U DUGINIM BOJAMA

Svi su sjajni! Upravo to poručuje Lego svojim prvim setom posvećenim LGBTQ+ zajednici

Modeli simboliziraju inkluzivnost i slave sve ljude, bez obzira na to kako se oni identificiraju ili koga vole, kaže dizajner
 Screenshot/INSTAGRAM

Lego, poznati danski proizvođač dječjih igračaka, uskoro će lansirati svoj prvi LGBTQ + set s temom duginih boja pod nazivom "Svi su sjajni". Figuricama ovaj put nije dodijeljen spol, osim jednoj. Tako će svijetloplava, bijela i ružičasta predstavljati transrodnu zajednicu, crna i smeđa simboliziraju različite boje kože u LGBTQ + zajednici, a ljubičasta figura jedina je koja ima specifičan spol i predstavlja "sve nevjerojatne drag queenove diljem svijeta", objasnio je dizajner Matthew Ashton.

Upravo je on ovaj revolucionarni set izvorno kreirao za svoj radni stol, no isti je ubrzo privukao pažnju njegovih kolega, piše The Guardian.

- Ostali članovi Legove LGBTQ + zajednice počeli su mi prilaziti i govoriti koliko im se sviđaju figurice. Tad sam pomislio da je to nešto što bismo možda trebali podijeliti s javnosti - rekao je Ashton za The Guardian. Dizajner, koji je bio i izvršni producent filma "Lego" iz 2014, godine, otkrio je kako se tijekom djetinjstva i sam borio s time da bude prihvaćen od okoline kao pripadnik LGBTQ + zajednice.

- Pokušaj da budem netko tko nisam bio je zbilja iscrpljujuć. Volio bih da sam kao dijete mogao pogledati svijet i reći: 'Sve će biti u redu, ima mjesta i za mene'... Volio bih da sam mogao čuti inkluzivnu izjavu koja poručuje kako smo svi sjajni - priznao je i dodao kako je iznimno ponosan što radi za tvrtku koja želi biti iskrena i otvorena po tom pitanju.

Prethodne Legove LGBTQ + kolekcije bile su prilično suptilnije - uključivale su malu zastavicu duginih boja na zgradi na Trafalgar Squareu te figurice mladenke i mladoženje koje su se prodavale odvojeno kako bi ih kupci sami mogli spojiti kako žele.

- Htio sam stvoriti modele koji simboliziraju inkluzivnost i slave sve ljude, bez obzira na to kako se oni identificiraju ili koga vole. Svatko je jedinstven, a uz malo više ljubavi, prihvaćanja i razumijevanja u svijetu, svi se možemo osjećati slobodnijima te biti istinski svoji i sjajni! Ovaj set pokazuje da nam je stalo i da uistinu vjerujemo u to što poručujemo: 'Svi su sjajni' - zaključio je Matthew Ashton.

Nova kolekcija Lega u prodaju kreće 1. lipnja, prvoga dana Mjeseca ponosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:49