KRAJ JEDNE ERE?

Svi znakovi su tu, BRICS priprema teren na scenarij koji iz temelja mijenja svijet kakvog znamo!

Ako je OPEC bio moćan u 20. stoljeću, BRICS+ će sada biti više nego malo moćniji u 21. stoljeću.

New York, financijsko središte SAD-a i simbol moći dolara 

 Denis Shevchuk/Alamy/Alamy/Profimedia/Denis Shevchuk/alamy/alamy/profimedia

U mjesecima prije okupljanja čelnika BRICS-a u kolovozu u Južnoj Africi, kružile su glasine o novoj valuti BRICS-a - samo se nisu očitovale na samom summitu, piše Foreign Policy.

Nakon summita BRICS-a imamo svijet puno zreliji za dedolarizaciju nego što je bio prije šest mjeseci.

BRICS, sada BRICS+ zbog prijema novih članica, tu ima samo djelomičnu zaslugu. U posljednjih šest mjeseci, tektonski pomaci u kineskom gospodarstvu i u Washingtonu otvorili su put za dedolarizaciju - otvoreni put na koji BRICS+ sada može zakoračiti.

BRICS+ bi mogao dovesti gospodarsku snagu globalnog juga iz 20. u 21. stoljeće. U 20. stoljeću nezapadni ekonomski blokovi, poput OPEC-a, stekli su geopolitičku moć svojom kontrolom nad opskrbom određenim ekonomskim robama, poput nafte.

U 21. stoljeću nezapadni ekonomski blokovi, kao što je BRICS+, mogu steći utjecaj nad Zapadom kroz nekoliko ekonomskih kanala odjednom. Naftni embargo iz 20. stoljeća može se činiti prolaznim, čak i slabašnim, u odnosu na trgovinske i financijske akcije 21. stoljeća kojima bi BRICS+ teoretski sada mogao upravljati.

Možete vidjeti ove nove alate gospodarskih promjena u sastavu primljenih članica koje su proširile blok s BRICS-a na BRICS+.

S Egiptom, Etiopijom i Saudijskom Arabijom, BRICS+ može poremetiti svjetsku trgovinu ne samo naftom, već svime. Ove tri zemlje okružuju Sueski kanal i zapravo ga pretvaraju u BRICS+ jezero. Kanal je ključna arterija svjetskog gospodarstva. Nekih 12 posto ukupne svjetske trgovine odvija se kroz kanal koji vodi iz Sredozemnog u Crveno more. A BRICS+ sada okružuje Crveno more. Etiopija doduše nije na moru, ali ima jaki utjecaj na druge zemlje u regiji.

Ako želite iskoristiti važnost Sueza u globalnoj trgovini, primili biste Egipat, Etiopiju i Saudijsku Arabiju u svoje članstvo. BRICS je to i napravio.

Primanje Saudijske Arabije također proširuje ekonomske poluge koje BRICS+ ima na raspolaganju u financijskim organizacijama.

Saudijska Arabija posjeduje više od 100 milijardi dolara u američkim državnim obveznicama. Zemlje BRICS+ sada posjeduju više od 1 bilijuna dolara u obveznicama Ujaka Sama s ugodnom maržom. A iznos udjela američke vlade podcjenjuje utjecaj koji novac daje Saudijskoj Arabiji nad SAD-om i Europom. Saudijci pretvaraju novac u geopolitičku moć kupujući utjecajne privatne organizacije kao što je "cijeli profesionalni golf", inače nedavna kupnja Rijada.

Nove članice BRICS+ također donose niz proizvoda koji nude širok spektar moći i sada i u budućnosti. Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati — među novim članicama BRICS+ — također su izvoznici fosilnih goriva. U međuvremenu, zemlje poput Brazila, Kine i Rusije značajni su proizvođači metala o kojima će ovisiti energetska tranzicija.

Dar za BRICS+

Povijest OPEC-a je priča o suradnji na pitanjima zajedničkih ekonomskih interesa čak i između zemalja koje doslovno ratuju jedne s drugima. U 1980-ima, preko OPEC-a, Iran i Irak surađivali su na određivanju cijena nafte čak i dok su ciljali pogone za proizvodnju nafte druge strane, uključujući tankere na moru, i ubijali stotine tisuća ljudi.

Postoje razumljive sumnje da zemlje poput Kine i Indije mogu surađivati ​​u pitanjima od zajedničkog interesa zbog područja sukoba u drugim pitanjima, poput njihove zajedničke granice.

Ali ako su Iran i Irak mogli surađivati ​​na zajedničkim ekonomskim interesima unutar OPEC-a u 20. stoljeću dok je rat koji je uključivao "neke od najbrutalnijih konvencionalnih oružja u modernoj povijesti" bjesnio na njihovoj zajedničkoj granici, u 21. stoljeću Kina i Indija mogu surađivati unutar BRICS+ za promicanje zajedničkih gospodarskih interesa čak i dok sukobi koji se vode toljagama umjesto oružjem izbijaju duž njihove zajedničke granice.

Ako je OPEC bio moćan u 20. stoljeću, BRICS+ će sada biti više nego malo moćniji u 21. stoljeću. Ali što se tiče izgleda dedolarizacije, priča postaje "još bolja". Svaki napor BRICS+ prema dedolarizaciji imat će koristi od razvoja događaja u Pekingu i Washingtonu koji nemaju mnogo veze s BRICS-om ili BRICS-om+.

Skepsa o učinkovitosti neke verzije BRICS-a koji pomiče loptu naprijed u pogledu dedolarizacije nekoć je dolazila iz relativne golemosti kineskog gospodarstva.

Uostalom, kinesko gospodarstvo je 2,3 puta veće od ostatka izvornog BRICS-a i 1,7 puta od ostatka BRICS-a+ u smislu BDP-a. To daje drugim zemljama razloga za strah da bi BRICS mogao biti samo nova prilika za Kinu da tretira druge zemlje u razvoju kao svoje podređene.

Međutim, uz usporavanje kineske stope gospodarskog rasta do te mjere da se čak i smanjuje, to se mijenja. Manje kinesko gospodarstvo znači uravnoteženiji BRICS. A uravnoteženiji BRICS je onaj koji vjerodostojnije služi zajedničkim interesima nego interesima dominantne Kine. To je dar za BRICS+.

U međuvremenu, u Washingtonu raste skepticizam o tome koliko se dolarska hegemonija podudara s nacionalnim interesima SAD-a. U lipnju je američki Senat potvrdio čovjeka koji svrgavanje dolara s trona smatra dobrim za Sjedinjene Države za predsjednika Vijeća ekonomskih savjetnika Bijele kuće.

Prekinuvši tradiciju prošlih američkih predsjednika, Donald Trump hvalio je prednosti slabog dolara kao sredstva za smanjenje trgovinskog deficita. To je važno za izglede dedolarizacije. Ako službeni Washington smatra očuvanje uloge dolara u globalnoj ekonomiji vitalnim nacionalnim interesom SAD-a, mogao bi zaprijetiti nametanjem kazni, poput financijskih sankcija ili čak vojne akcije, zemljama koje su poduzele korake prema dedolarizaciji.

Ako se dogodi, to bi vjerojatno moglo spriječiti dedolarizaciju da se stvarno dogodi. Ako ne, onda će se još jedna prepreka na putu dedolarizacije urušiti, otvarajući put za BRICS+ da nastavi svojim putem.

Na summitu je brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva također najavio radnu skupinu koja će proučavati "referentnu valutu" za zajedničku BRICS+ trgovinsku valutu.

To znači da BRICS+ radi na racionalnom sljedećem koraku prema zajedničkoj trgovinskoj valuti.

Kralj Dolar

Referentna valuta, općenito govoreći, odnosi se na način koordinacije kako se nacionalne valute članica BRICS+ pretvaraju u zajedničku trgovinsku valutu. Referentna valuta može biti definirana košarica nacionalnih valuta, poput posebnih prava koja ima Međunarodni monetarni fond.

Nakon što je ta košarica definirana, tečaj između nacionalne valute i valute zajedničke trgovine postaje funkcija tržišne cijene jedne nacionalne valute u odnosu na ostale u košarici. Drugi način uspostavljanja referentne valute bio bi povezivanje cijene zajedničke trgovinske valute s količinom, recimo unce zlata. U tom slučaju zlato služi kao referentna valuta.

Cijena zlata izražena u nacionalnoj valuti tada određuje koliko nacionalne valute trebate za kupnju zajedničke trgovinske valute. Moguća su oba pristupa, kao i drugi. Radna skupina morat će razraditi te detalje.

Ako BRICS+ daje prioritet svrgavanju dolara s prijestolja više nego što mnogi sumnjaju, očekivali biste da će iznenaditi svijet, kao što se i dogodilo, ulogom Argentine. To je zato što je teško zamisliti da Argentina izgleda kao globalno atraktivan ekonomski partner osim ako se stvarno ne bavite dedolarizacijom trgovine.

Njeno gospodarstvo čak i ne raste. Njezina povijest hiperinflacije toliko je dobro poznata da njezini ekonomisti postaju slavne osobe. Ali jedna stvar koju Argentina ima je sporazum s Brazilom da u bilateralnoj trgovini zamijeni dolare s nekom vrstom nove valute.

Zemlje BRICS+ ne moraju čekati dok zajednička trgovinska valuta ne ispuni tehničke uvjete tipične za globalnu pričuvnu valutu prije nego što svoju novoproširenu ekonomsku razarajuću loptu okrenu prema dolaru. Ti uvjeti uključuju stvari poput upotrebe valute u trgovini od strane stranaka iz trećih zemalja, poput juana u njegovoj novoj upotrebi za trgovinu između Rusije i zemalja osim Kine.

Ali ti tehnički uvjeti su od većeg interesa zapadnjacima nego vladama BRICS+ zemalja. A dominantne valute nisu izuzete od načela da ih je lakše uništiti nego stvoriti. Ako BRICS+ uvede zajedničku valutu, vrlo je vjerojatno da će to učiniti prije nego što zapadni ekonomisti kažu da je spremna. Ali to ne znači da to neće učiniti.

Države BRICS+ čak ne moraju nužno imati zajedničku trgovinsku valutu da bi konkurirale Kralju Dolaru. Kad bi BRICS+ zahtijevao da svakoj članici plaćate u vlastitoj nacionalnoj valuti kako biste trgovali s bilo kojom od njih, uloga dolara u svjetskom gospodarstvu bi se smanjila. Ne bi bilo jasne zamjene za dolar kao globalne rezerve. Različite valute dobile bi na važnosti.

To bi američki dolar moglo dovesti u položaj poput britanske funte u 19. stoljeću. Zamoljeni da identificiraju jednu nacionalnu valutu kao globalnu rezervu tog doba, komentatori su skloni imenovati funtu. Međutim, kada današnji ekonomisti konstruiraju mjere "dominacije monetarnog sustava", u desetljećima dugim razdobljima 19. stoljeća Britanija nikada ne prelazi 50 posto.

To je također vrijedilo za funtu u njezinim danima zalaska kao globalne rezerve početkom 20. stoljeća: nikada nije premašila 50 posto službenih deviznih rezervi. Kad bi dolar zadržao pluralitet, ali ne i većinu rezervi, neki bi rekli da je zadržao status rezerve. Ali to bi bila promjena. Čak i kad bi Kralj Dolar tehnički ostao na prijestolju, to bi nagovijestilo novu eru rastuće monetarne anarhije pod njegovom vlašću.

Kad bi Kralj Dolar mogao razgovarati s onima koji su očekivali da će BRICS objaviti svoje ubojstvo na summitu u kolovozu, mogao je upotrijebiti popularnu izreku: Glasine o mojoj smrti bile su uvelike preuveličane.

To je možda bila istina ovaj put. Glasine o smrti dolara bile su pretjerane u pripremama za summit BRICS-a u kolovozu. Međutim, u vremenu od tada, čini se da su se u Washingtonu i Pekingu urotili da učine ranjivost dolara prema BRICS+ većom nego što je bila čak šest mjeseci prije.

Ako bi dolar umro, onda bi mogao završiti kao Mark Twain, koji je izreku izrekao svojim odgovorom na prerano objavljivanje njegove osmrtnice 1897. Kad je glasina kružila drugi put, 1910., Twain je doista umro. Glasine o smrti dolara kao globalne rezerve možda su bile pretjerane uoči summita u kolovozu. Ovaj put, međutim, glasine o njegovoj smrti možda nisu pretjerivanje, piše Foreign Policy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:46