina zjapile su prazne. Posljedično, većina trgovine kanabisom u Kanadi, a to je tržište vrijedno 5 milijardi dolara, odvijala se na crnom tržištu. Prema službenim podacima, 2 milijarde dolara potroši se u legalnoj trgovini.

To proturječi kanadskom premijeru Justinu Trudeauu koji je zagovarao legalizaciju argumentom kako će legalna prodaja eliminirati crno tržište, koje je, po njemu, financiralo organizirani kriminal.

No, uz nezadovoljavajuću ponudu kanabisa u legalnim dućanima, kupci su se morali okrenuti cnom tržištu. Problem legalnim prodavačima zadaju i dućani "sivog tržišta", koji uz marihuanu prodaju i različite grickalice začinjene kanabisom, kao i hašiš, a to legalni dućani još uvijek ne mogu nuditi.

Dakako, tu je i problem cijene: prosječna cijena grama ilegalnog kanabisa je 36 posto niža nego onoga u legalnoj trgovini, prema službenim statističkim podacima Kanade.

Stručnjaci procjenjuju da će crno tržište kanabisa opstojati još najmanje dvije godine, kao što je to bio slučaj kad je legaliziran kanabis u američkoj državi Colorado.

Također, tu je i problem osoba koje su osuđene temeljem prijašnjih zakona o marihuani. Vlada je obećala pomilovati Kanađane s manjim osudama vezanim uz kanabis, ali sve su jači glasovi onih koji traže da se izbrišu dosjei osoba koje su osuđene zbog kanabisa.

U listopadu bi u Kanadi trebala krenuti druga faza legalizacije - prodaja jestivih pripravaka i pića od marihuane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:09