GDJE JE ZAPELO?

Svi su prozivali Nijemce zbog tenkova za Kijev, a onda - fijasko: ‘Sad Scholz zove okolo...‘

Dopisnik The Wall Streeta iz Berlina piše kako je situacija s isporukom tenkova dovela Njemačku u neugodnu situaciju

Olaf Scholz i tenk Leopard 2 

 Ronny Hartmann/Afp

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u četvrtak da su neki europski čelnici okupljeni na summitu u Bruxellesu obećali isporučiti Ukrajini borbene zrakoplove kako bi se zemlja oduprla ruskoj invaziji.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je u petak kako ne isključuje slanje mlažnjaka Ukrajini u nekom trenutku, ali je istaknuo kako je Kijevu trenutno potrebnija druga vrsta naoružanja, poput artiljerije koja se pokazalo učinkovitom, a ukrajinske su snage već obučene za upravljanje.

Njemački kancelar Olaf Scholz u ponedjeljak (30. siječnja) je, tijekom posjeta Čileu, odbacio slanje borbenih zrakoplova u Ukrajinu i izrazio želju da se ta rasprava okonča. "Čudno je da se ova rasprava uopće vodi. Moramo se zapitati radi li se tu o unutarnjopolitičkim motivima ili o pomoći Ukrajini", rekao je Scholz. Njemački kancelar je tijekom posjeta Čileu objasnio kako je odmah nakon početka ruskog napada na Ukrajinu u razgovoru s američkim predsjednikom Joeom Bidenom isključio mogućnost slanja borbenih zrakoplova. "Tada su odbačena i nerazumna razmišljanja poput slanja postrojbi. I mislim da je na tu temu već sve rečeno, također i što se mene tiče", rekao je Scholz.

Velike najave

I zbog takvih se izjava Njemačka stalno nalazi na udaru Kijeva, ali i drugih europskih zemalja, primjerice Poljske, da je pretjerano oprezna kad je riječ o isporuci oružja Ukrajini. Osobito je to bilo naglašeno tijekom rasprave o slanju modernih tenkova. “Njemački kancelar Olaf Scholz je konačno 25. siječnja najavio isporuku tenkova Ukrajini, riječ je o satniji od 14 tenkova Leopard 2 iz vlastitih zaliha, a odobreno je i saveznicima da Ukrajini šalju te tenkove njemačke proizvodnje. Cilj je opskrbiti Ukrajinu s dvije potpune bojne. Bojna se u pravilu sastoji od tri do četiri satnije”, tumačio je tada Reuters. Dodajući kako Leoparde posjeduje dvadeset vojski iz cijelog svijeta. Poljska i Finska već su najavile slanje svojih primjeraka, a očekuje se da će ubrzo slijediti i druge zemlje. Britanija je već ponudila satniju svojih Challengera, a Francuska razmatra slanje tenkova Leclerc.

Bojan Pančevski, dopisnik The Wall Streeta iz Berlina, piše u četvrtak kako je situacija s isporukom tenkova dovela Njemačku u neugodnu situaciju - postala je jedini dobavljač velikog kontingenta borbenih tenkova zapadne proizvodnje za Ukrajinu, što je pokušala na svaki način izbjeći i zbog stava javnosti, koja u velikoj mjeri pacifistička, ali i zbog povijesnih reminiscencija koje Moskva zlorabi u propagandi.

WSJ piše kako su dosad samo Njemačka i Poljska odobrile znatne isporuke tenkova za Kijev, oko 200 odnosno 74, uključujući mješavinu novih i starijih modela. I to je to. Ostali, koji su vršili pritisak na Berlin, ništa, a u Europi je ukupno na raspolaganju 2000 tenkova Leopard.

Scholz zove okolo

“Kancelar Scholz, koji je popustio tek nakon što se američki predsjednik Joe Biden također obvezao donirati tenkove, zvao je svoje europske kolege u nastojanju da ispune obveze, rekli su njemački dužnosnici”, prenosi WSJ. Prvi su rezultati polučeni tek u utorak kad su se Nizozemska i Danska obvezale pomoći u financiranju kupnje oko 100 rashodovanih tenkova Leopard 1 koji su sada u vlasništvu njemačkih tvrtki Rheinmetall AG i FFG mbH. Francuska je isključila mogućnost slanja bilo kojeg od nešto više od 200 glavnih borbenih tenkova Leclerc, a dužnosnici su naveli tehničke i logističke poteškoće, piše Pančevski.

Kad je riječ o ostalima, Kanada je se obvezala na četiri moderna tenka njemačke proizvodnje. SAD je obećao da će isporučiti 31 tenk Abrams, ali dužnosnici sada kažu da bi moglo proći i do dvije godine prije nego što stignu na bojište. Britanija se obvezala isporučiti 14 tenkova Challenger 2 i rekla da će biti isporučeni do kraja sljedećeg mjeseca.

Lako je bilo kritizirati Njemačku, a sada stanje podsjeća na "Djekna jos nije umrla, a ka‘ ce ne znamo."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:02